Χουριέτ: Στα 250 ευρώ έπεσε η ταρίφα για τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα

Οι σωματέμποροι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν νέα ρητορική, προκειμένου να ξεγελάσουν τους μετανάστες στην Τουρκία να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, ενώ έχουν μειώσει τις τιμές του ταξιδιού. Εκμεταλλευόμενοι την διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση των ταξιδιών χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες, οι σωματέμποροι της Τουρκίας έχουν αναπτύξει νέα ρητορική, λέγοντας

ότι η συμφωνία σύντομα θα καταρρεύσει κι έτσι θα πρέπει να διασχίσουν το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Τουρκία και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία στα μέσα Μαρτίου, όταν η Τουρκία συμφώνησε να πάρει πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι η ΕΕ θα λαμβάνει το ίδιο ποσό σύρων προσφύγων από τους τουρκικούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΕ συμφώνησε επίσης να δώσει συνολικά 6 δις ευρώ για να ενισχύσει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των προσφύγων, την επιτάχυνση των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, με την προϋπόθεση η χώρα να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια της ΕΕ.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η ΕΕ επέμεινε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο - ένα από τα 72 κριτήρια. Αστυνομικές πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στη Σμύρνη, δήλωσαν ότι η τιμή για ένα ταξίδι με μια βάρκα από την Τουρκία σε ένα ελληνικό νησί είχε πέσει εξαιρετικά χαμηλά, στα 250 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο ποσό ήταν μεταξύ 1.000 και 1.500 δολ. περίπου την ίδια περίοδο του περασμένου έτος.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ το 2015, οι περισσότεροι από αυτούς από την Τουρκία. Αυτή η νέα ρητορική στα τιμολόγια έχει επηρεάσει τον αριθμό των διελεύσεων από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι συνολικά 960 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα από τρία νησιά - Λέσβο, Χίο και Σάμο- μεταξύ 1ης και 12ης Σεπτεμβρίου, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία θέτει το ποσό αυτό σε 1.458. Αν και ο αριθμός των μεταναστών που διέρχονται από την Τουρκία προς την Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά μετά την συμφωνία το Μάρτιο, οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται και πάλι τον περασμένο μήνα.

Ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 1.721 το Μάιο, 1.554 τον Ιούνιο και 1.920 τον Ιούλιο, αυξήθηκε σε 3.447 τον Αύγουστο και οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό, τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να υπερβαίνει το σύνολο αν συνεχιστεί η τάση αυτή, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 ημερών του μήνα. Η τουρκική Ακτοφυλακή είπε ότι ο αριθμός των μεταναστών που εμποδίζονται προτού μπορέσουν να κάνουν το ταξίδι προς την Ελλάδα είχε επίσης αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Ο αριθμός αυτός ήταν 1.109 το Μάιο, 538 τον Ιούνιο και 881 τον Ιούλιο, αλλά αυξήθηκε σε 1.604 τον Αύγουστο, ενώ 948 μετανάστες έχουν συλληφθεί κατά τους πρώτους εννέα ημέρες του Σεπτεμβρίου.

235.000 μετανάστες είναι έτοιμοι να κατευθυνθούν προς την Ιταλία

Ενώ υπήρξε μια αύξηση των διακινούμενων μεταναστών στο Αιγαίο, η κατάσταση δεν ήταν διαφορετική στη Μεσόγειο Θάλασσα, παρά το ότι το ταξίδι από τη Λιβύη προς την Ιταλία είναι πιο επικίνδυνο. Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Κόμπλερ δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου ότι περίπου 235.000 μετανάστες στη Λιβύη ήταν έτοιμοι να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο περνώντας στην Ιταλία, αμέσως μόλις είχαν την ευκαιρία.

Ενώ ο Κόμπλερ έκανε αυτή τη δήλωση, ρεπορτάζ ανέφεραν ότι τα σώματα πέντε μεταναστών ανασύρθηκαν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. "Έχουμε στις λίστες μας 235.000 μετανάστες που περιμένουν μια καλή ευκαιρία για να αναχωρήσουν για την Ιταλία, και θα το κάνουν" δήλωσε ο Κόμπλερ στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. "Η ενίσχυση της ασφάλειας είναι το πιο σημαντικό θέμα αυτή τη στιγμή. Αν έχουμε έναν ισχυρό και ενιαίο στρατό... τότε οι κίνδυνοι της τρομοκρατίας και της εμπορίας ανθρώπων θα σταματήσουν", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 128.400 μετανάστες έφτασαν μέσω της Μεσογείου από την αρχή του έτους - μία αύξηση πέντε τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο το 2015.

hurriyetdailynews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα