Επιστήμη & Τεχνολογία στον αγώνα κατά του καρκίνου

18:41 3/2/2023 - Πηγή: Plaisio
Εδώ και χρόνια, η επιστήμη έχει ενώσει της δυνάμεις της με την τεχνολογία, με σκοπό τη θεραπεία & εξάλειψη του καρκίνου. Και η πρόοδός τους είναι θεαματική!

Όταν σκεφτόμαστε τεχνολογία, το πρώτο πράγμα που μας περνά από το μυαλό -λόγω καθημερινότητας- είναι Η/Υ, smart συσκευές, η εξέλιξή τους και πάει λέγοντας. Σωστά; Δύσκολα θα αναφέρονταν κανείς στις χρήσεις της στην Ιατρική και τη μάχη κατά του καρκίνου.

Κι αν σου λέγαμε πως η εξέλιξη της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με λαμπρά

επιστημονικά μυαλά, είναι αυτή που υπόσχεται κάποια μέρα να θεραπεύσει τη 2η πιο θανατηφόρα ασθένεια στον κόσμο; Θα το σκεφτόσουν διαφορετικά;

Στον αγώνα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου γιορτάζεται από το 2000 και κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Είναι μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), εκπροσωπώντας 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου. Σκοπός της είναι να ενημερώσει και να δημιουργήσει ένα μέλλον χωρίς αυτή την ασθένεια, που οδηγεί σε τελικό στάδιο σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και η πρόληψη είναι ασυζητητί η καλύτερη θεραπεία, η επιστήμη έχει ενώσει της δυνάμεις της με την τεχνολογία, έτσι ώστε να δώσουν λύση σε όσους πάσχουν. Και η πρόοδός τους, ήδη από το 1890 μέχρι σήμερα, είναι αξιοσημείωτη!

Τσέκαρε μερικά από τα highlights⬇1890s: Ανακάλυψη της Ακτινογραφίας & του Ραδίου

Το 1895, ο Wilhelm Rontgen ανακάλυψε -κατά λάθος- τις ακτίνες Χ (X-Rays), δημιουργώντας την πρώτη ακτινογραφία. Τρία χρόνια αργότερα, η Marie Curie ανακάλυψε το ραδιενεργό στοιχείο Ράδιο (Ra). ‘Ετσι, το 1899, ο συνδυασμός τους αποτέλεσε την πρώτη θεραπεία για τον καρκίνο (Ακτινοθεραπεία).

1953: Η 1η αποτελεσματική χημειοθεραπεία

Οι Roy Hertz και Min Chiu Li κατάφεραν να θεραπεύσουν πλήρως έναν ασθενή με μιας σπάνιας μορφής καρκίνου (χοριοκαρκίνωμα), μέσω χημειοθεραπείας.

1986: Ο FDA εγκρίνει την ιντερφερόνη α (INFα)

Η ανακάλυψη & αντιγραφή της ιντερφερόνης α (INFα) έθεσε τα θεμέλια για την επανάσταση της βιοτεχνολογίας. Η χρήση της στην εγγενή ανοσία και οι ιδιότητές της ως αντικαρκινικός παράγοντας οδήγησαν στο να δημιουργηθεί η 1η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου, η οποία εγκρίθηκε το 1986 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων & Τροφίμων.

1990s: Ανάπτυξη της τρισδιάστατης (3D) σύμμορφης ακτινοθεραπείας

Με την ανάπτυξη της 3D σύμμορφης ακτινοθεραπείας, οι γιατροί είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να διαμορφώνουν την απαιτούμενη δόση ακτινοβολίας και να στοχεύσουν όγκους από πολλές γωνίες. Έτσι, μπορούσαν να προστατεύουν τα γύρω υγιή όργανα, με αποτέλεσμα η μέθοδος να έχει πολύ μικρότερη νοσηρότητα για τον ασθενή.

2001: Το ρομπότ DaVinci υποβοηθά για 1η φορά εγχείρηση καρκίνου

To DaVinci ήταν το πρώτο εγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα που έλαβε έγκριση από τον FDA για χρήση σε γενική λαπαροσκοπική εγχείρηση. Έτσι, το 2001 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η ρομποτικά υποβοηθούμενη εγχείρηση αφαίρεσης καρκίνου, για ένα περιστατικό ολικής προστατεκτομής.

2011: Ανοίγονται νέοι δρόμοι στην Ογκοθεραπεία

Ο FDA έδωσε έγκριση σε μια νέα συσκευή κατά του καρκίνου. Το Optune χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να διαταράξει τη διαίρεση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, για τη θεραπεία του υποτροπιάζοντος πολύμορφου γλοιοβλαστώματος (GBM).

2014: Ανάλυση DNA σε καρκινικά κύτταρα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδιώματος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ανάλυση του DNA του καρκίνου. Σκοπός του; Να ταξινομήσει τις κακοήθειες βάσει των χαρακτηριστικών των όγκων και των μοριακών ανωμαλιών, για την στοχευμένη θεραπεία του.

2021: Γονιδιακή ανάλυση για τη δημιουργία Μοριακού Προφίλ

Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας αναγνωρίζει το μοριακό προφίλ ως την πιο σημαντική πρόοδο του καρκίνου για το 2021. Χάρη στην τεχνολογία, πλέον προσδιορίζονται επιγενετικά προφίλ και μοριακά χαρακτηριστικά μιας νόσου, με σκοπό την επιλογή κατάλληλων & στοχευμένων θεραπειών για τους ασθενείς.

2022: Ανάπτυξη Αντικαρκινικών Εμβολίων mRNA Νέας Γενιάς 

Ο COVID-19 και η πανδημία έφεραν και μια σημαντική θετική εξέλιξη παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, έγιναν ορατά τα οικονομικά οφέλη και τα οφέλη μαζικής παραγωγής των εμβολίων mRNA. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι η βελτιωμένη διαχείριση και η πρόληψη δύσκολων στη θεραπεία καρκίνων.

Η τεχνολογία δεν παύει να εξελίσσεται και να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια εξάλειψης του καρκίνου. Μέχρι σήμερα, έχουμε δει πολλά τεχνολογικά «θαύματα», και σίγουρα στο μέλλον θα δούμε ακόμα περισσότερα. Μέχρι όμως να καταφέρουμε να σβήσουμε τον καρκίνο από κάθε ιστορικό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, αξίζει να θυμόμαστε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

The post Επιστήμη & Τεχνολογία στον αγώνα κατά του καρκίνου appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστήμη, Τεχνολογία,epistimi, technologia