Ένας μποξέρ για την Ουκρανία

Είναι Ουκρανός, μποξέρ και θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Όχι στο Χόλιγουντ φυσικά, αλλά στην πολιτική. Ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία με διεθνή καριέρα και… περιουσία, την οποία απέκτησε σε αγώνες ανά την υφήλιο, είναι ένα από τα φαβορί για τις επερχόμενες εκλογές της 28ης Οκτωβρίου. Έχει ύψος 2 μέτρα και ένα εκατοστό, είναι 41ετών και έχει ονομάσει το

κεντροδεξιό κόμμα του «UDAR» που σημαίνει «γροθιά» -και παρεμπιπτόντως σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων «Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση». Και η «καθαρότητα» που εκπέμπει ως πρώην πρωταθλητής και νέος πολιτικός συγκινεί ιδιαίτερα τους νέους ψηφοφόρους. Αν και στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του φαίνεται τρίτο και δεν απειλεί το φιλορωσικό κυβερνητικό κόμμα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τα ποσοστά του πλησιάζουν επικίνδυνα την αντιπολιτευόμενη συμμαχία η οποία έχει ως κορμό το κόμμα «Πατρίδα» της έγκλειστης στη φυλακή πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

«Να παταχθεί η διαφθορά» και «να καθιερωθεί στην Ουκρανία ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής» διακηρύττει ο Κλίτσκο. Και αρνείται να δεσμευτεί για προεκλογική συνεργασία με την Τιμοσένκο. Η αλήθεια πάντως είναι ότι πίσω από τον Κλίτσκο βρίσκονται πολλά παλαιά πρόσωπα, κυρίως πρώην συνεργάτες του φιλοδυτικού Βίκτορ Γιούσενκο, για τον οποίον ο Κλίτσκο  είχε εργαστεί ως σύμβουλος. Το γεγονός ότι ο Κλίτσκο κέρδισε τα χρήματά του στο εξωτερικό με τη φυσική του ρώμη θα παίξει τον ρόλο του, υποστηρίζει στο DW ο αναλυτής Γουίνφριντ Σνάιντερ-Ντέτερς. Σε μια χώρα σαν την Ουκρανία, όπου  η διαφθορά είναι σύνηθης, ο Κλίτσκο φαίνεται «καθαρός». «Οι Καλιφορνέζοι εκλέξαν έναν σταρ του Χόλιγουντ για κυβερνήτη. Γιατί οι Ουκρανοί να μην εκλέξουβν έναν αθλητή;» σχολιάζει.

dw.de

Πυθία 

Keywords
Τυχαία Θέματα