Διατήρηση πλεονασμάτων με μείωση φόρων και "αντάλλαγμα" το αφορολόγητο ζητά ο Ρέγκλινγκ από την κυβέρνηση

Θετικά δείγματα γραφής από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης διαπίστωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τις πρώτες επαφές που είχε χθες στην Αθήνα. Όπως επισήμανε ωστόσο στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το δημοσιονομικό στόχο.

Πρότεινε επίσης ως

εναλλακτική για τη διατήρηση των πλεονασμάτων με παράλληλη μείωση των φόρων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. μία έκφραση που χρησιμοποιείται από τους θεσμούς για τη μείωση του αφορολόγητου).

Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα, δεν έχει αιρεσιμότητες", ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε ερώτημα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είπε ότι "θα υπάρχει τακτικός διάλογος"

"Οι τράπεζες συγκρατούνται από το πολύ υψηλό επίπεδο NPLs. Η τόνωση των επενδύσεων θα βοηθήσει και τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία", είπε.

Για το τι θα ενθάρρυνε πιο πολύ τους ξένους ώστε να επενδύσουν, απάντησε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα μέτρο. "Ο προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι υπέρ της ανάπτυξης, περιμένω πολλά. Αναμένω ότι θα υπάρχει καλή συνεργασία με τους θεσμούς".

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ κατά την ομιλία του στο συνέδριο που προηγήθηκε ανέφερε πάντως ότι το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο και ανέπτυξε, θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο επικεφαλής του ESM παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει, κατά τη γνώμη του, η κυβέρνηση ούτως ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Επανέλαβε επίσης τις αποκλίσεις που διαπιστώνονται κατά την τρίτη αξιολόγηση που σχετίζεται με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναλυτικά, ο επικεφαλής του ESM στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

• Προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους, είναι απαραίτητη η δέσμευση να τηρηθεί η συμφωνηθείσα πορεία μεταρρυθμίσεων μετά από το τέλος του προγράμματος. Συναντήθηκα χθες με τον υπουργό Οικονομικών Σταϊκούρα. Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ότι οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν κατά τον συνδυασμό του προϋπολογισμού για το 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για αυτόν τον κοινό στόχο.

• Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος. Μία μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια ευρύτερη φορολογική βάση. Επίσης, ο διαθέσιμος χώρος πρέπει να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις.

• Ανυπομονώ για μια εποικοδομητική συνεργασία -με βάση την εμπιστοσύνη, τη δέσμευση και την κυριότητα- μαζί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

• Οποιοσδήποτε φορολογικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα κατά τη γνώμη μου για μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων παραγωγικών δαπανών.

• Είναι σαφές ότι μια νέα κυβέρνηση προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσει νέες προτεραιότητες. Με αυτή την έννοια, είναι ευπρόσδεκτο το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης για την τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος.

• Παρόλο που η κυβέρνηση μόλις εξελέγη και πρέπει να φανεί το αναλυτικό της πρόγραμμα, με βάση όσα είναι γνωστά είναι πολλά υποσχόμενο. Στο βαθμό που η χώρα σέβεται το καθιερωμένο πλαίσιο επιτήρησης και τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

• Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει την ανάπτυξη ως την ύψιστη προτεραιότητά της, διατηρώντας παράλληλα το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα και προωθώντας τη δικαιοσύνη σε ολόκληρη την κοινωνία. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα - μαζί με την ανάπτυξη - είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατηρησιμότητα του χρέους.

• Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, όπως οι παρεμβάσεις στην αγοράς εργασίας, δεν πρέπει να αντιστραφούν. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εξέλιξη της παραγωγικότητας για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα.

• Απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των νομικών διαφορών και να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

• Πρέπει να συνεχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και να βελτιωθεί η διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό είναι κρίσιμο για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού πνεύματος εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

• Η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα πρέπει να διασφαλιστεί, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό τομέα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

• Τα πολιτικά μέτρα που θα εφαρμοσθούν θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαια. Για παράδειγμα, τα κοινωνικά οφέλη πρέπει να απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες.

• Κατά τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Η Επιτροπή παρουσίασε την 3η Ενισχυμένη Έκθεση Εποπτείας, στην οποία αξιολογείται η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο ESM συμφωνεί με τα συμπεράσματα αυτά. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δεν ήταν εξασφαλισμένη η συνοχή ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους. Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη.

X. Σταϊκούρας: Το αναπτυξιακό σχέδιο θα επιτρέψει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης παρουσίασε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως επισήμανε, το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο και ανέπτυξε, θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους,οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ανέφερε ότι ή πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου είναι μία εκτεταμένη, αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, μείωση φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενίσχυση στα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα, αλλά και βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία. Προανήγγειλε μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

Ανέπτυξε τις προτεραιότητες του σχεδίου της κυβέρνησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Έκανε επίσης λόγο για υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου που θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας. "Ισχυροποίηση της οικονομίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει ισχυρή και αξιοπρεπής Ελλάδα".

Τόνισε ότι "κεντρικός στρατηγικός στόχος είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, με αλληλεγγύη στους ασθενέστερους". Σημείωσε δε ότι το σχέδιο εστιάζει μεταξύ των άλλων θα οδηγεί στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, στη συστηματική, ασφαλή και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές και τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι τέσσερις προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ

Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, μέσω της απλοποίησης της νομοθεσίας, η μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η ενσωμάτωση των φορολογικών επενδυτικών κίνητρων που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται "θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα", είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, προανήγγειλε βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

Δεύτερη προτεραιότητα του σχεδίου, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο, με απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος, με υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και με απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό, είπε ο υπουργός.

Τρίτη προτεραιότητα του σχεδίου, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, καλύτερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Τέταρτη προτεραιότητα του σχεδίου, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες, με την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την την υιοθέτηση κινήτρων για τη στήριξη της οικογένειας και την υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους, προανήγγειλε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε δε πως η υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας.

Ντ. Κοστέλο: Πολιτικά πολύ δύσκολη η αλλαγή στόχων

Η αλλαγή στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολη ανέφερε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Επισήμανε όμως ότι υπάρχουν άμεσες δράσεις που θα ωθήσουν την ανάπτυξη.

Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους των δημοσίων επενδύσεων. Δεν ζητήσαμε να τους μειώσει και το έκανε τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα, είπε εννοώντας το ΠΔΕ.

Επισήμανε επίσης ότι το μαξιλάρι διαθεσίμων των 13 δισ. ευρώ μπορεί να οδεύσει προς την οικονομία.

Αναφερόμενος σε πιθανούς κινδύνους για την οικονομία είπε ότι πρέπει να κάνουμε μία διάκριση μεταξύ των εξωτερικών σοκ, για τα οποία θα υπάρξει κάλυψη από την ΕΕ αν χρειασθεί στο μέλλον, και των εσωτερικών κινδύνων.

Το πιο δύσκολο είναι αν οι πολιτικές εκτροχιασθούν στην Ελλάδα, ανέφερε. Γιατί τότε θα τεθεί ερώτημα αν τηρούνται οι υποσχέσεις, πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι συνδέονται με το ενδεχόμενο να εκτροχιασθούν οι στόχοι. Βεβαίως η κυβέρνηση έχει δηλώσει την προθυμία της συνεργασθεί, εξήγησε. Οι κίνδυνοι λοιπόν είναι πολύ χαμηλοί, οπότε θα έχουμε αγαστή συνεργασία.

Αναφέρθηκε και σε κίνδυνο που συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια, που πρέπει να μειωθούν.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο ανέφερε ότι χρειάζεται μία βιώσιμη ανάπτυξη και το κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η δημοσιονομική βάση είναι πιο στερεή. Πρέπει να υπάρχει ένα πιο φιλικό προς τις επενδύσεις φορολογικό σύστημα, να μειωθούν τα NPLs. Αυτό έχει να κάνει με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ενέργεια, το κτηματολόγιο, το άνοιγμα των αγορών, είπε. Εχει υποτιμηθεί ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές απαιτούν πολλά χρόνια και διαρκή εφαρμογή. Και τούτο απαιτεί βούληση.

Για τα κόκκινα δάνεια, είπε, τα συζητούσαμε επί σειρά ετών. Και εν τω μεταξύ το πρόβλημα οξύνθηκε.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα