"Φωτιές" άναψε στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για εκλογή... Τσίπρα από την βάση

Μέσα στην καρδιά του θέρους, ο Αλέξης Τσίπρας βάζει μπρος με ταχείς ρυθμούς- εν είδει ...καλπασμού- τις διαδικασίες για τον περιβόητο "μετασχηματισμό" του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε το Σάββατο και χθες, Δευτέρα, μετά από περίπου πέντε ώρες με το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας (στα πολιτικά σκονισμένα γραφεία της

ΔΗΜΑΡ), αποφασίστηκε η πλήρης αφομοίωσή της από το "μεγάλο μαγαζί", αυτό της Κουμουνδούρου, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον να κεφαλαιοποιήσει το εκλογικό του ποσοστό πολιτικά, κυριαρχώντας στον κεντροαριστερό χώρο.

Τα επόμενα τεχνικά βήματα για την ενοποίηση , έχουν και αυτά τη σημασία τους: Η Προοδευτική Συμμαχία μετατρέπεται σε Γραμματεία έως το Φθινόπωρο, οπότε και θα συσταθεί κοινή οργανωτική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ και Συμμάχων για την προετοιμασία του Συνεδρίου.

Τα"επιφανή" στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας στο μεταξύ ( Ξενογιαννακοπούλου, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης κλπ) αναμένεται να αξιοποιηθούν σε θέσεις- κλειδιά για τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίτερα από το Φθινόπωρο.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξάλλου, έχει λάβει και δημόσια την "ευχή" των 53, δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος προ-ευρωεκλογικά, την είχε χαρακτηρίσει ως την "καλύτερη μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ".

Καίτοι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, αναμένεται να λάβει ισχυρό κομματικό πόστο, το οποίο ενδεχομένως να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα, μετά την "πρεμιέρα" της συνεδρίασης της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιείται στις 6 το απόγευμα στην Βουλή.

Εκλογή Τσίπρα από τη βάση

Παραλλήλως, έχει ανοίξει διάπλατα η κουβέντα στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή αρχηγού από την βάση μετά το Συνέδριο του κόμματος, στο λυκαυγές του 2020.

Αν προκριθεί βεβαίως η διαδικασία αυτή, αν κάτι θα σημάνει, είναι την ισχυροποίηση του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έτερος ανθυποψήφιος, δεν προβλέπεται να κατεβαίνει σε μονομαχία με τον πρώην πρωθυπουργό.

Δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι μια τέτοια επιλογή, απλώς θα επικυρώσει τον νέο χαρακτήρα του υπό διαμόρφωση νέου ΣΥΡΙΖΑ: Κόμμα απολύτως αρχηγοκεντρικό, στα πρότυπα των ...πλήρως αστικοποιημένων κομμάτων εξουσίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Στον αντίποδα, υπάρχουν φωνές που εκτιμούν πως μια τέτοια διαδικασία θα λειτουργούσε σαν καλά λαδωμένο γρανάζι στην μηχανή του κόμματος, η οποία στοχεύει στη μαζική εγγραφή νέων μελών προς αξιοποίηση σε Συνδικάτα, Αυτοδιοίκηση, τόπους εργασίας, επιστημονικούς Συλλόγους, Πανεπιστήμια όπου εν πάση περιπτώσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρά ισχνή αναφορά, πράγματι αναντίστοιχη του εκλογικού ποσοστού του.

Στόχος και το ΚΙΝΑΛ

Στο ραντάρ της Κουμουνδούρου βρίσκεται ασφαλώς και το Κίνημα Αλλαγής το οποίο βρίσκεται σε μετεκλογική δίνη, με ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του.

Η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, μπορεί να εμμένει πεισματικά στην αυτόνομη πορεία του, αλλά κορυφαία στελέχη το ένα μετά το άλλο κρούουν "καμπανάκια" πως με το 8% και με εναν ΣΥΡΙΖΑ που έχει μπροστά του χρόνο προς ανασυγκρότηση, το έργον αυτό, δεν βγαίνει.

Προς ώρας στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδοθούν σε κάλεσμα κοινοβουλευτικής συμπόρευσης. Θα απευθύνουν δηλαδή προσκλητήριο στην Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ για κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ( σχέδια νόμου κλπ) για αποτελεσματική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κοινώς, δια αυτής της μεθόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να γίνει το "ρυμουλκό" που θα τραβήξει το ΚΙΝΑΛ ( για την ακρίβεια, βουλευτές του) σε κοινοβουλευτική συνεργασία.

Συνεδριάζει η Κ.Ο.

Το απόγευμα συνεδριάζει η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ( σημειωτέον: η σύνθεσή της διευκολύνει τα πλάνα Τσίπρα) η οποία αναμένεται να βγάλει και τους νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος καθώς και το προεδρείο του.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα επιλέξει τελικώς τη βουλευτική έδρα στην Αχαΐα, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα προτείνει για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ την Όλγα Γεροβασίλη.

Στη θέση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο τέως πρωθυπουργός θα προτείνει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στη θέση του διευθυντή της ΚΟ θα προτείνει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, με αναπληρωτή τον Κώστα Βασιλάκη.

Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής θα προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα.

Επίσης, νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ η Ράνια Σβίγκου θα αναλάβει υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα