Δραγασάκης: Θα έχουμε πολιτικό πρόβλημα με επιπλέον μέτρα

«Βαραίνει επικίνδυνα το κλίμα» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τους δικούς της όρους στις συζητήσεις και να καταφέρει τουλάχιστον να διαχειριστεί πολιτικά την απαίτηση των δανειστών για πρόσθετα μέτρα, αφού είναι μάλλον απίθανο να αποφύγει τη δέσμευση αυτή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι επαφές θα πραγματοποιηθούν με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα ενσωματωθεί

στις συνομιλίες από αύριο. Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν την Πέμπτη, προκειμένου οι δύο πλευρές να μεταβούν στο Άμστερνταμ, όπου την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

Στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης γίνεται λόγος για καταγραφή της κατάστασης και η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει αναφέρει ότι πιθανόν να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και για συνεδρίαση- εάν χρειαστεί- τη Μεγάλη Πέμπτη 27 Απριλίου.

Ο ελιγμός της κυβέρνησης να ζητήσει να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ, εφόσον προκύψει δημοσιονομικό κενό έως το 2018, βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση.

Οι δανειστές έχουν ζητήσει η δέσμευση της κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος να περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση, ώστε αυτή να κλείσει έγκαιρα.

Η απάντηση ωστόσο της κυβέρνησης αναμένεται να θέσει νέα δεδομένα στις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: από την επίτευξη μίας πρώτης συμφωνίας, έως το πλήρες αδιέξοδο και τη νέα παράταση των συζητήσεων, όπερ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει εκπλήρωση του στόχου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το Πάσχα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει σε «σκληρή» γραμμή έναντι της τελευταίας αξίωσης των δανειστών – αξίωση που είναι βασισμένη στην εκτίμηση του ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος, με τις αισιόδοξες προσεγγίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και άρα απαιτούνται νέες παρεμβάσεις – εξαιτίας της ισχυρής πίεσης που νιώθει στο εσωτερικό. Τόσο σε επίπεδο εσωκομματικής πίεσης, όσο και γενικότερα στην κοινωνία, καθώς η λήψη τόσο σκληρών μέτρων ανατρέπει όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατατάσσει στις μνημονιακές δυνάμεις ανεπιστρεπτί.

Μετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που δείχνει προβληματισμένος ακόμα και για την παραμονή του στην κυβέρνηση εφόσον περάσει η πιο «σκληρή» εκδοχή των μέτρων, την ύπαρξη σοβαρού πολιτικού προβλήματος για το κυβερνών κόμμα παραδέχονται κι άλλοι κορυφαίοι παράγοντές του, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«H κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης χθες σε εκδήλωση του Φώτη Κουβέλη, τονίζοντας ότι «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Έτσι κι αλλιώς η εσωκομματική κίνηση των «53+», που ανέλαβε δράση την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον των κρίσιμων αποφάσεων από το Μαξίμου, προειδοποίησε την κυβέρνηση για τους πολιτικούς κινδύνους, διαμηνύοντας στην ηγεσία ότι δεν είναι αυτοσκοπός η παρουσία στη διακυβέρνηση, καθώς είναι προτιμότερο να φεύγει κανείς μαχόμενος, παρά να κρατά την εξουσία συμβιβαζόμενος πέραν ενός σημείου. Στην κίνηση μετέχουν υπουργοί και βουλευτές και παρότι είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν θα προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης σε περίπτωση διαφωνιών, πιέζουν για επανεξέταση της στρατηγικής του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον αντιμέτωπος με αφόρητες πιέσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό και συζητά τα τελευταία 24ωρα διαρκώς με τους συνεργάτες του κάθε επόμενη κίνηση στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Η βούληση για συμφωνία έως την Παρασκευή 22 Απριλίου και είναι πιθανόν εντός των ημερών να επιχειρήσει και πάλι επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες ώστε να πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο μέσω της λεγόμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης, αξιοποιώντας την αγωνία των ευρωπαίων που δεν θέλουν πολλά ανοιχτά μέτωπα ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Τα μέτρα
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ θέτουν και ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 2,7- 3 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να διαθέτει ένα επιπλέον «όπλο» στις διαπραγματεύσεις, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη η Eurostat θα ανακοινώσει τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η καλύτερη αυτή επίδοση θα έχει θετικές επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα