Ενδείξεις για ένατο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα

Οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία για την ύπαρξη και ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος κινείται σε μία περίεργη επιμήκη τροχιά. Το σώμα, το οποίο έχει ονομαστεί "Πλανήτης 9", είναι 10 φορές μεγαλύτερο από τη μάζα της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως βρίσκεται σε τροχιά περίπου 20 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τον Ποσειδώνα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περίπου 10 με 20 χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο.

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στο Ινστιτούτο

Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, οι οποίοι προβληματίστηκαν ως προς το γιατί 13 αντικείμενα στην Ζώνη Kuiper - μια περιοχή πέρα από τον Πλούτωνα - κινούνταν όλα μαζί σαν να παρασύρονταν από τη βαρύτητα ενός τεράστιου αντικειμένου. Aφού δημιούργησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να δουν το αποτέλεσμα, βρήκαν ότι μόνο ένας μεγάλος πλανήτης θα μπορούσε να προκαλέσει την περίεργη κίνηση.

Οι ερευνητές δρ Mike Brown και Konstantin Batygin οι οποίοι ανακάλυψαν τα αποδεικτικά στοιχεία για τον πλανήτη ανέφεραν ότι είναι τόσο μεγάλος, ώστε δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το αν υπάρχει. Σε αντίθεση με την κατηγορία των μικρότερων αντικειμένων που είναι γνωστά ως πλανήτες νάνοι, ο Πλανήτης 9 κυριαρχεί βαρυτικά στη γειτονιά του ηλιακού του συστήματος - ένα από τα βασικά κριτήρια για την κατάταξη του πλανήτη. Ο Πλούτωνας θεωρούταν ως ο ένατος πλανήτης, αλλά υποβαθμίστηκε το 2006 σε νάνο-πλανήτη και σήμερα είναι γνωστός ανεπίσημα ως «αστεροειδής με αριθμό 134340".

"Υπάρχουν μόνο δύο πραγματικοί πλανήτες που ανακαλύφθηκαν από τους αρχαίους χρόνους, και αυτός θα ήταν ο τρίτος. Είναι ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι του ηλιακού μας συστήματος, το οποίο είναι αρκετά συναρπαστικό" δήλωσε ο δρ. Brown. "Για πρώτη φορά εδώ και 150 χρόνια, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η πλανητική απογραφή του ηλιακού μας συστήματος είναι ελλιπής".

Ο δρ Robert Massey, της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, είπε ο πλανήτης θα είναι κρύος και σκοτεινός. "Είναι μια πάρα πολύ μακριά από τον Ήλιο", είπε. "Θα είναι σαν να περπατάς σε έντονο φως του φεγγαριού, αν υπήρχε μια επιφάνεια όπου θα μπορούσες να περπατήσεις και να δεις το τοπίο". Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει θα διευρύνει τις γνώσεις μας για το ηλιακό σύστημα και θα μας κάνει να αναρωτηθούμε αν υπάρχει κάτι ακόμα πιο μακριά". Ο Δρ Μπράουν και άλλοι συνάδελφοι του έχουν αρχίσει την αναζήτηση για τον πλανήτη 9. Μόνο η ακατέργαστη τροχιά του πλανήτη είναι γνωστή και όχι η ακριβής τοποθεσία του. Τα αποτελέσματα της ανακάλυψης δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της Astronomical Journal.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα