Οι ομορφότερες στοές της Αθήνας και η ιστορία τους! (Photos)

18:02 9/3/2020 - Πηγή: iPop

Αν πας μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, θα βρεθείς μπροστά σε μικρούς θησαυρούς! Οι στοές της Αθήνας έχουν πίσω τους ιστορίες να αφηγηθούν ενώ έχουν φοβερό φωτογραφικό ενδιαφέρον. 

Φυσικά, όταν πολλές δεκαετίες πριν άρχιζαν να χτίζονται κτίρια στο κέντρο της πόλης, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως σήμερα τα εσωτερικά περάσματα ανάμεσα στα κτίρια θα είναι ανάμεσα στα πιο όμορφα αξιοθέατα της πρωτεύουσάς μας.

Οι

στοές του κέντρου είναι ξεχωριστής αισθητικής και αξίζει να αφιερώσεις μια μέρα για να περιπλανηθείς σ’ αυτές, αλλά και να τις δεις το βράδυ, όταν το φως του ήλιου έχει πέσει κι έχουν ανάψει τα φώτα τους.

Το iPop.gr και η φωτογράφος Κωνσταντίνα Μητατάκη εξερεύνησαν τις στοές της Αθήνας και παρακάτω θα δεις όσες ξεχωρίσαμε!

Οι ομορφότερες στοές της Αθήνας και η ιστορία τουςΖερμπίνη

Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Λέκκα 23-25, υπάρχει μια εντυπωσιακή στοά, που φιλοξενεί διάφορα μαγαζιά, ενώ ενώνεται με τη Στοά Γ. Κωνσταντακόπουλου.

Στη στοά Ζερμπίνη θα δεις την ιδιαίτερη εγκατάσταση BMY_Lekka, η οποία δημιουργήθηκε για να επηρεάσει με θετικό τρόπο την καθημερινότητα όσων εργάζονται στην περιοχή!

Αριστείδου

Η στοά Αριστείδου ή όπως είναι ευρέως γνωστή ως στοά Ανατολής είναι μια απ’ τις υπέροχες, μικρές στοές του κέντρου. Ο αρχιτέκτονας που την έφτιαξε ζούσε στην Αλεξάνδρεια σε μια παρόμοια στοά και την έφτιαξε παίρνοντας έμπνευση απ’ τον τόπο διαμονής του. Παλιά, υπήρχαν πολλά τυπογραφεία εντός της, ενώ σήμερα μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου!

Δραγατσανίου

Στην ιδιαίτερη στοά Δραγατσανίου θα δεις ένα ξεχασμένο καφέ, στο οποίο γυρίστηκε η πρώτη διαφήμιση του Λουμίδη κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το δεις και να το φωτογραφήσεις!

Εμπόρων

Πρόκειται για μια απ’ τις πλέον γνωστές στοές της Αθήνας, η οποία εκτείνεται απ’ την Βουλής έως τη Λέκκα. Έχει δύο επίπεδα, ενώ τα κομμάτια της ενώνονται με μια μαρμάρινη σκάλα. Παλαιότερα, υπήρχαν καταστήματα γενικού εμπορίου, ενώ στα υπόγειά της βρίσκονται καταφύγια του Συντάγματος, που λειτουργούσαν στην κατοχή.

Μπρόντγουαιη

Στην Αγίου Μελετίου 61Α στην Κυψέλη, δεσπόζει η στοά Μπρόντγουαιη κι αμέσως μόλις την βλέπεις μπροστά σου νιώθεις ότι γυρίζεις μερικές δεκαετίες πίσω.

Ο κινηματογράφος που βρισκόταν εκεί ήταν πολύ δημοφιλής, φιλοξενώντας πολύ γνωστές ταινίες, ενώ οι θεατρικές σκηνές βοηθούσαν στο να διατηρηθεί πολύ πυκνή η κίνηση. Πλέον, όλα έχουν αλλάξει, αλλά μια βόλτα στη στοά θα σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή.

Νικολούδη

Την στοά Νικολούδη θα τη βρεις στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Ιπποκράτους. Έχει ανακαινιστεί και είναι γεμάτη με βιβλιοπωλεία και καταστήματα με διάφορα αξεσουάρ.

Είναι μια από τις στοές που απέκτησε η Αθήνα προς το τέλος του 19ου αιώνα, σε αντιγραφή στοών που υπήρχαν ήδη σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και έχει χαρακτηριστεί μαζί με το κτίριο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 41 ιστορικά διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης.

Όπερα

Θα βρεις τη συγκεκριμένη στοά στην Οδό Ιπποκράτους, απέναντι από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Είναι ένα τέλειο μέρος εάν αγαπάς την κλασική μουσική. Στα μαγαζάκια της στοάς Όπερα θα βρεις σπάνιες ηχογραφήσεις όπερας, ενώ τα δισκοπωλεία πλαισιώνουν καταστήματα με είδη καπνού, με φωτογραφικές μηχανές, αλλά κι ένας απ’ τους γνωστούς κινηματογράφους της πόλης.

Σε ξεχωριστή θέση βρίσκονται και τα καταστήματα με τα γραμματόσημα, για τους συλλέκτες του είδους.

Ορφανίδου

Η στοά Ορφανίδου στην Σταδίου 39 ενώνει την Σταδίου με την Σοφοκλέους και είναι το κέντρο αγοράς και πώλησης γραμματοσήμων, μεταλλίων και νομισμάτων.

Τα χρόνια της κρίσης κορυφώθηκε η πώληση σπάνιων κομματιών από οικογένειες που ήθελαν να αποκτήσουν μετρητά για να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Φέξη

Στα παλαιότερα χρόνια, η στοά Φέξη έζησε στιγμές μεγάλης δόξας. Στο ισόγειο έβρισκε κανείς καταστήματα γενικού εμπορίου, ενώ ήταν και το μεγαλύτερο στην Αθήνα κέντρο δακτυλογραφήσεων, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι δικηγόροι αλλά και οι καθηγητές του Πολυτεχνείου.

Χόλυγουντ

Πρόκειται για τη στοά Πανταζοπούλου ή αλλιώς τη στοά Χόλυγουντ που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 98-96-100.

Η στοά στην χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου φιλοξενούσε όλες τις ελληνικές εταιρείες κινηματογραφικής παραγωγής. Και η Φίνος Φιλμ είχε αποφασίσει να μεταφέρει τα γραφεία της απ’ την Πατησίων στη στοά Χόλυγουντ.

Δες ακόμα:

Η πλατεία Ομονοίας από ψηλά σ’ ένα εκπληκτικό video

Photos: Κωνσταντίνα Μητατάκη

Το άρθρο Οι ομορφότερες στοές της Αθήνας και η ιστορία τους! (Photos) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα