"Δεν είχαν γνώση" για τα μέτρα λένε οι θεσμοί - Ξεκινούν την καταμέτρηση

15:54 8/5/2019 - Πηγή: Antinews

Τις ανησυχίες τους για το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί, κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα των τριήμερων επαφών τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τίποτα δεν συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, οι οποίοι δεν είχαν γνώση ούτε για το σχέδιο των 120 δόσεων ούτε για τις χθεσινές

ανακοινώσεις.

Μάλιστα εξηγούν ότι μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεών στην Αθήνα, θα μελετήσουν και θα επανυπολογίσουν τις συνέπειες των όσων εξαγγέλθηκαν στην έκθεσή τους (πιθανότατα αρνητικές) για την οικονομία.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στο ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέση κυρίως με το πόσο θα κοστίσουν οι παρεμβάσεις του 2019 (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, αλλά και επίδομα σε συνταξιούχους). Ζήτησαν να μάθουν τον τρόπο κοστολόγησης, το τι θα γίνει αν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες για παρεμβάσεις - για παράδειγμα λόγω πιθανών δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά ή λόγω δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Στο τραπέζι τέθηκε και ο ειδικός λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση επιθυμεί να λειτουργήσει ως το "αντάλλαγμα" για την έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές το σχήμα του ειδικού λογαριασμού που θα αποτελεί το αντάλλαγμα για την έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θεωρείται μία δύσκολη υπόθεση δεδομένου ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό και όλα τα κράτη μέλη καθώς είναι δανειστές της Ελλάδος. Ωστόσο κάνουν σαφές ότι αυτή είναι μία πρώτη εκτίμηση η οποία πρέπει να αναλυθεί τις επόμενες ημέρες/ εβδομάδες.

Είχε δοθεί μόνο γενική εικόνα

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα έχει συζητηθεί στις γενικές του "γραμμές" από προχθές, κατά την πρώτη ημέρα των επαφών των Θεσμών στην Αθήνα αλλά και σε "υψηλότερο" επίπεδο. Ωστόσο το οριστικό πακέτο μέτρων γραφόταν μέχρι τελευταία στιγμή και ουσιαστικά ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα. Δηλαδή οι θεσμοί άκουσαν τις αναλυτικές εξαγγελίες κατά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Από πλευράς Θεσμών, προς το παρόν το μόνο που αναφέρεται επισήμως είναι ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία του 2018 η οποία προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και σταδιακή απομείωσή τους στη συνέχεια προς το 2,2% του ΑΕΠ ως "αντάλλαγμα" για τις παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν και υλοποιούνται για το χρέος.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δημοσιευθεί και η καθιερωμένη δήλωση των Θεσμών για την αποστολή στην Αθήνα. Αυτή τη φορά το περιεχόμενο της αναμένεται να είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο, λόγω των χθεσινών ανακοινώσεων.

Επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της 16ης Μαΐου στο οποίο, ενδεχομένως, να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα έστω και ατύπως το περιθώριο της συνόδου. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι λόγω των ευρωεκλογών οι πιθανότητες να επιχειρηθεί να διατηρηθούν σχετικά χαμηλοί τόνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η επίσημη αποτύπωση των θέσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής θα γίνει στις 5 Ιουνίου με την ανακοίνωση της έκθεσης για την ενισχυμένη εποπτεία στην οποία πλέον αναμένεται να περιλαμβάνονται και οι αιτιάσεις περί πιθανών δημοσιονομικών ή άλλων κινδύνων που προκαλεί η ελληνική πρόταση. Η εν λόγω έκθεση μαζί με το υπόλοιπο πακέτο ευρωπαϊκού εξαμήνου θα τεθούν επί τάπητος εν συνεχεία στο Eurogroup.

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα υπάρξει νέα αποστολή στην Αθήνα στο τέλος Ιουνίου ούτως ώστε να γίνει η έκθεση βάσει του άρθρου 4 που αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να νομοθετήσει άμεσα τα μέτρα του 2019. Αναφορικά με το πακέτο 2020-2022 έχει γίνει σαφές ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί αργότερα...

Η θέση της κυβέρνησης θα αποτυπωθεί και εγγράφως τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού τον οποίο οφείλει (βάσει κοινοτικής υποχρέωσης) να καταθέσει στη Βουλή.

Ήδη χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι στον προάγγελο του εν λόγω προϋπολογισμού, δηλαδή στο πρόγραμμα σταθερότητας που εστάλη προ ημερών στις Βρυξέλλες περιλαμβάνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για μη μείωση του αφορολόγητου το 2020. Έτσι εξηγείται και η μικρή διαφοροποίηση στο σκέλος των εσόδων από φορολογία εισοδήματος.

Ντομπρόβσκις: Σημαντικό η Ελλάδα να τηρήσει τους στόχους

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους, δηλώνει στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι "θα χρειαστούμε κάποιες περισσότερο εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς σχεδιάζουν".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα