ΕΥΠ: Γραφείον συνταξιούχων διπλωματών… «η κυρία Κατεχάκη»

19:55 3/2/2023 - Πηγή: Antinews

Κάποτε, το 1999, γελάγαμε (και κλαίγαμε), όταν με αφορμή την «παράδοση» του Οτσαλάν στην Τουρκία, ακούγαμε τις… συνθηματικές ονομασίες που χρησιμοποιούνταν: Ο «μεγάλος τραγουδιστής» (Πάγκαλος), η «δεσποινίς Κατεχάκη» (Καλεντερίδης), κ.ο.κ. Τώρα, η ΕΥΠ μετατρέπεται σε «γραφείον συνταξιούχων διπλωματών»

Εντύπωση και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του μεγάρου Μαξίμου, εν μέσω των εκρηκτικών συνεπειών του σκανδάλου των υποκλοπών, να στελεχώσει το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της ΕΥΠ

με διπλωμάτες που είτε τυπικώς είναι στη σύνταξη, είτε πρόκειται να βγουν σύντομα.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, ως γνωστόν, είχε ως συνέπεια να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους και να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους ο ανιψιός του πρωθυπουργού και πρωθυπουργικός γραμματέας, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος από πρώην σεκιουριτάς εχρίσθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη διοικητής της ΕΥΠ, αλλάζοντας μάλιστα τον νόμο επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Νέοι υποδιοικητές

Στη συνέχεια, στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ τοποθετήθηκε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, έως τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Τώρα, προ ημερών, το μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι, «με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζονται ο πρέσβης, κ.Ιωάννης Ραπτάκης, και ο αντιστράτηγος, κ.Γεώργιος Κέλλης, στις θέσεις των δύο υποδιοικητών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οι υποδιοικητές θα συνεργαστούν με τον διοικητή για την εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας, στο πλαίσιο και των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ΕΥΠ που έλαβε η κυβέρνηση, με στόχο τη ριζική αναδιάρθρωσή της».

Ο συνταξιούχος διοικητής

Η τοποθέτηση Δεμίρη σε αυτή τη θέση είχε προκαλέσει πλείστα ερωτηματικά, δεδομένου ότι ο ίδιος μάλλον δεν είχε την παραμικρή εμπειρία από μυστικές υπηρεσίες. Αλλά και στα τρεισήμισι χρόνια που ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών δε φαίνεται να είχε ιδιαίτερες επιτυχίες ή να έλυσε ακόμα και στοιχειώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο.

Το 2019 «ανασύρθηκε» από τη σύνταξη για να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Κάτι που αποδίδεται στις σχέσεις του με διπλωμάτη, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το μέγαρο Μαξίμου. Στον, δε, διορισμό του στην ΕΥΠ, εκτός των άλλων, φέρεται να πλειοδότησε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν τον εμπόδισαν να εμφανιστεί στη Βουλή, και, λίγες ημέρες αφότου είχε κάτσει στην καρέκλα του διοικητή της ΕΥΠ, με ύφος καρδινάλιου, να πει: «Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται…» από τις παρακολουθήσεις.

Μάλιστα, η απάντησή του ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις», είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση. Διότι, αφενός μεν ο Θ.Δεμίρης υιοθετούσε το κυβερνητικό αφήγημα ότι «θα παρακολουθούμε όποιους και όποτε θέλουμε», αφετέρου έδειχνε ότι και αυτός θα φρόντιζε να κρατήσει καλά κρυμμένους τους σκελετούς του σκανδάλου των υποκλοπών προκειμένου να μην «αγγιχτεί» ο Κ.Μητσοτάκης.

«Πράκτωρ ΘουΔου»: Από το «τηλεγραφόμετρο» του ΥΠΕΞ στις υποκλοπές της ΕΥΠ

Να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος, είχε αφήσει αιχμές κατά της νέας ηγεσίας της ΕΥΠ για παρακώλυση του ελεγκτικού ρόλου της ΑΔΑΕ.

«Καρφώνει» Δεμίρη-Βλάχου στην Εξεταστική ο Ράμμος: «Εμποδίζουν την έρευνα»

Με το πάσο τους

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2022, εν μέσω πλήρους εκδήλωσης του σκανδάλου των υποκλοπών, το μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στην παύση των τριών υποδιοικητών της ΕΥΠ, με αιτιολογία το νομοσχέδιο για τη «νέα ΕΥΠ», το οποίο και υπερψηφίστηκε. Κατά το κυβερνητικό αφήγημα, η παύση των τριών έγινε, εκτός των άλλων, με το επιχείρημα της κατάργησης της θέσης του 3ου υποδιοικητή.

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση δηλώνει ότι κόπτεται διότι η ΕΥΠ είναι νευραλγικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας, προχώρησε με το πάσο της μόλις πρόσφατα στην πλήρωση των θέσεων των δύο υποδιοικητών. Και τώρα, με τη μεγάλη καθυστέρηση των δύο μηνών, ανακοίνωσε τις τοποθετήσεις. Κάτι τέτοια θα βλέπει ο επικεφαλής της Τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, MIT, Χακάν Φιντάν, και θα τρίβει τα χέρια του.

Ο «υποδιοικητής» του Δένδια

Εκτός, όμως, από τον Θ.Δεμίρη, και ο έτερος διπλωμάτης που προορίζεται για την Κατεχάκη, ο Γ.Ραπτάκης, δε φαίνεται να έχει κάποια εμπειρία που να σχετίζεται με υποθέσεις μυστικών υπηρεσιών.

Μπορεί να ξέρει από υποθέσεις Σένγκεν (ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Schengen – 2000 – πρόεδρος ομάδων εργασίας της ΕΕ για την αξιολόγηση θεωρήσεων και Schengen – 2003) ή να γνωρίζει καλά το Φανάρι και την Κωνσταντινούπολη, στην οποία μεταβαίνει συχνά από το Λονδίνο όπου είναι πρέσβης, αλλά από μυστικές υπηρεσίες, τουλάχιστον βάσει του βιογραφικού του, μάλλον όχι.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι ο Γ.Ραπτάκης, μεταξύ των διπλωματών, φέρει τη φήμη του «ανθρώπου του Δένδια». Λέγεται, δε, ότι είναι από τους λίγους που διαθέτει τόσο στενές σχέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών. Τόσο που τον χαρακτηρίζουν ως τον «εκλεκτό» του.

Ως εκ τούτου, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως για την τοποθέτηση ενός «ανθρώπου του Δένδια» στη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ. Πόσο μάλλον, όταν ο Ν.Δένδιας θεωρείται δελφίνος για τη διαδοχή Μητσοτάκη.

Ως ενδεικτική της «καλής σχέσης» με τον Ν.Δένδια, μάλιστα, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν την «παράταση του χρόνου παραμονής» του Γ.Ραπτάκη «στην υπηρεσία με βαθμό πληρεξούσιου υπουργού Α’, από την 1-1-23 έως τις 31-12-23». Απόφαση Δένδια που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στις 11-8-2022. Ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο προαγόταν, ανάμεσα στους άλλους, ο Γ.Ραπτάκης «από τον βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Α’ στον βαθμό του πρέσβη».

Βέβαια, πέρυσι τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο ουδείς σκεφτόταν ποιος θα αντικαταστήσει τους υποδιοικητές της ΕΥΠ και ότι ένας από αυτούς θα ήταν ο νυν πρέσβης μας στο Λονδίνο. Εξάλλου, ο Γ.Ραπτάκης, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, θα πρέπει να μείνει στη βρετανική πρωτεύουσα έως τον Μάρτιο του 2023. Πιθανώς, τώρα, λόγω της τοποθέτησής του στην ΕΥΠ, μάλλον θα πρέπει να εγκαταλείψει συντομότερα την εκεί πρεσβεία μας.

The post ΕΥΠ: Γραφείον συνταξιούχων διπλωματών… «η κυρία Κατεχάκη» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα