Εκδρομή… στη Δυτική Όχθη

Ο Carl-Magnus Helgegren είναι δημοσιογράφος, καθηγητής πανεπιστημίου και, φυσικά, πατέρας. Και όπως και τόσοι άλλοι μπαμπάδες, ήρθε η στιγμή να συζητήσει με τους δύο γιους του, τον 10χρονο Frank και τον 11χρονο Λέων, για τα βίαια βιντεοπαιχνίδια. Μια μέρα λοιπόν που οι δυο του γιοι του έλεγαν για όπλα και αποστολές στο πιο πρόσφατο Call of Duty, θυμήθηκε τη δική του εμπειρία, όταν ήταν νέος και πέρασε κάποιο διάστημα στη Μέση Ανατολή ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

«Νόμιζα ότι είχα μια αρκετά καλή

ιδέα από την τηλεόραση, αλλά στα 29 μου συνειδητοποίησα ότι δεν είχε απολύτως καμία ιδέα για το τι σημαίνει πόλεμος. Και τα παιδιά μου δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν επίσης» λέει. Έτσι, έκανε μια συμφωνία. Θα ταξίδευαν σε μια πόλη που πλήττεται από πραγματικό πόλεμο. Τα αγόρια θα συναντούσαν ανθρώπους που ζουν στον πόλεμο, θα μιλούσαν μαζί τους και θα επισκέπτονταν ένα στρατόπεδο προσφύγων. Και όταν επέστρεφαν στην πατρίδα τους, θα ήταν ελεύθερα να παίξουν όποιο παιχνίδι ήθελαν…

Ο Helgegren αρχικά σκέφτηκε το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν πολύ επικίνδυνα. Έτσι, την περασμένη άνοιξη, κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, η οικογένεια έκλεισε εισιτήρια για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Έμειναν σε μια οικογένεια Ισραηλινών και επισκέφθηκαν την αρχαία πόλης της Ιερουσαλήμ. Δεν ήταν όμως ταξίδι αναψυχής. Τα παιδιά επισκέφθηκαν το στρατόπεδο προσφύγων Shuafat στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Είδαν τις συνθήκες εκεί, όπου οι άνθρωποι έκαιγαν σκουπίδια στους δρόμους, και υπήρχε μια παράνομη αγορά ναρκωτικών δίπλα στο σχολείο. Πήγανε σε μια κλινική με τραυματισμένα παιδιά. Έμειναν δέκα μέρες εκεί, σε ένα «ιδιαίτερα σκληρό ταξίδι». Όπως λέει, ο πατέρας, ήταν δύσκολο να τους εξηγήσει την πολιτική κατάσταση.

Όταν επέστρεψαν, τα παιδιά δεν ήθελαν να παίξουν πλέον βίαια βντεοπαιχνίδια. Ο Helgegren όμως βρέθηκε στο μέσο μιας διαμάχης σχετικά με το αν έπραξε σωστά. Κάποιοι, τον αποκάλεσαν τον «χειρότερο πατέρα στον κόσμο», υποστηρίζοντας ότι «προκαλεί τραύματα στα παιδιά του». Ο Helgegren πάντως τονίζει ότι ναι μεν δημοσίευσε την εμπειρία του πρόσφατα, αλλά το ταξίδι δεν έγινε τώρα, όπου επικρατεί χάος. «Τα βιντεοπαιχνίδια από μόνα τους δεν είναι κακά» διευκρινίζει. «Όμως, στη Σουηδία και στην Ευρώπη είμαστε πολύ προνομιούχοι. Έχουμε όλο αυτό τον πλούτο και τα δικαιώματα και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Και με αυτό έρχεται η ευθύνη να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και όχι μόνο να γίνουμε ζόμπι που παίζουν video games και τρώνε χάμπουργκερ». Ο πατέρας πρόσθεσε επίσης ότι το στυλ των σουηδών γονέων ήταν πολύ παθητικό. «Η Σουηδία είναι μια χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και αιώνες. Η αντίληψή μας για τον πόλεμο είναι αφελής. Ενώ τα παιδιά στη Σουηδία παίζουν πόλεμο και πυροβολούν με ψηφιακούς πυραύλους, τα παιδιά των Παλαιστινίων ανατινάζονται από τους στρατιώτες στη Γάζα» έγραψε.

http://www.thelocal.se/20140808/swedish-dad-takes-kids-to-war-zone

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα