Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία: Γιατί ο Ορμπάν έχει ήδη πετύχει το στόχο του

Την Κυριακή, οι Ούγγροι θα ψηφίσουν για την κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ. Ένα πράγμα είναι σαφές: η απομονωτική στάση στη χώρα εξαπλώνεται. Αυτό επιδιώκει άλλωστε και η κυβέρνηση.

"Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει την υποχρεωτική εγκατάσταση μη-Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου;" Αυτό είναι το περίπλοκο και ταυτόχρονα ρητορικό ερώτημα που θέτει η ουγγρική κυβέρνηση στους περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους αυτή την Κυριακή. Και πινακίδες που ζητούν

ένα «όχι» έχουν κρεμαστεί παντού, σε όλη τη χώρα - ακριβώς για να είναι σίγουροι ότι το κατάλαβαν όλοι. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να κερδίσει τους ανθρώπους που κανονικά δεν ψηφίζουν το Fidesz, το κόμμα του Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ο στενός συνεργάτης και ιστορικός του Λάζλο Τοκέτσκι είπε πρόσφατα σε έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα: "Θα πρέπει να το καταστήσουμε σαφές σε φεμινίστριες, ομοφυλόφιλους, Εβραίους και άθεους ότι τελείωσε για αυτούς, αν κερδίσει το Ισλάμ". Και έχει επίσης υποστηρίξει ότι θα προσφέρεται μικρότερη κοινωνική βοήθεια στην κατά τα άλλα αντιδημοφιλή μειονότητα των Ρομά, αν περισσότεροι πρόσφυγες ζήσουν στη χώρα.

Η Ουγγαρία καταψηφίζει

Ο λόγος για αυτή την εκστρατεία είναι η απόφαση της ΕΕ στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο του 2015, να βοηθήσει τις περισσότερο πληγείσες χώρες Ελλάδα και Ιταλία, μετακινώντας τους μετανάστες που έφταναν εκεί και διανέμοντάς τους σε όλο το μπλοκ με βάση μια αρχή κατανομής . Η ουγγρική κυβέρνηση, μαζί με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία το καταψήφισαν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Η Ουγγαρία διεξάγει ένα δημοψήφισμα την Κυριακή, αλλά όχι μόνο για να διαμαρτυρηθούν. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν καταθέσει μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης.

Η κατανομή ήταν μια καταστροφή μέχρι στιγμής. Από τους 160.000 πρόσφυγες που υποτίθεται αρχικά ότι πρέπει να αναδιανεμηθούν, ούτε καν 5.000 δεν έχουν μεταφερθεί σε ένα νέο σπίτι. Η Ουγγαρία δεν έχει λάβει ούτε έναν αιτούντα άσυλο.

Το "δηλητήριο" της μετανάστευσης

Ο Ορμπάν δεν ενδιαφέρονται μόνο για την απόφαση της ΕΕ. Το θέμα είναι πραγματικά κάτι θεμελιώδες. Για τον ίδιο, η μετανάστευση είναι ένα "δηλητήριο", μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και πηγή της τρομοκρατίας και κάθε άλλης μορφής εγκληματικότητας. Μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, ήταν ο πρώτος και πιο ηχηρός αντίπαλος της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που επέτρεψε η Άνγκελα Μέρκελ. Έκανε τα λόγια του πράξεις και κατασκεύασε έναν φράχτη με εκατοντάδες χιλιόμετρα συρματοπλέγματος στα ουγγρικά σύνορα με τη Σερβία και την Κροατία, για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την Ουγγαρία.

Μέλη της ουγγρικής κυβέρνησης αναφέρουν τη Γερμανία ως προειδοποιητικό παράδειγμα, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες τους για τη θέση τους. Μετά τις επιθέσεις στις γυναίκες στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 2016, ο Ορμπάν είπε: "Έχω τέσσερις κόρες και δεν θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου συμβαίνουν πράγματα όπως στην Κολωνία". Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Λάζλο Κόβερ πιστεύει ότι ο Μεσούτ Εζίλ, ένας Γερμανός ποδοσφαιριστής με τουρκική καταγωγή, είναι ζωντανή απόδειξη της αποτυχημένης ένταξης γιατί δεν έχει καν τραγουδήσει τον γερμανικό εθνικό ύμνο πριν από τους αγώνες.

Η Επιτροπή της ΕΕ έχει γίνει πειθήνια

Ενώ ο Όρμπαν ήταν ο μόνος το περασμένο έτος που καταφέρθηκε δημοσίως ενάντια στις πολιτικές της Μέρκελ, έχει βρει όλο και περισσότερους υποστηρικτές με την πάροδο του χρόνου. Καταρχήν, προέρχονταν κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά στη συνέχεια και από αλλού, ακόμη και από τη συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ (CDU). Ο Μίκαελ Στούμπγκεν, ένας χριστιανοδημοκράτης και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανο-ουγγρικών κομμάτων, είπε στον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Südwestrundfunk ότι κατάλαβε πως πολλοί Ούγγροι φοβούνται την ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Ο Στούμπγκεν θεωρεί γενικά λάθος το να αναγκάσει η ΕΕ τις χώρες να δέχονται πρόσφυγες.

Αρχικά, κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί "έπαιξαν" με την ιδέα της τιμωρίας των χωρών που αρνούνται να παραλάβουν πρόσφυγες. Τώρα, όμως, η αντίσταση στους περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη έχει σκληρύνει σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη, ώστε σχεδόν κανείς να μην επιμένει στις ποσοστώσεις διανομής. Ακόμη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες: "Η αλληλεγγύη πρέπει να δοθεί οικειοθελώς".

Περισσότερα UFOs από τους πρόσφυγες;

Το πρόβλημα του Ορμπάν δεν είναι η γνώμη του λαού, η οποία είναι σαφώς με το μέρος του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ποσοστό έγκρισης πάνω από 80 τοις εκατό. Το πρόβλημά του μπορεί να καταλήξει να είναι αν θα συμμετέχουν αρκετοί ψηφοφόροι. Αν συμμετάσχει τουλάχιστον κάθε δεύτερος εγγεγραμμένος ψηφοφόρος, τότε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι έγκυρο. Αν πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι ακόμη πιο πιθανό να αισθανθεί ως ο ηγέτης ενός κινήματος που θα σώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και θα παρουσιάσει κατά πάσα πιθανότητα τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο στις Βρυξέλλες.

Και τι θα συμβεί αν το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο, λόγω της χαμηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων; Η κυβέρνηση έχει επίσης διατάξεις για το ενδεχόμενο αυτό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς δήλωσε ότι αν ένας μεγάλος αριθμός ψηφίσει «όχι» είναι αρκετό για να εδραιώσει τη θέση του Όρμπαν. "Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να είναι μια αποτυχία. Τελεία".

Η εκστρατεία του Ορμπάν κατά των ανεπιθύμητων μεταναστών φαίνεται να είναι εξαιρετικά επιτυχής. Επί εβδομάδες, η ουγγρική αστυνομία δεν έχει καταγράψει περισσότερες από μία παράνομες διελεύσεις την ημέρα - αν υπάρχουν καθόλου. Πέρυσι, η χώρα χορήγησε άσυλο σε 500 ανθρώπους και αυτή τη χρονιά αναμένεται ένας εξίσου χαμηλός αριθμός. Το σατιρικό κόμμα "Σκύλος με δύο ουρές" μοίραζε φυλλάδια λέγοντας ότι ένας Ούγγρος έχει περισσότερες πιθανότητες να δει ένα UFO στη διάρκεια της ζωής του, παρά έναν μετανάστη. Και για όποιον ενδιαφέρεται για τους αριθμούς: ο ουγγρικός Οργανισμός Έρευνας UFO λαμβάνει περίπου 12 αναφορές για εμφανίσεις UFO το χρόνο.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα