Δεν... πάμε πλατεία στο «κράτος των Εξαρχείων»

Επιθέσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ που άλλα καίγονται ολοσχερώς και άλλα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, έντρομοι επιβάτες που «πετάγονται» έξω από τα οχήματα των μέσων μαζικής μεταφοράς πριν... πέσουν οι μολότοφ, ληστείες και καταστροφές στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, διακίνηση ναρκωτικών υπό το φως του ήλιου, κάψιμο κάδων απορριμμάτων αλλά και καταστημάτων πάσης φύσεως γύρω

από το Πολυτεχνείο! Αυτό είναι το άβατο των Εξαρχείων. Ένα άβατο που δεν μπορεί να παρέμβει ούτε η ίδια η πολιτεία για να προστατέψει τους πολίτες της και οδηγεί ακόμα και δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΑΣΑ και ο ΕΛΤΑ να λαμβάνουν αποφάσεις που στοιχίζουν σημαντικά...

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ παίρνουν... έξωση τα Σαββατοκύριακο από το χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ λουκέτο αναγκάστηκε να βάλει σε ένα από τα πιο κερδοφόρα καταστήματά του ο ΕΛΤΑ, μια και δεν υπήρχε πλέον προθυμία των εργαζομένων να εργάζονται σε ένα κατάστημα που οι επιθέσεις και οι ληστείες ήταν συχνότατο φαινόμενο. Την ίδια στιγμή αυξάνει ο αριθμός των κουκουλοφόρων, αυξάνει και η επιθετικότητα αλλά και οι συγκρούσεις στα Εξάρχεια.

Το λουκέτο
Την Παρασκευή 8 Ιουλίου τα ΕΛΤΑ προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ταχυδρομικού καταστήματος των Εξαρχείων που βρίσκεται επί της οδού Ζαΐμη.

Η σχετική απόφαση της διοίκησης, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» είχε ως βασική αιτία τις «αλλεπάλληλες κακόβουλες και βανδαλιστικές επιθέσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το κατάστημα και ο κίνδυνος που διατρέχει το προσωπικό από τις ενέργειες αυτές».

Αφορμή ήταν τα δύο πρόσφατα περιστατικά της ληστείας αλλά και της επίθεσης που είχε δεχτεί από αγνώστους, οι οποίοι έσπασαν τα τζάμια του καταστήματος με βαριοπούλες εν ώρα λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που το στελεχώνουν δεν ήταν σε θέση να συνεχίσουν την εργασία τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι όπως αναφέρουν στελέχη των ΕΛΤΑ και οι τέσσερις υπάλληλοι που βρισκόταν εκεί την ώρα των επιθέσεων είναι σοκαρισμένοι και εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να δέχονται υποστήριξη από ειδικούς και να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Αποτέλεσμα είναι η διοίκηση να αποφασίσει να αναστείλει τη συναλλακτική δραστηριότητα του καταστήματος, καθώς αν και αναζητά υπαλλήλους από το υπάρχον προσωπικό για να εργαστούν στο κατάστημα, μέχρι στιγμής δεν τα έχουν καταφέρει. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται και εναλλακτικές λύσεις όπως η θωράκιση του καταστήματος με ειδικά κρύσταλλα και πόρτες, λύση η οποία κοστίζει αλλά και το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής του σε άλλο κτίριο προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα το κατάστημα, το οποίο είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα των ΕΛΤΑ με περισσότερες από 50.000 συναλλαγές ετησίως, θα παραμείνει κλειστό.

Βανδαλισμοί
Το πιο συχνό... θύμα βανδαλισμών είναι ο ΟΑΣΑ, ο οποίος συνεχώς μετρά απώλειες σε οχήματα και στάσεις τηλεματικής με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη η νέα στάση της τηλεματικής έξω από το Πολυτεχνείο, η οποία έγινε για να εξυπηρετεί σπουδαστές μετά από διπλό βανδαλισμό το τελευταίο διάστημα θα μετακινηθεί λίγα μέτρα πιο κάτω προς το Μουσείο, ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να την... πετροβολούν άγνωστοι μέσα από το Πολυτεχνείο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε στάση τηλεματικής στοιχίζει περίπου 4.000 ευρώ εφόσον η καταστροφή είναι ολική, ενώ τα έξοδα αποκατάστασης στην περίπτωση βανδαλισμών επιβαρύνουν τον ΟΑΣΑ, βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί.

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες δύο τρόλεϊ και ένα λεωφορείο έγιναν παρανάλωμα με τους επιβάτες να βγαίνουν με τη βία από τα οχήματα λίγο πριν οι κουκουλοφόροι ρίξουν μολότοφ. Μόνο από την αρχή της φετινής χρονιάς η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) μετρά την απώλεια έξι οχημάτων της, πέντε τρόλεϊ και ενός λεωφορείου, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε γίνει προσπάθεια να καούν άλλα δύο λεωφορεία. Κάθε τρόλεϊ που καταστρέφεται κοστίζει 450.000 ευρώ αν είναι απλό ή 550.000 ευρώ αν είναι αρθρωτό, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τα λεωφορεία είναι περίπου 250.000 και 300.000 ευρώ.

Το καφέ Floral
«Μεσουρανούσε» από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 στα Εξάρχεια, ενώ πριν από επτά χρόνια άλλαξε διεύθυνση. Πλέον τα καφέ Floral αποτελεί μια απλή ανάμνηση για μικρούς και μεγάλους. Στη λιτή ανακοίνωση που ανακοινώθηκαν οι τίτλοι τέλους για το κατάστημα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Γίναμε μάρτυρες και συμμέτοχοι μιας ταραγμένης και ιδιόρρυθμης, αλλά ζωντανής και ενδιαφέρουσας γειτονιάς. Το FLORAL -ανεξάρτητα από τη θέλησή του- κλείνει τον κύκλο του στην Πλατεία Εξαρχείων, σας ευχαριστεί όλους για την αγάπη και την εμπιστοσύνη και ελπίζει να σας λείψει. Εμάς πάντως θα μας λείψετε!».

Ο ιδιοκτήτης του Floral κ. Γιώργος Θαλασσινός λίγο μετά την απόφασή του ανέφερε δύο βασικούς λόγους που τους οδήγησαν να πάρουν αυτή τη δύσκολη απόφαση. «Ο πρώτος έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το σημείο το είναι αφόρητο για οποιαδήποτε υγιή επιχείρηση θέλει να λειτουργήσει στην περιοχή».

Το Floral, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο της διάσημης - πάλαι ποτέ - «μπλε πολυκατοικίας», στην γωνία Αραχόβης με Θεμιστοκλέους ξεκίνησε την λειτουργία του το 1936, χρονιά που άνοιγε και το Ζόναρς. Υπήρξε για δεκαετίες στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών και ανθρώπων της τέχνης καθώς και των φοιτητών, κυρίως από το γειτονικό Πολυτεχνείο. Το 2009, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ανακαινισμένο, άνοιξε ξανά τις πόρτες του ως πολυχώρος υπό νέα διεύθυνση. Κατάφερε να επιβιώσει ακριβώς επτά χρόνια έχοντας δεχθεί αρκετές φορές επίθεση από αγνώστους τα βράδια που η πλατεία Εξαρχείων αφηνόταν στην τύχη της.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Τα τελευταία επεισόδια

Την προηγούμενη Κυριακή τα ξημερώματα ήταν ακόμα μία ημέρα που άγνωστοι «έκαψαν» τα Εξάρχεια. Από τη 1.30 τα ξημερώματα έως τις 4 το πρωί πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Οι δράστες έκαψαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Αρχικά επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Επεσαν πάνω από 100 βόμβες μολότοφ, ενώ την προηγούμενη φορά μόλις 20. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν μεγάλο αριθμό φωτοβολίδων, ενώ και αριθμητικά αυξάνονται τα άτομα που συμμετέχουν στις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Στελέχη της ΕΛΑΣ, εμφανίζονται απογοητευμένα και δηλώνουν πως «σχεδόν 40 χρόνια δεν κάνει κανείς τίποτα. Υπάρχει μια ιδιότυπη ανοχή. Δεν υπάρχουν σαφείς εντολές, γεγονός που προκαλεί την διστακτικότητα και την παθητική στάση της αστυνομίας, ενώ συμπληρώνουν, πως το θέμα δεν επιλύεται μόνο αστυνομικά. Τονίζουν επίσης, ότι δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς έχει καταλυθεί το κράτος στην περιοχή, και πως πρέπει να υπάρξει συνολική πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος πριν υπάρξουν αιματηρές συνέπειες. Η επιχείρηση που έγινε μέσα στην εβδομάδα, οι συλλήψεις και η συνεχής παρουσία αστυνομικών στην πλατεία, είναι το πρώτο βήμα για να επιστρέψει η νομιμότητα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα