Διεκόπη η Σύνοδος Κορυφής - Ούτε σήμερα αποφάσεις για τα κορυφαία αξιώματα

14:38 1/7/2019 - Πηγή: Antinews

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι αύριο στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11», ανέφερε σχετικώς.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν σήμερα να συμφωνήσουν ποιοί θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε αξιωματούχος.

Ερωτηθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ολόκληρο το πακέτο».

Διπλωματική πηγή δήλωσε εξάλλου πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

"Αποτυχία" της ευρωπαϊκής λειτουργίας χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν την αδυναμία εύρεσης συμβιβασμού

Για "αποτυχία" που βγάζει μια "αρνητική εικόνα" για τη λειτουργία της ΕΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. "Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες", δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της "διαίρεσης" στο ΕΛΚ και το "γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο".

"Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή", συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν "προσωπικές φιλοδοξίες" και "κρυφές ατζέντες". Επιπλέον, εξέφρασε "επιφυλάξεις" για το αν το "μέλλον της ΕΕ" τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. "Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος Μέρκελ εκφράζει την ελπίδα πως «ένας συμβιβασμός είναι εφικτός» όσον αφορά τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ύπατα αξιώματα της Ένωσης

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως εξακολουθεί να ελπίζει πως θα βρεθεί ένας συμβιβασμός όσον αφορά τους διορισμούς στα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη διακοπή της συνόδου κορυφής .

Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Εκτός μάχης για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η Βουλγάρα υποψήφια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι εκτός μάχης για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

«Οι φιλελεύθεροι δεν υποχωρούν σε αυτό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει απόφαση», δήλωσε ο Μπορίσοφ αναφορικά με την υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα για τη θέση στο Συμβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ την προτείνουν τώρα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία.

Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Αλ. Τσίπρας

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από τις Βρυξέλλες και θα μεταβεί στο Ηράκλειο, όπου στις 20.30 θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Από τον Ισπανό πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ θα εκπροσωπηθεί ο Αλ. Τσίπρας στην αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, θα εκπροσωπηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, στην αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση της Τρίτης θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τς ηγετικές θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα