Εκβιάζει η Ρωσία τον Τραμπ;

Διαβαθμισμένα έγγραφα που οι επικεφαλής των τεσσάρων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα στον νεοεκλεγέντα αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι ρώσοι μυστικοί πράκτορες έχουν κρίσιμες πληροφορίες για το άτομό του, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ την Τρίτη το βράδυ.

Όπως δήλωσαν στο Reuters, οι ισχυρισμοί περιέχονται σε ένα δισέλιδο σημείωμα που επισυνάπτεται στην έκθεση σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016, που αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ παρουσίασαν στον Τραμπ και τον Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τραμπ απάντησε την Τρίτη το βράδυ με ένα tweet καλώντας τις εκθέσεις: "Ψεύτικα νέα -Ένα πλήρες πολιτικό κυνήγι μαγισσών". Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό. Ένας από τους αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι επειδή συζητούν διαβαθμισμένα θέματα, δήλωσαν ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεχίζουν να διερευνούν την αξιοπιστία και την ακρίβεια των ισχυρισμών.

Περιλαμβάνονται σε αναφορές έρευνας της αντιπολίτευσης που διατέθηκαν το περασμένο έτος σε Δημοκρατικούς και αξιωματούχους των ΗΠΑ από έναν πρώην Βρετανό αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών, οι περισσότεροι από τις οποίες θεωρούνται αξιόπιστες από αμερικανούς αξιωματούχους. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ερευνητές μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν το υλικό για την οικονομική και προσωπική εμπλοκή του Τραμπ με τους Ρώσους επιχειρηματίες και άλλους για τους οποίους οι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν συμπεράνει ότι είναι αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Κάποιο υλικό στις εκθέσεις του πρώην Βρετανού αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένο, είπε ο αξιωματούχος. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι κατηγορίες ότι η Ρωσία προσπάθησε να θέσει σε κίνδυνο τον νεοϋορκέζο επιχειρηματία των ακινήτων Τραμπ παρουσιάστηκαν στο FBI και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι και έχουν κυκλοφορήσει εδώ και μήνες. Το FBI πήρε αρχικά το υλικό σοβαρά, δήλωσαν οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το CNN.

Ωστόσο, το FBI απέτυχε να δράσει βάσει του υλικού και ο πρώην Βρετανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών διέκοψε την επαφή περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η προειδοποίηση των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τους ισχυρισμούς αποδυνάμωσης από τη Ρωσία ακολουθεί τις ανησυχίες των αμερικανικών υπηρεσιών σχετικά με αυτό που ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ έχει χαρακτηρίσει "πολύπλευρη" ρωσική επιρροή και επιχειρήσεις κατασκοπείας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από την πειρατεία στα δίκτυα υπολογιστών και τη διάδοση της προπαγάνδας και πλαστών ειδήσεων, περιλαμβάνει και τις προσπάθειες επιρροής επιχειρήσεων και πολιτικών ηγετών.

Η ενημέρωση με τις διαβαθμισμένες πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε στον Ομπάμα και τον Τραμπ από τον Κλάπερ, τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον Διευθυντή Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Μπρέναν και τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Μάικ Ρότζερς. Μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που κυκλοφόρησε την Παρασκευή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να γίνει προσπάθεια για να αυξηθούν οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του Τραμπ. Η έκθεση αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) χρησιμοποιήθηκαν μεσάζοντες όπως το WikiLeaks και άλλοι για να δημοσιοποιηθούν τα emails που χάκαραν από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και κορυφαία στελέχη του κόμματος.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα