Έχουν γνώση οι δεξιοί...

Στις 2 Απριλίου 2009 το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε μια οδηγία για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον απολυταρχισμό και κάλεσε τις χώρες μέλη να ορίσουν την 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού.

Διαβάζουμε στα δημοσιεύματα της εποχής, και συγκεκριμένα στην Ελευθεροτυπία που δεν τη λες και δεξιό έντυπο:

«Ευρωπαϊκή Συνείδηση και Ολοκληρωτισμός». Έτσι ονομάζεται το Ψήφισμα που υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία: 553 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ (44 κατά, 33 αποχές).

Το Ψήφισμα καταδικάζει απερίφραστα όλα τα εγκλήματα και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη στη διάρκεια του φρικαλέου 20ού αιώνα.

«Η Ευρώπη δεν θα ενωθεί ποτέ, εάν δεν μπορέσει να καταλήξει σε κοινή θεώρηση της Ιστορίας της. Δηλαδή εάν δεν αναγνωρίσει ως κοινή κληρονομιά τον ναζισμό και τον σταλινισμό -τα φασιστικά και τα κομμουνιστικά καθεστώτα-, εάν δεν διεξαγάγει έντιμο και ουσιαστικό διάλογο για τα εγκλήματα αυτών των καθεστώτων». Έτσι αναφέρει το σκεπτικό του Ψηφίσματος.

Αυτονόητα. Αυτονόητα και στοιχειώδη πράγματα. Σημειώστε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές με αυτό το Ψήφισμα ζητούν να καθιερωθεί Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης (η 23η Αυγούστου) για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Αυτονόητα; Ναι, αλλά όχι για όλους. Ας δούμε πώς ψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Στους 553 ευρωβουλευτές -Σοσιαλιστές, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Δεξιά), Φιλελεύθεροι, Πράσινοι κ.ά.- που υπερψήφισαν το Ψήφισμα δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές είτε το καταψήφισαν (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ) είτε απείχαν (Ν.Δ.).

Το ΚΚΕ καταψήφισε. Καμία έκπληξη. Τι διαφορετικό περιμένει κανείς από ένα μονολιθικό σταλινικό κόμμα; Εξάλλου, τώρα, στο τελευταίο του συνέδριο ανέδειξε την πιο μαύρη περίοδο του σταλινισμού (1936-1939) ως την καλύτερη περίοδο οικοδόμησης του «σοσιαλισμού». Για το ΚΚΕ, μόνον ο ναζισμός διέπραξε εγκλήματα, ενώ ο σταλινισμός-κομμουνισμός υπήρξε ένα απέραντο και ειδυλλιακό Κλαμπ Μεντιτερανέ.

Η Νέα Δημοκρατία προτίμησε την αποχή. Γιατί; Διότι οι ευρωβουλευτές της υποστηρίζουν ότι «η αποτίμηση των ιστορικών γεγονότων αποτελεί αποκλειστικό έργο των ιστορικών» και όχι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε επίσης. Όλοι οι ευρωβουλευτές του. Τονίζουν, μάλιστα, με ανακοίνωσή τους, ότι τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να τα ερμηνεύουν οι ιστορικοί και όχι οι πολιτικοί φορείς».

Αυτά αναφέρονται στο άρθρο αλλά και κάτι ακόμη:

«Τι να πεις. Οι πολιτικοί και τα κόμματα δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από τους ιστορικούς, για να αποφύγουν να πάρουν θέση. Εάν είναι έτσι, τότε ας αφήσουμε την πολιτική στους ιστορικούς.

Γιατί όμως όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές απέφυγαν το ψήφισμα της διπλής καταδίκης ναζισμού-σταλινισμού; Όχι επειδή δεν είναι ιστορικοί... Η στάση τους έχει σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα. Και ο κύριος λόγος είναι ο εξής: φοβούνται το πολιτικό κόστος.

Στην Ελλάδα, μπορείς να είσαι αντιαμερικανός, μπορείς να είσαι αντιιμπεριαλιστής, αντιδυτικός, αντιευρωπαίος, μπορείς να είσαι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα πρόβλημα. Όλα αυτά είναι πολύ αποδεκτά και πολύ προοδευτικά. Εάν όμως είσαι αντισταλινικός, υπάρχει πρόβλημα.

Περίεργη περίπτωση η χώρα μας. Γλίτωσε από τον κομμουνισμό (ευτυχώς δεν γίναμε Αλβανία), όχι όμως και από την ιδεολογική κυριαρχία των σταλινικών απολογητών του. Χίλια δυο παραδείγματα. Δεν τους περιποιεί τιμή, αλλά κάπως έτσι οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν θέλησαν να μπλέξουν με το Ψήφισμα και παρέπεμψαν το ζήτημα στους ιστορικούς...».

Νομίζουμε ότι είναι όλα τα λεφτά αυτό το άρθρο. Περιγράφει επακριβώς τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα χρόνια μετά τον εμφύλιο. Μπορείς να είσαι τα πάντα, ακόμη και φιλοτρομοκράτης και να μη σε πειράζει κανείς. Αν είσαι όμως αντισταλινικός την… έβαψες.

Όμως, νομίζουμε ότι μεγάλη σημασία έχει και η στάση της ΝΔ τότε. Είναι η κυβέρνηση Καραμανλή που έχει δώσει εντολή στους ευρωβουλευτές της να μην ψηφίσουν και να απέχουν. Αδιάφορο τι κάνουν τα άλλα κόμματα, αλλά τι έκανε η δεξιά. Η ενοχική δεξιά που δεν τολμούσε με τον Καραμανλή να αρθρώσει λέξη κατά του κομμουνισμού. Αυτή η δήθεν εθνική συνεννόηση που το μόνο που έκανε ήταν να πατάει στο λαιμό τη Νέα Δημοκρατία και αυτή να μην τολμά να μιλήσει. Φοβική, κομπλεξική, τρομοκρατημένη απέναντι στην κυριαρχία της αριστερής ιδεολογίας.

Αλλά τι να περιμένεις από αυτούς που τότε κυβερνούσαν και σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα; Οι ίδιοι που τότε κατουρήθηκαν πάνω τους και δεν στήριξαν το ψήφισμα τώρα υμνολογούν τον Αλέξη και σαμποτάρουν τον Κυριάκο.

Τι να πει κανείς παρά μόνο: Έχουν γνώση οι δεξιοί και ξέρουν τι ακριβώς έγινε και η ΝΔ έχασε την κυριαρχία της από τους Σημίτηδες, τους Παπανδρέου και τους Τσίπρες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα