Εγκρίθηκαν από τον ESM τα μέτρα για το χρέος και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

12:41 2/5/2019 - Πηγή: Antinews

Σειρά μέτρων για το χρέος καθώς και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε συνέχεια των πρόσφατων αποφάσεων του Eurogroup.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ESM, το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την επιστροφή των €103 εκατ. από την ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) που πλήρωσε η Ελλάδα

για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 17 Ιουνίου 2018.

Αποφάσισε επίσης, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, να μειώσει στο μηδέν το 2% από την ενίσχυση του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε διαφορετικά να καταβληθεί σε ορισμένα δάνεια του EFSF. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου €226 εκατ., ενώ το συνολικό όφελος για την Ελλάδα από τις εν λόγω αποφάσεις αναμένεται να φτάσει τα €329 εκατ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πραγματοποιήσει μεταφορά ποσών που θα φτάνουν τα έσοδα που προήλθαν από τα SMP/ANFA, ύψους €644,42 εκατ.

"Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίζει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε στο πλαίσιο του προγράμματος", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

"Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην αλλάξει το step-up margin δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί της δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από €200 δισ. σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και την οικονομία της χώρας, ενώ θα διευκολύνει επίσης την αποπληρωμή των δανείων", προσθέτει.

Διευκρινίζει τέλος ότι η μεταφορά των κερδών από τα SMP/ANFA δεν είναι δάνειο, ενώ μαζί με τη μείωση του περιθωρίου και τις τρέχουσες επιστροφές, το τελευταίο "πακέτο αντιπροσωπεύει κοντά στο €1 δισ. για την Ελλάδα".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα