Χρυσή Αυγή: 4 χρόνια και 8 μήνες μέσα στις 8 ώρες αγόρευσης της Εισαγγελέως

Η εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου χθες στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, συμπυκνώνεται σε δυο φράσεις: "Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών", καθώς και πως "η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη, καθώς το μόνο που ενδιαφέρει ένα δικαστήριο είναι η ποινική δράση των κατηγορούμενων".

Με αυτά τα δεδομένα όμως, το δια ταύτα της εισαγγελική πρότασης της Αδαμαντίας

Οικονόμου, στις 8 ώρες αγόρευσής της (στην οποία συμπυκνώθηκε μια δίκη διάρκειας 4 ετών και 8 μηνών), είναι ότι οι 65 κατηγορούμενοι -18 πρώην βουλευτές και 47 φερόμενα μέλη- θα πρέπει να αθωωθούν κατά περίσταση από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Εν ολίγοις η εισαγγελέας αποφάνθηκε ξεκάθαρα πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση.

Τι είπε

Η αγόρευση ξεσήκωσε αντιδράσεις εκ μέρους της πολιτικής αγωγής και βέβαια της Μάγδας Φύσσα. Η επισήμανσή τους είναι πως "η εισαγγελική πρόταση δεν είναι δικαστική απόφαση". Αν όμως γίνει δεκτή αυτή, τότε τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα: Αθώοι Μιχαλολιάκος και βουλευτές, επιμέρους μικροποινές για πλημμελήματα. Απαλλαγή επίσης των υπολοίπων κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και μετατροπή επί το επιεικέστερον στα αδικήματα επιθέσεων.

H ιδεολογία

Η εισαγγελέας αποσύνδεσε τις ομιλίες των κατηγορουμένων και την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής από την ποινική αξιολόγηση αφού όπως είπε:

-αφενός οι "πύρινες" ομιλίες των βουλευτών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από "οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων".

-Αφετέρου "η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη. Το μόνο που ενδιαφέρει ένα δικαστήριο είναι η ποινική δράση των κατηγορούμενων".

Μεμονωμένα

Όσο για τα εγκλήματα που αποδόθηκαν ως ενέργειες χρυσαυγιτών, χαρακτηρίστηκαν ως "μεμονωμένα περιστατικά" δίχως συγκεκριμένο σχεδιασμό. Δηλαδή η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζατ Λουκμάν, αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ, του χώρου "Αντίπνοια", του μαθητή στο Π. Φάληρο, ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά. "Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, αφού δεν προέκυψε ότι έδωσε εντολή ούτε ότι είχε εγκρίνει τις πράξεις που τελέστηκαν εκ των προτέρων" ανέφερε. "Το κόμμα δεν γνώριζε κάτι", είπε και πρόσθεσε ότι οι μάρτυρες "δεν εισέφεραν στοιχεία πως ο Μιχαλολιάκος έδωσε κάποια εντολή. Δεν προκύπτει σχέση της ηγεσίας με τους συμμετέχοντες στα ως άνω περιστατικά".

Ζημία

Ειδικά για τον Παύλο Φύσσα, η εισαγγελέας έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Χρυσή Αυγή ζημιώθηκε από τη δολοφονία καταλήγοντας: "Ακόμα και ο Ηλ. Κασιδιάρης σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή δολοφονήθηκε εκείνο το βράδυ". Επικαλέστηκε επίσης, και τον ισχυρισμό του Νικ. Μιχαλολιάκου, ο οποίος -όπως ανέφερε- "ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για την ανακάλυψη της αλήθειας, γεγονός που δεν συνέβη".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα