Επιχείρηση «ομηρία Βενιζέλου» από το ΣΥΡΙΖΑ

Δύο μόλις μέρες μετά την καταψήφιση απ’ τη βουλή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια και το Σκαραμαγκά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε την Παρασκευή στην εισαγγελέα διαφθοράς τα πλήρη πρακτικά της συζήτησης στην ολομέλεια του κοινοβουλίου. Σύμφωνα

με την αξιωματική αντιπολίτευση απ’ τη συζήτηση στη βουλή παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτουν «μείζονος σημασίας ενδιαφέροντα στοιχεία» που πρέπει να «εκτιμηθούν απ’ τη δικαιοσύνη».

Η κίνηση είναι σαφής και στοχεύει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να κρατήσει μέσα στο κάδρο της διαφθοράς. Για το ΣΥΡΙΖΑ το σκέλος της πολιτικής διερεύνησης σε επίπεδο βουλής για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει κλείσει, χωρίς μάλιστα οφέλη που να αφορούν στην διαφοροποίηση απ’ την πλειοψηφία κυβερνητικών βουλευτών, ωστόσο θέλει να διατηρεί το θέμα στην επιφάνεια για να κρατάει σε «ομηρία τον Ευάγγελο Βενιζέλο» για δύο σοβαρούς πολιτικούς λόγους, που υπερβαίνουν κατά πολύ το θέμα των υποβρυχίων.

Ο πρώτος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην προκειμένη περίπτωση τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι γνωστός, τον επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και στη βουλή και αφορά στην μετάθεση των ευθυνών για τη συγκάλυψη μιας υπόθεσης διαφθοράς στον πρωθυπουργό και στη ΝΔ. Ο δεύτερος λόγος στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να στοχοποιεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε θέματα διαφάνειας είναι η πολιτική στόχευση να συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι σαφές ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ έστω αυτό το εναπομείναν σε ποσοστά κόμμα, δεν μπορεί να υπάρξει ανασύσταση του χώρου της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Ο τρίτος λόγος που η υπόθεση των ναυπηγείων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο γεγονός ότι διευκολύνει τη βασική του γραμμή για συσπείρωση δυνάμεων στη βάση της αντιπαράθεσης με τη γερμανική πολιτική και ηγεμονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό γιατί στην περίπτωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ένας παραγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας είχε περάσει σε χέρια γερμανικής εταιρείας και όπως υπαινίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ στα ίδια χέρια παρέμεινε καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης στην τελευταία αγοραπωλησία τα ναυπηγεία πουλήθηκαν σε θυγατρική της ιδιοκτήτριας. Ωστόσο η αγοραπωλησία αυτή απάλλαξε τη γερμανική μητρική από οικονομικά βάρη και ζημίωσε κατά συνέπεια το δημόσιο. Και σ’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στις πολιτικές που ακολούθησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως αρμόδιος υπουργός.

Πάντως ειρωνικά αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ «ευχαριστώντας» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για «την πρωτοβουλία να ζητήσει από την Εισαγγελία τη διερεύνηση των καταγγελιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με διάφορα συμφέροντα που βρήκαν πολιτική έκφραση μέσω των όσων είπε και έκρινε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των Ναυπηγείων».

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα