Οικονομική ώθηση στην Ευρώπη από τους μετανάστες "βλέπει" το ΔΝΤ

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα γνωρίσει μια άμεση ώθηση, ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου εισροής προσφύγων, σύμφωνα με μια μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσφέροντας μια νότα αισιοδοξίας στους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν την κρίση.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μόνο στη Γερμανία, η οποία έχει λάβει περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και 0,3 τοις εκατό το 2017, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ

που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Πέρα από το 2017, τα πλεονεκτήματα θα συνεχιστούν για όσο καιρό η Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να βρίσκουν δουλειά στους μετανάστες, μέσω της βελτίωσης της ευελιξίας της αγοράς εργασίας. "Οι αρνητικές επιπτώσεις των κυμάτων μεταναστών τείνουν να είναι βραχύβιες και προσωρινές" δήλωσε η Ενρικα Ντιτρετζάιχε του ΔΝΤ, μία από τους συντάκτες της έκθεσης. Μια θετική επίπτωση "θα είναι αρκετά άμεση" χάρη στη "δημοσιονομική επέκταση που θα πραγματοποιηθεί για την προσφορά στους πρόσφυγες", δήλωσε η Ντιτρετζάιχε.

Το συνολικό ΑΕΠ στην ΕΕ των 28 θα αυξηθεί κατά 0,13 τοις εκατό το 2017 σε σχέση με το βασικό σενάριο, λόγω των τάσεων μετανάστευσης, σύμφωνα με την έκθεση. Με τη δημοτικότητα της γερμανίδας Καγκελάριου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 και τους Ευρωπαίους πολιτικούς να προειδοποιούν για τις απειλές στην κοινωνική δομή της περιοχής και τα ταξίδια χωρίς διαβατήριο, η μελέτη του ΔΝΤ δείχνει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις κυβερνήσεις να τοποθετήσουν τους μετανάστες σε θέσεις εργασίας για να καρπωθούν τα οικονομικά οφέλη από τη μεγαλύτερη εισροή των προσφύγων στην Ευρώπη μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παγκόσμια προσπάθεια

"Η μετανάστευση είναι μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια προσπάθεια", δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Twitter πριν από μια δημόσια συζήτηση σχετικά με το θέμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις τρεις χώρες που φιλοξένησαν το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων το περασμένο έτος θα αυξηθεί το 2017 - κατά 0,3 τοις εκατό στη Γερμανία, 0,4 τοις εκατό στη Σουηδία και 0,5 τοις εκατό στην Αυστρία, σε σχέση με το αρχικό σενάριο.

Εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν την ενσωμάτωση των μεταναστών με επιτυχία στην αγορά εργασίας, το επίπεδο του ΑΕΠ θα μπορούσε να μέχρι και 1,1 τοις εκατό υψηλότερο από τη γραμμή βάσης στις τρεις κύριες χώρες προορισμού από το 2020, έδειξε η μελέτη. "Θα υπάρξει μια τεράστια πρόκληση, στην προσπάθεια να φέρουμε τις δεξιότητες που οι πρόσφυγες μπορεί να έχουν στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας", δήλωσε η Ντιτρετζάιχε.

Παρά τη θετική επίδραση που η εισροή μπορεί να έχει στην οικονομική ανάπτυξη, ηγέτες όπως η Μέρκελ, ο Σουηδός Στέφαν Λόφεν, ο Αυστριακός Βέρνερ Φάιμαν και ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε, έχουν επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός της ροής. "Οι τρέχοντες αριθμοί δεν είναι βιώσιμοι", δήλωσε ο Ρούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στη Γαλλία, την Τετάρτη. "Ο χρόνος μας τελειώνει".

"Ταχεία ένταξη"

Καθώς οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν, η Γερμανία πιέζει τους εταίρους, όπως η Ελλάδα, να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης προκειμένου να εκπληρώσει μια δέσμευση της ΕΕ για παροχή βοήθειας 3 δις ευρώ στην Τουρκία. Διαφορετικά η ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της Ευρώπης θα μπορούσε να κινδυνεύει, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν τον έλεγχο στα χέρια τους και επανεγκαθιστούν τους συνοριακούς ελέγχους.

Η Μέρκελ θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της τουρκικής κυβέρνησης αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ η δημοτικότητά της έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ZDF. Εν μέσω μιας ανοιχτής εξέγερσης εντός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, οι αρχηγοί των κομμάτων την Δευτέρα υποστήριξαν την αλλαγή των κανόνων ασύλου, ώστε να είναι πιο εύκολο να απελαύνουν πολίτες της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας.

Ενώ οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ προειδοποιούν ότι τα στοιχεία τους είναι αβέβαια, επειδή οι ακριβείς αριθμοί των αιτούντων άσυλο που έρχονται στην Ευρώπη δεν μπορεί να προβλεφθούν με ακρίβεια, υποστηρίζουν ότι η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης προς τους πρόσφυγες, όπως η στέγαση, η υγεία και η εκπαίδευση, θα αυξήσει τη συνολική ζήτηση βραχυπρόθεσμα, η οποία με την κατάλληλη νομισματική πολιτική "θα αντισταθμίσει τις πιθανές πιέσεις για μείωση των μισθών και του πληθωρισμού που σχετίζονται με τη σταδιακή είσοδο των προσφύγων στην αγορά εργασίας".

"Η γρήγορη ένταξη στην αγορά εργασίας μπορεί να ξεκλειδώσει τα δυνητικά οικονομικά οφέλη από την εισροή προσφύγων", αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. "Η γρήγορη πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της αγοράς εργασίας και στην αυτοαπασχόληση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ταχεία ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό".

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα