Διαμαρτυρίες στο Κίεβο για στενότερους δεσμούς με την ΕΕ


Αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στο Κίεβο, όπου περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν από την Ουκρανία να υπογράψει μια συμφωνία-ορόσημο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξεφύγει από τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Ηγέτες της αντιπολίτευσης ήταν ανάμεσα στα οργισμένα πλήθη, ενώ μια παθιασμένη έκκληση διαβάστηκε από την κόρη της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.
Η αστυνομία επιτέθηκε

στους διαδηλωτές με δακρυγόνα, καθώς προσπάθησε να διατηρήσει ένα κλοιό γύρω από βασικά κυβερνητικά κτίρια. Αξιωματούχοι του Κίεβο είπαν ότι αναγκάστηκαν να αντεπιτεθούν όταν κάποιος από τους διαδηλωτές πέταξε μια χειροβομβίδα καπνού κατά τη διάρκεια προσπαθειών να παραβιάσει το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου. Η διαμαρτυρία πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στην Ουκρανία από εκείνες της ειρηνικής Πορτοκαλί Επανάστασης το 2004.

Η διαδήλωση της Κυριακής ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό ειρηνική. Το πλήθος ήταν οργισμένο εξαιτίας της απόφασης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες της διεύρυνσης έχουν εργαστεί επί χρόνια για τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα, που θα σφυρηλατούσε ισχυρότερους δεσμούς με το πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ουκρανία θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την πίεση της Ρωσίας, που θέλει να φέρει το Κίεβο στην δική της τελωνειακή ένωση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ εκβιάζει την Ουκρανία, προσπαθώντας προφανώς να την αναγκάσει σε μια συμφωνία.
Στο Κίεβο, ολόκληρες οικογένειες ταξίδεψαν για τη διαμαρτυρία από περιοχές όλης της χώρας. Κρατώντας τεράστιες σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ, οι διαδηλωτές φώναζαν υπέρ της ΕΕ «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη» και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο καθώς βάδιζαν προς την Ευρωπαϊκή Πλατεία για τη διαδήλωση. «Θα πρέπει να στραφούμε στην Ευρώπη ή στη Ρωσία;» ρώτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας βασικός σύμμαχος της φυλακισμένης Τιμοσένκο, ρώτησε το πλήθος. «Είναι μια επιλογή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον».

Σε ένα συγκινητικό γράμμα που διάβασε στους διαδηλωτές η κόρη της πρώην πρωθυπουργού κάλεσε τους Ουκρανούς να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έως ότου ο Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μην τον αφήσετε να μας ταπεινώσει με αυτόν τον τρόπο» διάβασε η Ευγενία Τιμοσένκο με τρεμάμενη φωνή από το κρύο και τη συγκίνηση. «Είναι ο χάρτης μας σε μια φυσιολογική ζωή».
Αμφότερες οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν τη βαθιά τους απογοήτευση για την απόφαση της Ουκρανίας και ο υπουργός των ΗΠΑ Τζον Κέρι ακύρωσε την επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλά ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε ανέφερε σήμερα ότι η ευκαιρία για την Ουκρανία παραμένει. Σε ένα μήνυμα στο Twitter γραμμένο στα αγγλικά, τα ουκρανικά και τα ρώσικα, ο Φούλε είπε: «Η δέσμευσή μας για τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας παραμένει σταθερή, η πόρτα παραμένει ανοικτή και (η συμφωνία) ωφελεί και τους γείτονες επίσης, παρά τα όσα λέγονται».
Ένα βασικό αίτημα της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η απελευθέρωση της Τιμοσένκο, τη φυλάκιση της οποίας η Δύση θεωρεί πολιτική. Ο Γιανουκόβιτς τη νίκησε με μικρή διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2010 και την θεωρεί πολιτική απειλή. Σκοπεύει να ξαναθέσει υποψηφιότητα το 2015 και η Τιμοσένκο τον έχει κατηγορήσει ότι την κρατά φυλακισμένη για να μην είναι υποψήφια.
Ο Γιούρι Λουτσένκο, σύμμαχος της Τιμοσένκο ο οποίος μόλις αποφυλακίστηκε με κατηγορίες που η Δύση επίσης θεωρεί πολιτικά υποκινούμενες, είχε έναν πιο μαχητικό τόνο, ζητώντας από τους διαδηλωτές να πολεμήσουν για το μέλλον της χώρας τους. «Μας κήρυξαν πόλεμο» είπε. «Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε αυτή την πρόκληση;»

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/tens-of-thousands-rally-in-kiev-for-closer-ukraine-ties-to-eu-8960577.html

Keywords
Τυχαία Θέματα