Δυο μέτρα και δυο σταθμά από τον υπουργό Μεταφορών;

Η FRAPORT ζητάει 175 εκ. ευρώ αποζημίωση από το κράτος (και θα τα πάρει μάλλον) λόγω της χαμηλής αεροπορικής κίνησης στη διάρκεια των μηνών της καραντίνας. Μια κίνηση που έπεσε κατά 70-80% περίπου.

Η απαίτησή της βασίζεται στη ρήτρα «κατανομής κινδύνων» που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων, και αφορά σε γεγονότα ανωτέρας βίας.

Με βάση τα όσα αυτή αναφέρει, γεγονός ανωτέρας βίας σημαίνει:

(α) όλα εκείνα τα γεγονότα ή τα περιστατικά ή τις συνέπειές τους που δεν υπόκεινται στον έλεγχο

ή την επιρροή των μερών και που δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν ή να αποτραπούν ή να παρεμποδιστούν ακόμα και αν τα μέρη είχαν επιδείξει ιδιαίτερη σύνεση και

(β) κάθε συμβάν ή περιστατικό για την επέλευση του οποίου κανένα μέρος δεν είναι υπόλογο.

Συνεπώς ο δρόμος άνοιξε για την αποζημίωση της εταιρίας αυτής από χρήματα του δημόσιου κορβανά, δηλαδή όλων μας..

Η σύμβαση όμως, μεταξύ δημοσίου και FRAPORT, επίσης προβλέπει την παρουσία κρατικών αεροπορικών αρχών στα παραχωρημένα αεροδρόμια, που θα ελέγχουν την εφαρμογή της εν γένει αεροπορικής και όχι μόνο νομοθεσίας από τους ιδιώτες, για τις οποίες αρχές η εταιρία υποχρεούται να παράσχει γραφειακό χώρο άνευ μισθώματος.

Η σημερινή κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες δείχνει να συμμορφώνεται με τη ρήτρα αποζημίωσης λόγω ανωτέρας βίας, αφού έτσι προβλέπει η σύμβαση, αλλά παράλληλα καταργεί με νομοσχέδιο που έρχεται σε ψήφιση τις επόμενες μέρες τις κρατικές αεροπορικές αρχές στα 14 αεροδρόμια, αγνοώντας επιδεικτικά την σύμβαση.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά, σταθερά πάντα υπέρ των ιδιωτών κρατικοδίαιτων επενδυτών-επιχειρηματιών;

Τι λέει επ’ αυτού ο κ. Καραμανλής;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα