Απολογείται ο 77χρονος χειριστής του φονικού ταχύπλοου - Καταλογίζει ευθύνη στον καπετάνιο της λάντζας

Το κατώφλι των δικαστηρίων Πειραιά πέρασε, πριν από λίγα λεπτά, ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου που «θέρισε» τέσσερις ζωές στην Αίγινα, μεταξύ των οποίων και αυτή ενός πεντάχρονου κοριτσιού.

Παρουσία ισχυρής δύναμης του Λιμενικού, βγήκε από το όχημα και μεταφέρθηκε στα γραφεία της Ε' τακτικής ανακρίτριας, όπου θα επιχειρήσει να εξηγήσει τι πραγματικά συνέβη πριν και μετά τη σύγκρουση των δύο σκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός ποινικολόγος και συγγενής του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, παραιτήθηκε

λόγω της στενής τους συγγένειας και συνήγορός του είναι πλέον ο Γιάννης Ηρειώτης.

Στην κατάθεσή του, ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος, αναφερόμενος στις κρίσιμες στιγμές που προηγήθηκαν της μοιραίας σύγκρουσης, φέρεται να είπε: «ήμουν από δεξιά και ο καπετάνιος της λάντζας όφειλε να μου δώσει προτεραιότητα».

Ο ίδιος, όπως αναφέρει το «Βήμα», υποστηρίζει ότι βρισκόταν πίσω από το τιμόνι του ταχύπλοου. Η ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν 21 μίλια και μπαίνοντας στο στενό Πέρδικας-Μονής δεν άλλαξε πορεία και ταχύτητα για δύο λόγους: Πρώτον επειδή ήταν από δεξιά, άρα ο καπετάνιος της λάντζας έπρεπε να του παραχωρήσει προτεραιότητα και δεύτερον για να μην προκαλέσει πανικό στον άλλο χειριστή, αλλάζοντας πορεία, και δεν του του δώσει τα περιθώρια να κάνει ελιγμούς για φύγει από την πορεία σύγκρουσης που ακολουθούσαν τα σκάφη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να είπε πως νόμιζε ότι ο καπετάνιος της λάντζας με τους τουρίστες θα σταματούσε για να του δώσει προτεραιότητα και δεν πρόλαβε να αντιδράσει όταν αυτό δεν έγινε.

Οταν όμως ρωτήθηκε γιατί κατάλαβε αργά πως βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης και έφτασε σε πολύ κοντινή απόσταση από το τουριστικό σκάφος μέχρι να αποφασίσει να κάνει κάποιον ελιγμό αποφυγής της σύγκρουσης, φέρεται να απάντησε ότι είχε στραμμένη την προσοχή του στα δεξιά, για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπει εκείνος στην πορεία κάποιου άλλου σκάφους.

Πρακτικά υποστηρίζει ότι η τραγική σύγκρουση οφείλεται σε λάθος χειρισμό του καπετάνιου της λάντζας.

Αντίθετη άποψη έχουν αυτόπτες μάρτυρες που με τις καταθέσεις τους «καίνε» τον 77χρονο.

Υποστηρίζουν ο πως το μοιραίο ταχύπλοο είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα και ο χειριστής του δεν έκοψε καθόλου, ούτε έκανε κάποια κίνηση για να αποφύγει τη λάντζα.

Υπογραμμίζουν δε, κάτι που παραδέχηκε και ο 77χροννος, πως μετά τη σύγκρουση δεν προσέφερε την παραμικρή βοήθεια στους ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα. «Δεν έριξε ούτε ένα σωσίβιο»,αναφέρουν χαρακτηριστικά. Κίνηση που θα μπορούσε να είχε αποβεί σωτήρια για ορισμένα από τα θύματα που φέρονται να πέθαναν από πνιγμό...

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα