“Δημοκρατία”, το καλύτερο πολίτευμα που μπορεί να αγοράσει κανείς

10:07 6/1/2012 - Πηγή: Antinews

Ο John F. Kennedy  αγόρασε την συμμετοχή του στην πολιτική. Ο πλούσιος πατέρας του,  επέλεξε μια θέση γερουσιαστή στην Μασαχουσέτη, και πλήρωσε τον εκεί Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο προκειμένου να μην συμμετάσχει στις εκλογές.

Στη συνέχεια, και επειδή δεν μπόρεσε να εξαγοράσει και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, έπεισε τον μεγιστάνα του τύπου William

Randolph Hearst να μην βάζει φωτογραφίες ή προεκλογικές του διαφημίσεις σε κανένα από τα έντυπα μέσα που ήλεγχε. Μάλιστα, πλήρωσε και έναν άσημο θυρωρό ονόματι Joseph Russo, να βάλει υποψηφιότητα, προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από κάποιον άλλο υποψήφιο των Δημοκρατικών με το ίδιο όνομα!

Τέλος, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα των δημοσίων σχέσεων, η οικογένεια Kennedy διέθεσε $600.000 (τεράστιο ποσό για το 1946) για να κτισθεί ένα νοσοκομείο παίδων στην εκλογική περιφέρεια όπου έβαζε υποψηφιότητα ο JFK.

Το είδος αυτό της πολιτικής δεν ανήκει στο χρυσό παρελθόν, αλλά συνεχίζεται και σήμερα. Οι εκλογές του 2010 ήταν οι πιο ακριβές της ιστορίας των ΗΠΑ. Μια θέση στο κογκρέσο κόστιζε περίπου $1.4 εκατομμύρια, και μια θέση στη Γερουσία έως και $9.8 εκατ.

Το 2008, η προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα έσπασε κάθε ρεκόρ σε πολιτικές δωρεές, αφού συγκεντρώθηκαν περίπου $750 εκατομμύρια. Και όπως όλα δείχνουν, αυτό το ρεκόρ θα καταρριφθεί το 2012.

Πολλοί υποψήφιοι βασίζονται στους πλούσιους γονείς τους. Αν δεν γεννηθούν πλούσιοι, σύντομα γίνονται. Τα μισά μέλη του αμερικανικού κογκρέσου είναι εκατομμυριούχοι. Ο πλούτος και το εισόδημα του μέσου Αμερικανού έπεσε κατά 8% μεταξύ 2004-2008, αλλά όσον αφορά στα μέλη του κογκρέσου, αυξήθηκε κατά 15%. Έχουμε το καλύτερο κογκρέσο που μπορεί να αγοράσει κανείς.

Το χρήμα κυριαρχεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Όλα έχουν μια τιμή. Και βέβαια, όλα αυτά δεν τα θεωρούμε ως διαφθορά. Τον όρο αυτό τον κρατάμε για περιπτώσεις πολιτικών που πιάνονται να πουλάνε εξυπηρετήσεις, ή να δωροδοκούνται. Αυτού του είδους τα περιστατικά αποτελούν εξαιρέσεις, ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Αν είναι όμως απλά εξαιρέσεις, αυτό οφείλεται στο ότι οι νόμοι που ψηφίζουμε επιτρέπουν στους πλούσιους να λειτουργούν όπως θέλουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Η διαφθορά, λέμε, υπάρχει μόνο στα άλλα κράτη. Ειδικά σε αυτά που η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει κάτω από τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στο νούμερο 24. Ένα από αυτά τα κράτη, είναι η Ρωσία, που ισοβαθμεί με την Νιγηρία στην 143η θέση του πίνακα διαφθοράς.

Πρόσφατα οι Ρώσοι ψήφισαν για την βουλή τους (Δούμα). Το κυβερνών κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας» κέρδισε τις εκλογές, αλλά έχασε κάποια ποσοστά από αυτά που απολάμβανε. Παρά τα χαμηλά ποσοστά που πήρε, κάποιοι εμμένουν ότι σημειώθηκε και εκλογική νοθεία. Η οργάνωση επιτήρησης των ρωσικών εκλογών Golos μιλάει για 5.300 καταγραμμένες καταγγελίες για καλπονοθεία, ενώ υπάρχουν και πολλά βίντεο ιδιωτών που δείχνουν ανθρώπους να ρίχνουν παράνομα ψηφοδέλτια μέσα στις κάλπες. Πρόκειται για εικόνες που αποδεικνύουν την νοθεία.

Για αυτό και αυτή τη φ

Keywords
Τυχαία Θέματα