Έως τις 15 Απριλίου η έκθεση «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα»

Στην αρχαία Ελλάδα «χρήμα» σήμαινε αρχικά κάτι που χρειάζεται κάποιος ή χρησιμοποιεί, από το απρόσωπο ρήμα «χρη», ενώ τα χρήματα ήταν τα… πράγματα. Γι’ αυτό και όταν ο Πλάτωνας έλεγε «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», εννοούσε ότι ο άνθρωπος είναι κριτήριο των πάντων. Στην μετεξέλιξη του χρήματος ως αγοραστικού μέσου κάνει αναφορές ο Αριστοτέλης υιοθετώντας την αρχή ότι ένα αγαθό έχει ρόλο χρήματος λόγω της γενικής αποδοχής του ως μέσο συναλλαγών. Γι’ αυτό και η έκδοση νομισμάτων γινόταν από το κράτος.

Ο Πλάτωνας έθιξε μια άλλη διάστασή του, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αξία του χρήματος είναι ανεξάρτητη της αγοραίας αξίας του και η ιστορία τον επιβεβαιώνει. Η αξία του χρήματος αυξάνεται και ενισχύεται μέσα στο χρόνο, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας.

Αυτό το ανεξίτηλο σημάδι του χρήματος στο χώρο και το χρόνο αναδεικνύει η μεγάλη έκθεση με τίτλο «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα», που συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, μία από τις σημαντικότερες του είδους της παγκοσμίως.

Η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της τον Νοέμβριο, θα υποδέχεται το κοινό έως τις 15 Απριλίου 2018, παρουσιάζοντας εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τη σημαντική Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Ήδη, περισσότεροι από 3.400 επισκέπτες έχουν έρθει σε επαφή με τα εκθέματά της, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες μαθητές, γνωρίζοντας από κοντά την ιστορία της νομισματοκοπίας στην αρχαία Ελλάδα.

Το θέμα της έκθεσης σχετίζεται με τις ποικίλες αναφορές και ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank και 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 29 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας, 2 Αρχαιολογικά Μουσεία της Ιταλίας, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Λούβρου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, ξεκινώντας από τα πρώτα ανεικονικά νομίσματα, δηλαδή χωρίς παραστάσεις. Οι επισκέπτες παρακολουθούν την εξέλιξη των νομισμάτων ως νέο μέσο συναλλαγής, τα οποία καθιερώθηκαν και εξαπλώθηκαν τάχιστα στον αρχαίο κόσμο, φέροντας ακόμη και συγκεκριμένες ονομασίες, όπως δαρεικοί, χελώνες, γλαύκες κλπ.

Εστιάζοντας στην εικονογραφία και τη χαρακτική, οι επισκέπτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι οι όψεις των νομισμάτων καθίστανται πεδίο συμβολισμού, αποτυπώνοντας σταδιακά θρησκευτικά σύμβολα, εμπορικά αγαθά, έργα τέχνης, ιστορικά γεγονότα και αφηρημένες έννοιες, όπως ο πλούτος, η ευημερία, η νίκη, η αφθονία, αλλά και προπαγανδιστικά μηνύματα της εκάστοτε εξουσίας και εκδότριας αρχής. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την κοινωνική ανάδειξη του νομίσματος και με μία σύντομη αναφορά στην αρχαιοελληνική τραπεζική δραστηριότητα.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με λήμματα όλων των εκθεμάτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Επιμελητές της Έκθεσης είναι οι: Καθηγητής Nίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Γιώργος Τασούλας, Αρχαιολόγος MPhil., Επιμελητής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank. Η ιδέα και ο συντονισμός ανήκουν στον κ. Σταμπολίδη και την κυρία Τσαγκάρη.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έως, 15 Απριλίου, ΧΡΗΜΑ, Σύμβολα, Ελλάδα,eos, 15 apriliou, chrima, symvola, ellada