Επί μήνες παρακολουθούσαν τον ύποπτο τζιχαντιστή του Βερολίνου

Ο Τυνήσιος ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ήταν υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές αρχές επί μήνες, επειδή θεωρούνταν ύποπτος για σχεδιασμό επίθεσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Βερολίνου. Οι αρχές λένε ότι ο ύποπτος, Ανίς Αμρι, φέρεται να είχε δεσμούς με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και η αίτησή του για άσυλο απορρίφθηκε.

Οι γερμανικές αρχές καταζητούν τον 24χρονο Αμρι, ο οποίος ήταν υπό επιτήρηση για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press.

Οι αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνα για τον Αμρι στις 14 Μαρτίου μετά από παρότρυνση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Όπως είχαν προειδοποιήσει, ο Αμρι, ο οποίος θεωρούνταν δυνητική απειλή από τις αρχές στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ενδέχεται να σχεδίαζε μία ληστεία για να χρηματοδοτήσει την αγορά των αυτόματων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, αναφέρει το AP. Η παρακολούθηση σταμάτησε τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την προειδοποίηση.

Ο επικεφαλής ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας είπε στους βουλευτές ότι ο Αμρι παρείχε μια απόδειξη στους ερευνητές, αφού άφησε το πορτοφόλι του στην καμπίνα του φορτηγού. Παρόλα αυτά, βουλευτές επισημαίνουν ότι "δεν είναι σαφές" αν ο Αμρι είναι ο δράστης του εγκλήματος. "Είναι ένα ύποπτος, και όχι κατ 'ανάγκην ο δράστης" διευκρίνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. "Ακόμα ερευνούμε προς όλες τις κατευθύνσεις".

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελία της Γερμανίας προσέφερε αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ για παροχή πληροφοριών που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Εμεριχ επιβεβαίωσε στο ABC News ότι οι αρχές έψαχναν το κέντρο προσφύγων Tackenweide που βρίσκεται στην πόλη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ο Ραλφ Γέγκερ, υπουργός Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ύποπτος ήταν γνωστό ότι είχε δεσμούς με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και είχε χαρακτηριστεί ως απειλή από διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας. Είναι άγνωστο αν στο παρελθόν είχε τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές.

Σύμφωνα με τον Γέγκερ, ο ύποπτος ζούσε στην πόλη Κλέβε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πριν μεταβεί στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Φεβρουάριο. Η αίτησή του για άσυλο απορρίφθηκε τον Ιούνιο, αλλά ο ίδιος δεν μπορούσε να απελαθεί επειδή δεν είχε έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι αρχές θεωρούν ότι ο ύποπτος είναι ακόμα στη χώρα.

abcnews.go.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα