Έληξε η δίκη Πιστόριους- Τι μέλλει γενέσθαι

18:48 8/7/2014 - Πηγή: Antinews

Η δίκη του Όσκαρ Πιστόριους, η πιο πολύκροτη των τελευταίων ετών, έληξε, με την απόφαση να αναμένεται στις 8 Αυγούστου. Κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι, αλλά η δικαστής Τοκολίζε Μασίπα έχει τις εξής, τρεις επιλογές:

Να τον κρίνει ένοχο για φόνο εκ προμελέτης: Η δικαστής Μασίπα κρίνει ότι ο Πιστόριους

σκότωσε με πρόθεση την Ρίβα Στίνκαμπ ή έναν εισβολέα. Ο φόνος εκ προμελέτης σε μεγάλο βαθμό εμποδίζει την αποφυλάκιση με εγγύηση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση κράτηση και η καταδίκη, δεδομένου ότι συνεπάγεται υποχρεωτική ποινή ισόβιας κάθειρξης. Μπορεί να θεωρήσει ότι καυγάδισε με την Στίνκαμπ και πήγε να πάρει το όπλο του για να την πυροβολήσει, ή ότι άκουσε κάποιον που θεώρησε εισβολέα και αποφάσισε να τους σκοτώσει.
Ποινή: Η κατηγορία αυτή επισύρει υποχρεωτική ποινή ισόβιας κάθειρξης, με ελάχιστη διάρκεια 25 έτη προτού ο κατάδικος αποφυλακιστεί υπό όρους. Μπορεί η δικαστής να κρίνει τον Πιστόριους ένοχο μόνο για φόνο, αναφερόμενη στην προμελέτη μόνο στην καταδίκη.

Να τον κρίνει ένοχο για ανθρωποκτονία: Η δικαστής Μασίπα διαπιστώνει ότι υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα ο Πιστόριους να μην είχε την πρόθεση να σκοτώσει την Στίνκαμπ και να νόμιζε ότι αντιμετώπιζε έναν εισβολέα. Αλλά κρίνει ότι έπραξε απερίσκεπτα και ότι οι πράξεις του δεν συνάδουν με εκείνες ενός λογικού ανθρώπου που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ελέγξει ή να ρίξει μια προειδοποιητική βολή στην πόρτα της τουαλέτας για να διαπιστώσει αν ήταν κάποιος ύποπτος εισβολέας και αν ήταν οπλισμένος. Η νομολογία της Νότιας Αφρικής υποστηρίζει ότι o έλεγχος απόκλισης από το μέτρο του μέσου συνετού ανθρώπου δεν μεταβάλλεται ώστε να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου εναγομένου, στην περίπτωση αυτή με σωματική αναπηρία και πιθανώς να πάσχει από κάποια αγχώδη διαταραχή, αλλά υπάρχει κάποια συζήτηση μεταξύ των νομικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με το αν η δικαστής θα πρέπει να το λάβει υπόψιν της.

Ποινή: Είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή. Η μέγιστη ποινή φυλάκισης είναι 15 έτη, αλλά οι καταδικασμένοι μπορεί επίσης να πάρουν αναστολή και μια ποινή που δεν θα στερεί την ελευθερία τους.

Να τον αθωώσει: Η δικαστής Μασίπα κρίνει ότι ο Πιστόριους πραγματικά ενήργησε πεπεισμένος ότι υπερασπιζόταν τον εαυτό του, ακόμη και αν ήταν λάθος, και τροποποιεί την απόκλιση από το μέτρο του μέσου συνετού ανθρώπου λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιστάσεις, τον φόβο του για το έγκλημα και το ιστορικό του.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/oscar-pistorius/10934858/Oscar-Pistorius-murder-trial-live.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα