Εκκενώνεται η ελληνική πρεσβεία στην Λιβύη

Εκκενώνεται η ελληνική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εξαιτίας των ιδιαίτερα σφοδρών εμφύλιων-φυλετικών συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει εδώ και καιρό στη χώρα, και του χάους που διαρκώς εντείνεται. Ήδη, οι ΗΠΑ και πολλές Δυτικές χώρες έχουν εκκενώσει τις πρεσβείες τους, ενώ το ίδιο έπραξε και η Τουρκία.

Για την ασφαλή μεταφορά επτά μελών του διπλωματικού προσωπικού, και πιθανώς ακόμα 80 Ελλήνων, καθώς και υπηκόων άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Κύπριων, Βρετανών,

Μαλτέζων, κ.ο.κ.) απέπλευσε για την Τρίπολη η φρεγάτα «Σαλαμίς». Αρχικά, είχε προγραμματιστεί η μεταφορά να γίνει με εμπορικό πλοίο της Μάλτας, αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης, προτιμήθηκε η λύση του πολεμικού πλοίου.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των αιτημάτων προς την Ελλάδα για απομάκρυνση διά θαλάσσης εγκλωβισμένων από την Λιβύη μεγαλώνει συνεχώς τις τελευταίες ώρες. Η φρεγάτα «Σαλαμίς» δεν αρκεί, καθώς μπορεί να μεταφέρει περίπου 100 άτομα, και για αυτό εξετάζεται η αποστολή και δεύτερου πλοίου.

Τα περισσότερα αιτήματα έρχονται από την κινεζική πλευρά και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ήδη επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η αποστολή στη Λιβύη, κατόπιν κινεζικού αιτήματος, του «Ελευθέριος Βενιζέλος»- για να απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους πολίτες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι για λόγους ασφαλείας το πολιτικό πλοίο θα πρέπει να συνοδεύεται από πολεμικό, χωρίς όμως προς το παρόν να επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή η λήψη της σχετικής απόφασης.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα