Δεν “καίγονται” για τη μείωση του αγγελιοσήμου οι διαφημιζόμενοι

19:54 4/7/2013 - Πηγή: Antinews

Δεν είμαστε «επισπεύδοντες» για το αγγελιόσημο» δήλωσε χθες, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας Γρ.Αντωνιάδης, εξηγώντας ότι οι διαφημιζόμενοι έχουν ένα συγκεκριμένο budget να δαπανήσουν και αυτό δεν αλλάζει από την αλλαγή των επί μέρους χρεώσεων.

«Είτε το Κράτος βάλει φόρο στη διαφήμιση, είτε αυξήσει ή μειώσει το αγγελιόσημο, η συνολική διαφημιστική δαπάνη

θα είναι για μας η ίδια Αυτό που αλλάζει είναι τι από αυτήν παίρνει το κράτος και τι τα ΜΜΕ. Εμείς θα υλοποιήσουμε όποια απόφαση λάβει το Κράτος», κατέληξε.

Το θέμα για το αγγελιόσημο ανακινήθηκε τις τελευταίες μέρες όταν διέρρευσε η πληροφορία αναφορικά με τη σκέψη του κυβερνητικού επιτελείου να μειώσει το αγγελιόσημο από 20% στο 12% στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού είτε μέσω κατάργησης είτε με γενναίο “ψαλίδισμα” 350 μη ανταποδοτικών φόρων ή τελών υπέρ τρίτων που εισπράττονται από υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε ήδη σχετική εγκύκλιο στα ταμεία Τύπου και ΜΜΕ (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΜ) ζητώντας να ενημερώσουν έως τις 15 Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφορικά με την “οικονομία” του αγγελιοσήμου με την επιβολή του οποίου διαφωνούν επί σειρά ετών τόσο η ΕΔΕΕ όσο και ο ΣΔΕ.

Το αγγελιόσημο είναι ένα τέλος υπέρ των ταμείων των εργαζομένων στις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Επιβάλλεται στις διαφημίσεις που καταχωρούνται στα έντυπα και μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Τα ποσοστά του αγγελιοσήμου είναι:

20,0% για διαφημίσεις σε έντυπα μέσα (εφημερίδες, περιοδικά) Αθήνας και Θεσσαλονίκης

16,0% για διαφημίσεις στις ημερήσιες (μόνο) εφημερίδες της Θεσσαλονίκης

21,5% για διαφημίσεις σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα (ραδιόδωνο, τηλεόραση)

“Η συνεχής πτώση στη διαφημιστική δαπάνη που ξεκίνησε από το 2009 φαίνεται πως φέτος κάπου ισορροπεί σημείωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ), κ. Γρ. Αντωνιάδης. Οπως ανέφερε φέτος αυξάνεται η διαφήμιση στο Ιντερνετ, η διαφήμιση στην τηλεόραση μένει στα ίδια επίπεδα, και είναι πτωτική λίγο στον τύπο και περισσότερο στο ραδιόφωνο.”Ευελπιστούμε πως έχουμε πιάσει τον πάτο, σημείωσε ο κ.Γρ. Αντωνιάδης, έτσι τουλάχιστον φαίνεται με βάση την πορεία της καταναλωτικής συμπεριφοράς και της ψυχολογίας. Οπως τόνισε τα προϊόντα ζουν από την επικοινωνία αλλά όμως η προϋπολογισμοί τους είναι ανάλογοι της πορείας της καταναλωτικής συμπεριφοράς και της οικονομίας.

Το θετικό είναι, ανέφερε, ότι η ψυχολογία του καταναλωτή έχει αλλάξει, αφού φαίνεται πως γίνεται μια πιο ήπια διαχείριση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, με αποτέλεσμα να μην προκαλείται φόβος και πανικός στον καταναλωτή. Η ψυχολογία, εξήγησε καθορίζει την καταναλωτική συμπεριφορά σε μεγαλύτερο βαθμό από το διαθέσιμο εισόδημα, όπως έχει αποδειχθεί.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πώς υπάρχουν μετρήσεις που αποδεικνύουν ότι όταν τα δελτία ειδήσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά προκαλούν πτώσεις στις πωλήσεις των σουπερμάρκετ μέχρι και 20%.

Keywords
Τυχαία Θέματα