Γιουνκερ: ειμαι φιλος των ελληνων

20:47 10/1/2013 - Πηγή: Fimotro

Θετικά λόγια για την κυβέρνηση αλλά κριτική για τους εκατομμυριούχους Έλληνες που έχουν μεταφέρει τα κεφάλαιά τους εκτός της χώρας επιφύλαξε ο απερχόμενος πρόεδρος του...
Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αφού επισήμανε ότι στην Ελλάδα τα μέτρα επιβαρύνουν περισσότερο τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ο κ.Γιούνκερ υπογράμμισε: «ενθαρρύνω με όλη μου τη δύναμη, τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων
προς το εξωτερικό.

» Προς το Λονδίνο και προς τη Φρανκφούρτη, τη στιγμή που οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα, προς το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων.

» Δεν είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη μέλη», επισήμανε.

Επιπλέον, για τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Γιούνκερ τόνισε ότι διαψεύστηκαν όσοι, κυρίως, από αγγλοσαξονικές χώρες προέβλεπαν την έξοδο της χώρας, καθώς η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και εφαρμόζει το πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, «χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική βουλή και στη συμβολή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υποφέρει πολύ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αμέριστη συμπάθεια και φιλία του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, την οποία, όπως είπε, δεν συμμερίζονται οι «φιλόσοφοι του Βορρά».

«Για μένα, η ΕΕ και η ευρωζώνη θα ήταν ατελής χωρίς την Ελλάδα. Έχουμε γίνει αλαζόνες. Δε γνωρίζουμε ιστορία. Δε συμπαθούμε αυτούς που δεν είναι σαν εμάς, αγνοούμε όσα προσέφερε η Ελληνική Δημοκρατία και οι Έλληνες στην Ευρώπη. Θα υπερασπίζομαι αυτήν τη χώρα, ως το τέλος. Είμαι φίλος των Ελλήνων» τόνισε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Κληθείς δε να σχολιάσει το χάσμα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, ο κ.Γιούνκερ απάντησε ότι η διχοτόμηση σε Βορρά και Νότο δεν έχει αντικειμενική υπόσταση, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Βορράς και ο Νότος θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί.

«Αυτοί που βρίσκονται στον Βορρά και θεωρούν ότι είναι ενάρετοι, θα πρέπει να κοιτάξουν τα δικά τους δημοσιονομικά στοιχεία. Από την άλλη, οι χώρες του Νότου έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ενταχθούν στην ΕΕ» δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι χώρες του Βορρά δεν είναι περισσότερο ενάρετες από τις χώρες του Νότου».
Keywords
Τυχαία Θέματα