Ενωμένος ο συνασπισμός Μέρκελ εν όψει εκλογών

Μπορεί στο εξωτερικό να μην τα πάει και πολύ καλά, στο εσωτερικό πάντως  η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να κρατήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό της και να μοιράσει απλόχερα κοινωνικές παροχές, εν όψει μάλιστα και των κοινοβουλευτικών εκλογών.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), την Χριστιανική Σοσιαλιστική Ένωση (CSU) και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) κράτησαν ως τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά η σχεδόν οκτάωρη συζήτηση αποδείχθηκε παραγωγική. Ο συνασπισμός

κατέληξε σε συμφωνία για αμφιλεγόμενες πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας.

Το FDP κέρδισε το αίτημά του να καταργήσει μια αμοιβή 10 ευρώ που πληρώνεται κάθε τρεις μήνες από τους γερμανούς ασθενείς για τις επισκέψεις τους στο γιατρό. Σε αντάλλαγμα, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωσης της Μέρκελ  και το αδελφό κόμμα της, το CSU, κέρδισαν την απρόθυμη υποστήριξη του FDP για την καταβολή ενός μηνιαίου επιδόματος στους γονείς που φροντίζουν στο σπίτι μικρά παιδιά.

Οι αρχηγοί συμφώνησαν επίσης σε νέα κεφάλαια για τις μεταφορές και μια γενική φορολογική εισφορά, προκειμένου να ενισχυθούν οι συντάξεις για τους φτωχούς.

Από την ανάληψη της εξουσίας της το 2009, η τρικομματική κυβέρνηση μαστίζεται από εσωτερικές διαμάχες. Αλλά με τις εκλογές να απέχουν μόλις 10 μήνες, οι τρεις αρχηγοί αναγκάστηκαν να ενισχύσουν την αλληλοϋποστήριξή τους.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, ηγέτης του FDP, επιζητά απεγνωσμένα ψηφοφόρους και λαϊκή υποστήριξη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο μικρός εταίρος του συνασπισμού  Μέρκελ δεν φτάνει ούτε το 5% που χρειάζεται για να μπει στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Bild am Sonntag την Κυριακή, οι συντηρητικοί της Μέρκελ παραμένουν οι πιο δημοφιλείς στη γερμανική πολιτική σκηνή. Πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το CDU συγκέντρωσε 39%. Η αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών (SDP) ήταν δεύτερη και είναι οι πιθανότεροι μελλοντικοί εταίροι του συνασπισμού. Οι Πράσινοι έφτασαν το 13%, ενώ το FDP ήταν μόλις στο 4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα