ΕΕ: Οικονομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ανάπτυξη

Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να επικεντρωθούν στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας τους και των αγορών υπηρεσιών και μπορεί να επιβραδύνουν τον ρυθμό της μείωσης χρέους ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια αξιολόγησή της, σηματοδοτώντας μια στροφή μακριά από τις πολιτικές λιτότητας. Η αλλαγή της έμφασης έρχεται σε μια στιγμή που η ευρωζώνη προσπαθεί να ξεφύγει από ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος ύφεσης και ρεκόρ ανεργίας που προήλθε από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών κατά τα τρία χρόνια της κρίσης χρέους.
Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν ότι είναι επιβεβλημένη

η επείγουσα δράση, αλλά υποστήριξαν ότι οι περικοπές δαπανών θα πρέπει να συνεχιστούν. «Τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τώρα τις προσπάθειές τους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη σχετική συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις άμεσα. Το κόστος της αδράνειας θα είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο Μπαρόζο. «Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να συνεχιστεί με ρυθμό που θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε κάθε χώρα».
Η Επιτροπή έδωσε στη Γαλλία και την Ισπανία, τη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το ανώτατο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 3 τοις εκατό του ΑΕΠ. Η ανεργία στη Γαλλία είναι πάνω από 10 τοις εκατό και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί. Στην Ισπανία είναι 27 τοις εκατό, με περισσότερο από το ήμισυ των νέων χωρίς απασχόληση – ένα επίπεδο που θα μπορούσε να έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.
Δείχνοντας πόσο πολύ απέχει η ευρωζώνη των 17 από την επιστροφή στην υγιή οικονομία, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η οικονομία του μπλοκ θα συρρικνωθεί 0,6 τοις εκατό αυτό το έτος. Η Πολωνία και η Σλοβενία ​​πήραν επίσης παράταση δύο επιπλέον χρόνια, ενώ η Πορτογαλία και η Ολλανδία πήραν ένα έτος παράταση της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος.
Τιμώντας τις σκληρές προσπάθειες εξυγίανσης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έληξε τα πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας, επειδή έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους εντός των ορίων της ΕΕ.

Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο

Επειδή οι φορτωμένες με χρέος κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά για να προωθήσουν την ανάπτυξη μέσω των δημόσιων δαπανών, θα πρέπει να μεταρρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οικονομίες τους, αντιμετωπίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανεπάρκειες στις αγορές εργασίας, τα συστήματα συνταξιοδότησης και τις δημόσιες υπηρεσίες. Η Επιτροπή υπογράμμισε την ανάγκη οι αγορές εργασίας να γίνουν πιο ευέλικτες και να ανοίξουν οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Κάλεσε επίσης τη Γερμανία να αυξήσει τους μισθούς σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα, έτσι ώστε η εγχώρια ζήτηση να αυξηθεί.
Ένα μεγάλο μέρος της προσοχής της επικεντρώθηκε στην Γαλλία, η οποία είπε ότι πρέπει να προβεί σε εργασιακές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσει το χαμένο δυναμισμό των επιχειρήσεων της, μειώνοντας παράλληλα τις δημόσιες δαπάνες της για την αντιμετώπιση του μεγάλου προϋπολογισμού της. Θα πρέπει επίσης να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα για να βοηθήσει τις εταιρείες να γίνουν ανταγωνιστικές και να κάνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό της σύστημα μέχρι το 2020.

Ο Μπαρόζο είπε ότι το Παρίσι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δύο επιπλέον χρόνια που χορηγεί η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση. «Αυτός ο επιπλέον χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση για την αντιμετώπιση της μη ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν υποστεί μια ανησυχητική απώλεια ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία και μάλιστα μπορούμε να πούμε κατά τα τελευταία 20 χρόνια», είπε.
Ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, έστειλε το ίδιο μήνυμα στην πατρίδα του. «Είναι πλέον υψίστης σημασίας αυτή η ανάσα που δημιουργήθηκε από τον βραδύτερο ρυθμό της ενοποίησης να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη μέλη για την εφαρμογή των εν λόγω οικονομικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες ώστε να απελευθερωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό μας και να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», είπε. Η γαλλική εργατική νομοθεσία καθιστά δύσκολη την απόλυση κάποιου με σύμβαση αορίστου χρόνου, γεγονός που καθιστά τους εργοδότες απρόθυμους να προσλάβουν. Ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία, που φτάνει τα € 1.430 το μήνα και είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, εμποδίζει την απασχόληση και καθιστά τα γαλλικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συστάσεις, αφού εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου, θα αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αναμένεται να επηρεάσουν το πώς οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα συνταχθούν από το 2014 και μετά.

http://www.reuters.com/article/2013/05/29/us-eu-economy-idUSBRE94S0OM20130529

Keywords
Τυχαία Θέματα