Έκρηξη Αντιπολίτευσης: Μαζέψτε τις τροπολογίες, αλλιώς αποσυρόμαστε

Την έκρηξη της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τακτική της πλειοψηφίας να καταθέτει πολυσέλιδες τροπολογίες λίγο πριν ψηφιστούν. Η "απειλή" της αντιπολίτευσης πως θα αποχωρήσει, καθώς δεν προλαβαίνει ούτε καν να διαβάσει τις τροπολογίες, ανάγκασε την πλειοψηφία να συμφωνήσει ώστε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου μαζί με τις τροπολογίες να συνεχιστεί αύριο. Από την διαδικασία αποχώρησε τελικά το ΚΚΕ και το Ποτάμι, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής

έδωσε εξηγήσεις στους δημοσιογράφους για την ‘βροχή’ των τροπολογιών μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Την έντονη διαμαρτυρία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη της ΝΔ, του Θόδωρου Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ, του Γρηγόρη Ψαριανού από το Ποτάμι και της Διαμάντως Μανωλάκου από το ΚΚΕ προκάλεσε τροπολογία υπουργείου Οικονομικών 85 (!) σελίδων, η οποία κατατέθηκε πριν λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί κι αυτή σήμερα μαζί με άλλες 21 στο νομοσχέδιο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

"Είναι εκκρεμότητες 30 τελευταίων ετών", δικαιολογήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας παρακολουθούσε σιωπηλός στα έδρανα. Απολογητικά παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος λέγοντας πως τα περισσότερα θέματα της τελευταίας τροπολογίας αφορούν ημερομηνίες και "δεν εξυπηρετούν καμία πελατεία. Έχετε κάθε λόγο να παραπονιέστε για την διαδικασία, αλλά μην ακούμε πως δεν έχει ξαναγίνει" είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Η επίμαχη τροπολογία που ρυθμίζει από ζητήματα διακίνησης αλκοολούχων μέχρι ΦΠΑ και ζητήματα ακινήτων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι η δεύτερη τροπολογία στο επίμαχο νομοσχέδιο με πάρα πολλά άσχετα μεταξύ τους θέματα. Και ο εξωδικαστικός κατατέθηκε με 58 σελίδες και πολλά θέματα.

"Στο πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε" είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. "Θα είστε εδώ μόνοι σας να ψηφίζετε".

Ενώ ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε πως είναι "δόλια τακτική για να μην ενημερωθεί η αντιπολίτευση".

Στον καυγά παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης προτείνοντας να παραταθεί η επεξεργασία του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και την άλλη βδομάδα, δηλαδή να μην κλείσει αύριο η Βουλή, προκειμένου να προλάβουν οι βουλευτές να μελετήσουν τις επίμαχες τροπολογίες. Τέλος θύμισε ότι το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων, είχαν κατατεθεί 34 υπουργικές τροπολογίες.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης πως αύριο, Παρασκευή, που θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των τροπολογιών "θα λείπουν οι υπουργοί να απαντήσουν σε ερωτήσεις" διαβεβαίωσε πως "θα είμαστε εδώ".

Εξηγήσεις Ν. Βούτση

Ο Πρόεδρος της Βουλής μετά τη λήξη της συνεδρίασης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υπογράμμισε πως "δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία ένσταση από την αξιωματική αντιπολίτευση για την λειτουργία του Κοινοβουλίου, λειτουργεί πολύ καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν. Για τις τροπολογίες πολλές φορές γίνονταν το ίδιο την τελευταία μέρα, όλοι το θυμόμαστε, φέτος ήταν και ο Προϋπολογισμός και η προ Ημερησίας συζήτηση που έφεραν πιο πίσω το νομοθετικό έργο". Ενώ μιλώντας γενικότερα για τις αιτιάσεις τις ΝΔ ενημέρωσε πως μετά τις γιορτές 7,8, ή 9 Γενάρη θα γίνει η προ Ημερησίας συζήτηση που ζήτησε η ΝΔ για το Μεταναστευτικό. Διευκρίνισε όμως δεν θα γίνει το ίδιο με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για τους απόδημους "η οποία θα απορροφηθεί από την πρόταση νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση για την ψήφο των ομογενών. Σε δημοσιογραφική παρατήρηση για το ότι κάποιοι λένε πως ο ΠτΒ "ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη και θα του υποβάλλουν πρόταση μομφής" η απάντηση του Νίκου Βούτση ήταν πως "δεν έχω σχέση ούτε με γλίτσες ούτε με τσοπάνηδες” .

Αποχώρηση ΚΚΕ με καταγγελίες

Από την συνεδρίαση αποχώρησε το ΚΚΕ καταγγέλλοντας την τακτική νομοθέτησης με πολυσέλιδες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου δήλωσε τα εξής:

"Στη διάσκεψη των Προέδρων δεν συμφωνήσαμε ότι δεχόμαστε τη βροχή των τροπολογιών. Αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για αυτή τη διαδικασία. Και το 2014 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φέρει πάνω από 100 τροπολογίες, παραμονές Χριστουγέννων και αποχωρήσαμε. Μην ανταγωνίζεστε στα κακά μεταξύ σας αντί να τα διορθώνετε.

Αντικειμενικά όταν έρχεται με τη μορφή του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι ο κάθε εισηγητής μιλάει 8’ ή το πολύ 10’ και 11’, με την ανοχή του προεδρείου, όταν εκ των υστέρων έρχονται σωρηδόν τροπολογίες σημαντικές, δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει. Αντικειμενικά φιμώνεται. Δεν έχει δικαίωμα να πει γιατί διαφωνεί, αν και γιατί έχει επιπτώσεις στο κόσμο ή ακόμα και τη συμφωνία του. Συνεπώς, η διαδικασία αυτή είναι εκφυλιστική, θα έπρεπε και το προεδρείο να πάρει μέτρα. Το ΚΚΕ δε θα παραμείνει για να τη συντηρήσει και αποχωρούμε.”

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα