"Δεινόν προς κέντρα λακτίζειν..."

Διαβάζω τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ για το μεγάλο νοικοκύρεμα που κάνει στη ΝΔ ο Κυριάκος.

Κι επειδή πολύ γουστάρω το τηλεοπτικό σύνθημα "η αλήθεια να λέγεται", έψαξα και βρήκα κάποια στοιχεία για τα οικονομικά της ΝΔ.

Για να πούμε ολόκληρη την αλήθεια...

Λέγεται, για παράδειγμα, ότι τα ενοίκια των γραφείων της ΝΔ

στη Συγγρού ήταν 95 χιλιάδες τον μήνα, ενώ τα ενοίκια των νέων γραφείων στο Μοσχάτο είναι μόλις 9.800 ευρώ τον μήνα (πες 10 χιλιάδες).

Εκείνο που δεν λέγεται, είναι πως τα γραφεία στη Συγγρού ήταν 17,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ τα νέα γραφεία στο Μοσχάτο είναι μόλις 2,5 χιλιάδες τετραγωνικά, δηλαδή επτά φορές μικρότερος χώρος!

ΔΕΝ πρόκειται, λοιπόν, για πολύ μεγάλη "εξοικονόμηση σπατάλης", όπως γράφεται, αλλά για πολύ μεγάλο down sizing, δηλαδή συρρίκνωση χώρου και μεγέθους...

Το οποίο σημαίνει ότι για να στεγάσει κάποιες υπηρεσίες του το Κόμμα θα χρειαστεί να νοικιάσει άλλα πρόσθετα γραφεία αλλού (το οποίο σημαίνει πρόσθετα έξοδα). Ή ότι θα αποφασίσει να μην έχει κάποιες λειτουργίες. Το οποίο σημαίνει down sizing, λειτουργική συρρίκνωση (όχι περικοπή "περιττών εξόδων").

Είναι δικαίωμα της ΝΔ να κάνει το δεύτερο, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Απόλυτο δικαίωμα της και καλά κάνει.

Δεν είναι δικαίωμά της, ωστόσο να παρουσιάζει τη "λειτουργική συρρίκνωση ως "εξοικονόμηση σπατάλης"...

Ενώ κάποια πρόσθετα έξοδα θα τα επωμιστεί έτσι κι αλλιώς. Για παράδειγμα, όταν συνεδριάζει η ΚΕ και άλλα πολυμελή όργανα, δεν πρόκειται να τους φιλοξενεί στα γραφεία του Μοσχάτου, όπως απλώς δεν χωράνε.

Θα πρέπει στο εξής να νοικιάζει αίθουσες ξενοδοχείων. Όπως γινόταν παλιά, πριν πάει η ΝΔ στη Συγγρού. Κι αυτό σημαίνει πρόσθετο λειτουργικό κόστος, επίσης...

Κοίταξα ακόμα τα οικονομικά της ΝΔ όταν την ανέλαβε και όταν την παρέδωσε ο Σαμαράς.

Πέντε αριθμοί μου έκαναν εντύπωση και σας τους αναφέρω:

--Πρώτον παρέλαβε 20 κτίρια γραφείων της ΝΔ (στη "Ρηγίλλης" κι άλλα 19!) συνολικού κόστους ενοικίασης τότε 132 χιλιάδων ευρώ το μήνα!

Και μέσα σε ένα χρόνο μετακόμισε όλες τις λειτουργίες σε ένα κτίριο μόνο συνολικού κόστους ενοικίασης 95 χιλιάδων ευρώ τότε.

Μείωση δαπάνης μόνο από ενοίκια 28% συν οι "συνέργειες" (δεν χρειάζονταν πλέον πρόσθετες δαπάνες για ενοικιάσεις ξενοδοχείων όπου θα συνεδρίαζαν τα πολυμελή όργανα του Κόμματος και της Νεολαίας. Όλα αυτά πια μετά το 2011 γίνονταν στη Συγγρού).

--Δεύτερον, και πολύ πιο σημαντικό: Ο Σαμαράς παρέλαβε λειτουργικό κόστος της ΝΔ (μισθοδοσία, ασφαλιστικά, πάσης φύσεως λογαριασμοί, ενοίκια κλπ.) 1 εκατομμυρίου 700 χιλιάδων ευρώ το μήνα! Και σε ένα χρόνο μέσα στο κατέβασε στις 500 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Μείωση συνολικής δαπάνης κατά 70%!

--Τρίτον, ο Σαμαράς παρέλαβε κομματικό προσωπικό 432 άτομα και το κατέβασε στα 215 άτομα. Μείωση προσωπικού κατά 50%.

--Τέταρτον, όταν ανέλαβε ο Σαμαράς η ετήσια χρηματοδότηση του κόμματος από το κράτος ήταν 33 εκατομμύρια (για το χρόνο 2009, μαζί με την εκλογική επιδότηση της χρονιάς εκείνης). Ενώ όταν έφυγε ο Σαμαράς, το 2015, η χρηματοδότηση από το κράτος ήταν 3,3 εκατομμύρια (μαζί με την εκλογική επιδότηση δύο αναμετρήσεων της χρονιάς αυτής)! Δηλαδή τα έσοδα της ΝΔ από την κρατική επιδότηση είχαν πέσει κατά 90% (λόγω λιτότητας, περικοπών κλπ.).

--Πέμπτον, η ΝΔ πλήρωνε το 2009-2010 επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του χρέους, της τάξης του 2%. Από το 2011 το επιτόκιο αυξήθηκε τέσσερις και πλέον φορές απάνω: Στο 8,5%! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι δαπάνες για τόκους, ενώ την ίδια περίοδο συρρικνώνονταν τα έσοδα από την κρατική επιδότηση...

Κι όλοι αυτοί οι δυσθεώρητοι τόκοι που δεν μπορούσε να πληρώσει η ΝΔ, διόγκωσαν κι άλλο το χρέος! Που εκτινάχθηκε από τα 120 εκατομμύρια στα 190 εκατομμύρια, ουσιαστικά από "πανωτόκια"! Δηλαδή από κεφαλαιοποίηση τόκων που δεν μπορούσαν να πληρωθούν...

Η αύξηση χρέους της ΝΔ στην πενταετία 2010-2015 οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στα πανωτόκια! Στο υπέρ-τετραπλάσιο επιτόκιο που πλήρωνε πάνω στο ήδη μεγάλο χρέος...

* Συμπέρασμα πρώτο: Ο Σαμαράς όταν ανέλαβε έκανε πολύ σημαντικό νοικοκύρεμα. Έκοψε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 70% και το προσωπικό του κόμματος κατά 50%, χωρίς να συρρικνώσει το κόμμα (το κράτησε γύρω στο 28-30%, όταν το άλλο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης σχεδόν... εξαερώθηκε!)

* Συμπέρασμα δεύτερο: Τα έσοδα της ΝΔ από την κρατική επιχορήγηση σε αυτή την πενταετία μειώθηκαν δραστικά κατά 90%, όπως συνέβη και με τις κρατικές επιχορηγήσεις σε όλα τα κόμματα. Γι' αυτό αναμφίβολα χρειάζονταν πρόσθετη μείωση λειτουργικού κόστους. Που καλώς γίνεται σήμερα...

Αλλά το άδικο είναι να εμφανίζεται αυτό ως "περικοπή σπατάλης", ενώ στην ουσία είναι δραστική συρρίκνωση λειτουργίας (με "κρυμμένα έξοδα" που δεν εμφανίζονται).

* Κι ένα τελευταίο: Όταν ανέλαβε ο Σαμαράς ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκε δημόσια για το οικονομικό χάος που βρήκε. Το νοικοκύρεψε δραστικά, χωρίς να κάνει down sizing στο κόμμα. Η λογική του, απ' ό,τι κατάλαβα, ήταν πως δεν έπρεπε να "αποξενώσει" την προηγούμενη ηγεσία όταν το κόμμα έπρεπε να είναι ενωμένο στη μάχη για να επανέλθει γρήγορα στην εξουσία.

Έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, αλλά δεν το διατυμπάνιζε.

Και κάτι τελευταίο:

Ο Σαμαράς είναι ο μόνος ηγέτης κόμματος, που κάλυψε πλήρως τον προηγούμενο ηγέτη από τις επιθέσεις που του έκαναν οι αντίπαλοί του, ενώ ταυτόχρονα στήριξε πλήρως τον επόμενο.

Εκτός από άξιος εθνικός ηγέτης, έδειξε ότι υπήρξε και άψογος παραταξιακός ηγέτης!

Κι αυτό είναι πολύ καλό παράδειγμα για να το ακολουθήσουν όλοι.

Όχι να προσπαθούν να το "πετροβολούν"...

Δεν λέω προς Θεού, ότι το κάνει κανείς.

Αλλά το λέω για να μη διανοηθεί να το κάνει κανείς.

Ιδιαίτερα από τους πάσης φύσεως "παρατρεχάμενους" (παλαιών και νέων αρχηγών)...

Ο Σαμαράς από κάθε άποψη είναι στέρεη αξία, και για τη χώρα και για την παράταξη.

'Η όπως το έλεγαν οι αρχαίοι:

"Δεινόν προς κέντρα λακτίζειν..."

Δηλαδή είναι δύσκολο και επώδυνο να... κλωτσάς παλούκια!

Αυτά (επί του παρόντος).

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα