Δεκατρείς ώρες ομιλία κατά του Τζο Μπρέναν

11:21 7/3/2013 - Πηγή: Antinews

Επί 12 ώρες και 52 λεπτά μιλούσε στο Καπιτώλιο ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ, με στόχο να εμποδίσει το διορισμό του Τζο Μπρέναν στη θέση του διευθυντή της CIA. Ο γερουσιαστής διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη διαφάνειας στην κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα των στοχευμένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την ενδεχόμενη χρήση τους σε αμερικανικό έδαφος.

Ο κανονισμός της Γερουσίας επιτρέπει στους ομιλητές να παραμένουν στο βήμα μέχρι να εξαντληθούν, ακόμα και αν οι υπόλοιποι γερουσιαστές

θέλουν να τους διακόψουν. Στις 11:47 της Τετάρτης, ο Πολ άρχισε την ομιλία του: «Στέκομαι εδώ για να εμποδίσω τον διορισμό του Τζον Μπρέναν στη CIA. Θα μιλήσω μέχρι να μην μπορώ να αρθρώσω λέξη» είπε και το έκανε. Άρχισε να διαβάζει σημειώσεις, άρθρα από το Wired.com, το Post-It, να διατυπώνει σκέψεις που του ήρθαν ξαφνικά στο μυαλό και να τις επαναλαμβάνει. Η μαραθώνια ομιλία του Πολ δεν είναι κάτι καινούργιο για την Γερουσία. Το 2010 ο Μπέρνι Σάντερς μιλούσε οκτώμιση ώρες εναντίον της μείωσης των φόρων. Το ρεκόρ κατέχει ο Στρομ Θέρμοντ, ο οποίος το 1957 υπερασπίστηκε τις φυλετικές διακρίσεις σε μια ομιλία που διήρκεσε 24 ώρες και 18 λεπτά.

Έπειτα από πέντε ώρες, ο αρχηγός των Δημοκρατικών στην Γερουσία Χάρι Ρέιντ προσπάθησε να βρει μια συμβιβαστική λύση: ακόμα 90 λεπτά ομιλίας, μετά ψηφοφορία. Δεν κατάφερε όμως να πείσει τον Πολ. Τελικά ο Πολ εγκατέλειψε στις 00:39. Λίγα λεπτά αργότερα παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους πως «πονάει παντού».

Η έγκριση του Μπρέναν χρειάζεται απλή πλειοψηφία 51 ψήφων και αναμένεται μόλις ολοκληρωθούν οι ομιλίες. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τις 55 ψήφους της Γερουσίας, ενώ ο Μπρέναν υποστηρίζεται και από αρκετούς ρεπουμπλικάνους, οπότε η ομίλια του Πολ μάλλον πήγε στράφι.

http://www.reuters.com/article/2013/03/07/us-obama-nominations-brennan-idUSBRE9240U020130307

Keywords
Τυχαία Θέματα