Διπλασιάστηκαν οι ξένοι μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία

Περισσότεροι από 27.000 ξένοι μαχητές εντάχθηκαν σε ισλαμικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία φέτος, διπλάσιοι απ' ότι το 2014, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την εταιρία συμβούλων The Soufan Group. Μεταξύ 27.000 και 31.000 ξένοι μαχητές από 86 χώρες έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία, σε σύγκριση με περίπου 12.000 το 2014. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Τυνησία, τη Σαουδική

Αραβία και τη Ρωσία. Περίπου 5.000 μαχητές έφτασαν στις χώρες αυτές από την Ευρώπη και περίπου 4.700 προέρχονται από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η δεξαμενή σκέψης με βάση τη Νέα Υόρκη βασίζει την έκθεσή της στις επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τα στοιχεία από τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών και μελέτες από ερευνητές και ακαδημαϊκούς. "Το φαινόμενο των ξένων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία είναι πραγματικά παγκόσμιο" αναφέρει η έκθεση. "Το Ισλαμικό Κράτος έχει γνωρίσει επιτυχία πέρα από τα όνειρα των άλλων τρομοκρατικών ομάδων, που τώρα φαίνονται συμβατικές, ακόμα και ντεμοντέ, όπως η Αλ Κάιντα".

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 20-30 τοις εκατό των αγωνιστών επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους. Η ανησυχία για την απειλή από την επιστροφή των τζιχαντιστών έχει αυξηθεί μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 1.700 γάλλους ξένους μαχητές που πήγαν στη Μέση Ανατολή, 250 επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Περίπου 760 μαχητές έφυγαν από τη Γερμανία, από τους οποίους οι 200 επέστρεψαν. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η ροή των ξένων μαχητών στη Μέση Ανατολή φαίνεται να είχαν ελάχιστη επίδραση.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα