Χωρίς συμφωνία για το χρέος - Μεγάλη απόσταση Ε.Ε. με ΔΝΤ, αγωνία στην Αθήνα

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα (Τρίτη).

Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας

παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα".

Το ΔΝΤ, με την έκθεση που παρουσίασε χθες μπορεί να θεωρείται «σύμμαχος» της Ελλάδας στην υπόθεση. ωστόσο, υπάρχουν πολλά «γκρίζα» σημεία. Οπως π.χ. ότι τα σενάρια που εξετάζει για το χρέος δεν βγαίνουν ή χρειάζεται ελάφρυνση που δεν μπορούν να δεχθούν με τίποτε οι Ευρωπαίοι.

Επίσης, το Ταμείο ζητά ακόμη και νέο κούρεμα σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί η Αθήνα.

Οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, λέει το ΔΝΤ, δεν είναι δυνατό να αντικατασταθούν από τον περιβόητο κόφτη.
Μάλιστα το ΔΝΤ βάζει και έναν πολύ ουσιαστικό όρο στην ελάφρυνση του χρέους συνδέοντάς την με την επιτυχία του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, με λίγα λόγια μείωση του χρέους εφόσον η χώρα έχει επιτύχει τους στόχους ως το 2018.

Η Ελλάδα, τονίζει με νόημα το ΔΝΤ, θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των δανειστών της, καθώς έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει μια κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια άρνηση για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.

Κι άλλες διαφορές

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως διαπιστώθηκαν μια σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να αρθούν για να καταβληθεί η δόση των 10 δισ. η οποία θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία μόνο αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και μόνο αν δώσει το τελικό «πράσινο φως» το Eurogroup.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η Καθημερινή, η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη. Και αυτό, γιατί χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα και στην εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά. Οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα. Στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οποία αναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, λόγω των αντιπαραθέσεων των δανειστών.

Την ίδια στιγμή, σε εκτενή ανάλυσή του το Politico σημειώνει ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ θα παραμείνουν.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα