Εισβολή του ISIS από τη Λιβύη φοβάται η Ιταλία

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Ιταλία, καθώς η απειλή του ISIS στη Λιβύη έφτασε στην χώρα με ένα νέο βίντεο που απευθύνεται στο «έθνος που υπέγραψε με το αίμα του σταυρού» και προειδοποιεί ότι «είμαστε νότια της Ρώμης», ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκλεισε την ιταλική πρεσβεία στην Τρίπολη και ύψωσε τη γροθιά του, απειλώντας με επικείμενη στρατιωτική δράση.

Δεν πειράζει που η Ιταλία έχει μόνο 5.000 στρατιώτες διαθέσιμους, σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας. Ή ότι ο προϋπολογισμός για τον στρατό μειώθηκε κατά 40 τοις εκατό πριν από δύο χρόνια, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών 90 F-35 και αφαιρώντας από τη χώρα τη δυνατότητα να είναι επικεφαλής σε οποιαδήποτε πρόκληση, ειδικά εναντίον ενός εχθρού όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Στην πραγματικότητα, ο Ρέντσι δεν διευκρίνισε ποιος ακριβώς θα χειριστεί τη στρατιωτική δύναμη, και, δύο ημέρες αργότερα, όταν κανείς δεν προσφέρθηκε να αναλάβει την ευθύνη, υπαναχώρησε. «Δεν είναι η ώρα για μια στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε ο Ρέντσι σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό τη Δευτέρα το βράδυ και είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έπρεπε να ανοίξουν το δρόμο. «Η πρότασή μας είναι να περιμένουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η δύναμη του ΟΗΕ είναι σαφώς ανώτερη από εκείνη των ριζοσπαστικών ομάδων».

Είτε ο χρόνος είναι σωστός είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια ορατή ένταση στην Ιταλία σχετικά με την απειλή του ISISΛιβύη απέχει μόλις 109 μίλια από το νησί της Λαμπεντούζα και 300 χιλιόμετρα από τη Σικελία- η οποία επιδεινώνεται από την αύξηση κατά 64 τοις εκατό των παράνομων αφίξεων μεταναστών από τη θάλασσα από το περασμένο έτος. Κατά τη διάρκεια του 2014, περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι έφτασαν από τη Λιβύη και την Τουρκία - ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς το προσωπικό της πρεσβείας έφτανε στην Ιταλία με ένα εμπορικό πλοίο, 2.164 μετανάστες άφησαν τις ίδιες ακτές της Λιβύης κατευθυνόμενοι προς τη Σικελία. Μια εβδομάδα πριν, πάνω από 300 άνθρωποι χάθηκαν στις ίδιες θάλασσες, όταν τα σαπιοκάραβά τους βούλιαξαν.

Πολιτικοί που επικρίνουν την παράνομη μετανάστευση έχουν υποστηρίξει εδώ και μήνες ότι δεν θα χρειαστούν και πολύ οι μαχητές της τζιχάντ για να διεισδύουν σε ένα πλοίο μεταναστών και να καταλήξουν στην Ιταλία με διασωστικά και πλοία του ιταλικού ναυτικού. Σε ένα δηκτικό κεντρικό άρθρο στην εφημερίδα Il Giornale, που ανήκει στην οικογένεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Σέρτζιο Ράμε υπέθεσε ότι η πρόσφατη εισροή ήταν μια προσπάθεια να «εκθέσουν» οι τρομοκράτες το Ιταλικό Ναυτικό με την διάσωση των μεταναστών, σε μια προσπάθεια να φέρουν τις βάρκες κοντά στις ακτές της Λιβύης, με σκοπό να ξεκινήσουν μια επίθεση. Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει τη διάσωση των μεταναστών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, απέρριψε τη θεωρία αυτή.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει 500 ειδικούς αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής για την προστασία των ευαίσθητων τουριστικών μνημείων στη Ρώμη. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι κάτι αλλάζει δραστικά στην επιχείρηση μετακίνησης των μεταναστών, κάτι που έχει οδηγήσει τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η Ιταλία ποτέ δεν ήταν τόσο εκτεθειμένη σε μια επίθεση. Για πρώτη φορά από τότε που η Ιταλία άρχισε επίσημα τη διάσωση των μεταναστών το 2013, πρώτα μέσα από το δυσλειτουργικό πλέον πρόγραμμά της Mare Nostrum και αργότερα μέσω του προγράμματος ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex Triton- οι λαθρέμποροι οι οποίοι συνήθως αναμιγνύονται με τους μετανάστες, είναι οπλισμένοι και επικίνδυνοι. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, λαθρέμποροι κρατώντας καλάσνικοφ πολέμησαν το ιταλικό σκάφος διάσωσης της ακτοφυλακής που ακολουθούσε ένα πλοίο λαθρέμπορων, αφού το ανθρώπινο φορτίο είχε διασωθεί και το σκάφος κατασχέθηκε. Ρυμούλκησαν το πλοίο πίσω στη Λιβύη, προφανώς για να το γεμίσουν ξανά. Το Γραφείο της Μετανάστευσης στη Ρώμη λέει πως θα μπορούσαν να υπάρξουν έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε στρατόπεδα που περιμένουν να έρθουν στην Ιταλία και η αναταραχή θα τους ωθήσει να το πράξουν γρηγορότερα.

Η άλλη μεγάλη ανησυχία για την Ιταλία είναι οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πετρέλαιο και υποδομές στη Λιβύη, που άρχισαν κατά τη διάρκεια του «ρομάντσου» μεταξύ του Μουαμάρ Καντάφι και του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο αποκορύφωμα της συμμαχίας τους, η φωτογραφία του Μπερλουσκόνι διακοσμούσε τα Λιβυκά διαβατήρια σαν να ήταν ένας εθνικός θησαυρός. Η πετρελαϊκή εταιρεία της Ιταλίας ΕΝΙ ήταν η πρώτη που ανέπτυξε τη βιομηχανία πετρελαίου στη Λιβύη, όταν το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε εκεί το 1959. Για χρόνια, η Ιταλία πολεμούσε τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Λιβύης για να διατηρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προστατευμένα. Ακόμα και τώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας διέταξε όλους τους Ιταλούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, αλλά σχεδόν 100 παραμένουν για να διοικούν τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Μετά την επιστροφή του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ιταλός πρέσβης στη Λιβύη, Giuseppe Buccino, είπε σε έναν ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η κατάσταση στη Λιβύη ήταν σοβαρή, αλλά ότι δεν είναι όλη η χώρα στα χέρια του ISIS ακόμα. Προειδοποίησε επίσης ότι η συναναστροφή με αντάρτες στη Λιβύη που αντιτίθενται στο ISIS ήταν ένα εξίσου επικίνδυνο παιχνίδι. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η λογική που θα μπορούσε να υπερισχύσει είναι το ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’», είπε, «και αυτό είναι μια επικίνδυνη λογική που μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της ακραίας τρομοκρατίας στη Λιβύη».

http://www.thedailybeast.com/articles/2015/02/17/italy-fears-isis-invasion-from-libya.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα