Ελληνικό: 300 στρέμματα κήρυξε αρχαιολογικό χώρο το ΚΑΣ

Μετά από συνεδρίαση περίπου εννέα ωρών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε, με 15 ψήφους υπέρ και μία κατά, στην οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 στρεμμάτων.

Σημειώνεται πάντως ότι αν και η περιοχή που κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος, προς την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, είναι πολύ μικρότερη των αρχικών απαιτήσεων του ΚΑΣ εντούτοις η απόφαση φέρεται να εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα στο masterplan του έργου καθώς αφορά και το σημείο όπου προβλεπόταν η δημιουργία mall και υψηλού επιπέδου κατοικιών.

Τώρα

το ΚΑΣ αναμένεται να εγκρίνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:Την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου πολύ μικρότερου τμήματος, σε σχέση με το αρχικά αναμενόμενο, εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πρόεδρος του ΚΑΣ Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη κατά την αποψινή -εν εξελίξει-συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου δύο σημείων, δηλαδή στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ, κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε.

Μένει να φανεί εάν η συγκεκριμένη εισήγηση θα είναι αυτή που, εν τέλει, θα εγκρίνει το ΚΑΣ, το οποίο θα πρέπει, σήμερα, να ανάψει το πράσινο φως για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Νωρίτερα, σήμερα, φέρεται να υπήρξαν εισηγήσεις για την κήρυξη είτε του 1/3 της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου είτε για την οριοθέτηση τμήματος έως 700 στρεμμάτων.

Ωστόσο, εάν κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος μεγάλο τμήμα της έκτασης, τότε το σχέδιο ανάπλασης θα τιναχθεί στον αέρα, καθώς, οι αρχαιολογικές εργασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν επ' αόριστον.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα