Εμπλοκή στο ΣτΕ για τις άδειες - Ενταση μεταξυ δικαστών

Μία ώρα διήρκησε η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες που ξεκίνησε στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης, υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν εντάσεις κατά την έναρξη της διαδικασίας και με την ομιλία του προέδρου κ. Σακελλαρίου. Υπήρξαν έντονες διαφωνίες σχετικά

με τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων που κρίνονται στο ανώτατο δικαστήριο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η σημερινή διάσκεψη σημαδεύτηκε από διαφωνίες μελών του δικαστηρίου που εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με διάφορα τυπικά αλλά παράλληλα ουσιαστικά θέματα των υπό κρίση προσφυγών. Οπως τονίστηκε, αφορμή για την αντιπαράθεση αποτέλεσε ο πρόλογος του κ. Σακελλαρίου στην αρχή της διάσκεψης, όπου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της υπόθεσης για τη χορήγηση των αδειών, κ.λ.π.
Η όλη αναφορά του κ. Σακελλαρίου εξελήφθη ως προσπάθεια να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών. Από το σημείο αυτό και μετά ξεκίνησε η αντιπαράθεση μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων.

Η διάσκεψη της Ολομέλειας διεκόπη και είναι άγνωστο πότε θα υπάρξει άλλη, επιτείνοντας την αγωνία τόσο των νέων καναλαρχών όσο και των παλαιών.

Η ανακοίνωση του Γραφείου του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας

«30/09/2016

Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Τα σενάρια

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στην περίπτωση που οι δικαστές αποφασίσουν να απορρίψουν τις αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών τότε επί της ουσίας θα κριθεί νόμιμη η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες και θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια ανάδειξης των νέων καναλαρχών. Σε αντίθετη περίπτωση όμως όπου κριθεί αντισυνταγματική η διαδικασία επιλογής των υπερθεματιστών χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αυτό θα σημάνει την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα επιφέρει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Είναι προφανές ότι μετά από μία απόφαση που θα κρίνει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό θα αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σε μία τέτοια περίπτωση ο διαγωνισμός επί της ουσίας θα είναι έωλος και θα έχει κριθεί παράτυπος και αντισυνταγματικός, θέτοντας εν αμφιβόλω όσους έχουν κριθεί υπερθεματιστές και εν δυνάμει καναλάρχες.

Τι κρίνεται

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, όπως είναι η από 1/3/2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα