Δια βίου αποκλεισμός και πρόστιμο εκατομμυρίων από το ΝΒΑ στο ρατσιστή πρόεδρο των Los Angeles Clippers

Ευρείας αποδοχής και εγκωμιαστικών σχολίων έτυχε η απόφαση της διοίκησης του ΝΒΑ να αποκλείσει δια βίου τον ιδιοκτήτη της ομάδας Los Angeles Clippers, κροίσο Ντόναλντ Στέρλινγκ, για τα ρατσιστικά σχόλιά του, τα οποία αποκαλύφθηκαν όταν κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μαγνητοφωνημένη συνομιλία του με την, κατά πολύ νεότερη, μιγάδα, Β. Στιβιάνο, η οποία από τα ΜΜΕ παρουσιάστηκε ως ερωμένη του. Η συνομιλία «ανέβηκε» από τον ιστότοπο

με κοσμικά νέα TMZ την Παρασκευή και προκάλεσε αμέσως καταιγισμό αντιδράσεων. Ο Στέρλινγκ έχει καταγραφεί να επικρίνει την Στιβιάνο επειδή ανέβασε στον λογαριασμό της στο facebook φωτογραφίες με μαύρους παίχτες της ομάδας μέσα από το γήπεδο. Η ενόχλησή του εστιάζεται στο ότι είναι μαύροι, και απαντώντας στις συνεχόμενες ερωτήσεις της Στιβιάνο, επιδίδεται σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα κατά το οποίο ξεκάθαρα δηλώνει ότι θεωρεί τους μαύρους κατώτερους ως ανθρώπους, ότι θα έπρεπε να τον ευχαριστούν που τους δίνει δουλειά και άλλα παρόμοια. Η συνομιλία χρονολογείται από το Σεπτέμβριο.

Το αρχικό σοκ από τις δηλώσεις του Στέρλινγκ, τις οποίες ο ίδιος δεν διέψευσε, διαδέχτηκε η οργή που κατέκλυσε τις ΗΠΑ ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια του αθλητικού κόσμου. Στους κόλπους δε του ΝΒΑ, η αγανάκτηση ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία παιχτών, παραγόντων κλπ είναι μαύροι. Όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πηγές η Στιβιάνο συνεργάστηκε αμέσως με την ομοσπονδία και το ίδιο έπραξε και ένα τρίτο πρόσωπο που ήταν παρόν κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνομιλίας. Ο δε Στέρλινγκ γνώριζε ότι καταγραφόταν η συνομιλία. Ο δικηγόρος της Στιβιάνο, από την άλλη, δήλωνε στην εφημερίδα L.A.Times ότι η πελάτισσά του δεν είχε ποτέ ρομαντική ή ερωτική σχέση με τον κροίσο και ότι δεν θέλησε ποτέ να τον βλάψει, προφανώς για να απαντήσει στις κατηγορίες που εκτοξεύονται από μέλη της οικογένειάς του ότι η ίδια κρύβεται πίσω από την ηχογράφηση και ότι απώτερος στόχος της ήταν η απόσπαση χρημάτων δια μέσου εκβιασμού. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς έφτασε η ηχογραφημένη συνομιλία στον ιστότοπο TMZ.

Τρεις μόλις μέρες μετά, ο επικεφαλής του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, ανακοίνωνε την πρωτοφανή, για τα δεδομένα του αμερικανικού μπάσκετ, ποινή του δια βίου αποκλεισμού του Στέρλινγκ από την ομοσπονδία και την επιβολή προστίμου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα δοθεί σε οργανώσεις και ιδρύματα που ασχολούνται με την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, και τα οποία θα επιλεχθούν από κοινού από την διοίκηση της ομοσπονδίας και την ένωση των παιχτών του ΝΒΑ. Ο Σίλβερ υπογράμμισε ότι περιμένει από όλους τους ιδιοκτήτες συλλόγων της ομοσπονδίας «να κάνουν τα πάντα για να εκδιωχθεί» και κάλεσε τους μετόχους της ομάδας των Los Angeles Clippers να τον πιέσουν με κάθε μέσο να πουλήσει τις μετοχές του άμεσα.

«Οι απόψεις του, απλώς, δεν χωρούν στο ΝΒΑ» τόνισε εμφανώς εξοργισμένος και συμπλήρωσε ότι η απόφαση λήφθηκε αφού διασταυρώθηκε με τους άμεσα εμπλεκόμενους η αυθεντικότητα της ηχογράφησης. Η απόφαση τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, κάτι που σημαίνει ότι ο Στέρλινγκ δεν μπορεί να μπει σε γήπεδο πλέον του ΝΒΑ αλλά ούτε και στις προπονήσεις, ενώ πρακτικά του απαγορεύεται να βρεθεί στα γραφεία της ομάδας του ή σε οποιαδήποτε εγκατάστασή της. Προς το παρόν οι νομικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματία δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα εφεσιβάλλουν την απόφαση.

Ο προπονητής της ομάδας εξέφρασε την ικανοποίηση και την υποστήριξή του στην απόφαση ενώ οι παίχτες της είχαν εξαρχής αντιδράσει πολύ έντονα ζητώντας ακόμη και από τον δήμαρχο του Σακραμέντο να παρέμβει προσωπικά εκ μέρους της ένωσής τους. Η ένωση καλαθοσφαιριστών του ΝΒΑ εξέφρασε επίσης ανακοίνωση ικανοποίησης μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης.

Πηγές: LA Times, ESPN LA, Associated Press, BBC

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα