Μπίλντερμπεργκ 2016: Ισχυρή και με μια επιπλέον ανησυχία...

12:57 9/6/2016 - Πηγή: Antinews

Πρωθυπουργοί, υπουργοί Οικονομικών, κορυφαίοι επιχειρηματίες και πρώην επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στην περίφημη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ της φετινής χρονιάς. Η λίστα των καλεσμένων για τη συνάντηση, η οποία ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη, κυκλοφόρησε την Τρίτη και περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ανώτερους πολιτικούς και φορείς χάραξης πολιτικής, δεκάδες τραπεζίτες και δισεκατομμυριούχους, που θα συγκεντρωθούν μέσα στο νεόκτιστο φράκτη ασφαλείας του ξενοδοχείου Taschenbergpalais.

Δύο

πρωθυπουργοί, τέσσερις υπουργοί Οικονομικών, η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρονται ως συμμετέχοντες. Με τόσους πολλούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και τρία μέλη του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, η συνάντηση θα διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι αξιωματικοί του στρατού έχουν λάβει όλα τα μέτρα και συνεργάζονται με την Airbus για να εξασφαλίσουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στην τριήμερη διάσκεψη.

Η εταιρεία αεροδιαστημικής και έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας στον κόσμο είναι ένας "παίκτης"-κλειδί στην συνάντηση της Μπίλντερμπεργκ για το 2016. Κάθε χρόνο, μια μεγάλη εταιρεία με διασυνδέσεις στην οργανωτική επιτροπή συντονίζει την ασφάλεια της διοργάνωσης με την αστυνομία: στο Γουάτφορντ το 2013 ήταν η Barclays. Φέτος είναι η Airbus, γεγονός που καθιστά τη συνάντηση ακόμα περισσότερο μια πιο προφανώς εταιρική διοργάνωση των μεγάλων λόμπι. Και αυτό κάνει τη σιωπή των πολιτικών που παρακολουθούν ακόμα πιο έκδηλη.

Ακόμη και μια βιαστική σύγκριση μεταξύ της λίστας των καλεσμένων και της ατζέντας της διάσκεψης είναι άξια προσοχής. Όλοι αυτοί οι υπουργοί Οικονομικών κάθονται στο τραπέζι και συζητούν για την "γεωπολιτική των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων" με τον επικεφαλής της ομάδας της BP, τον αντιπρόεδρο του πορτογαλικού πετρελαϊκού κολοσσού Galp Energia και του διευθύνοντα συμβούλου της Royal Dutch Shell. Και στη συνέχεια, δεν λένε τίποτα στα κοινοβούλιά τους για το τι συζητήθηκε. Κάτι τέτοιο είναι τόσο ανάρμοστο, που απαιτεί κατανόηση.

Σχετικά με το θέμα της Royal Dutch Shell, ο βασιλιάς της Ολλανδίας θα παρακολουθήσει τη φετινή συνάντηση, αντικαθιστώντας τη μητέρα του Βεατρίκη. Δεδομένων των μακροχρόνιων συμφερόντων της οικογένειάς του στο πετρέλαιο, ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ θα έχει αναμφίβολα πολλά να συζητήσει με την ολλανδή υπουργό Περιβάλλοντος, Σάρον Ντίζκσμα.

Είναι σπουδαίο για όλους, που οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των πολιτικών και των επικεφαλής των πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου λαμβάνουν χώρα σε χώρους που φυλάσσουν πολύ καλά την ιδιωτικότητα, χωρίς καμία επίβλεψη Τύπου. Και ακόμα περισσότερο, αν είσαι στο διοικητικό συμβούλιο της BP. Όπως, για παράδειγμα, ο σερ Τζον Σόουερς. Εκτός του ότι είναι διευθυντής της BP, το κομψό πρώην αφεντικό της MI6 είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, όπως και ο πρόεδρος της Macro Advisory Partners, μιας παγκόσμιας συμβουλευτικής ομάδας με σημαντικές διασυνδέσεις στη διατλαντική κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, κοντά στο στυλ της Kissinger Associates.

Και μια που το έφερε η κουβέντα… Ο αγέραστος 93χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής στη Δρέσδη, διαλαλώντας τη σοφία του. Ο Χένρι Κίσινγκερ συναντάται ακόμα με τον Τζορτζ Όσμπορν για να τον συμβουλεύει για θέματα γεωπολιτικής και πρόσφατα είχε μια συνάντηση που έλαβε ιδιαίτερης δημοσιότητας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλοί θα ήθελαν να είναι μια …μύγα στο δωμάτιο, αν και ο Κίσινγκερ προφανώς θα την εξόντωνε σε δευτερόλεπτα. Στα 93 του, επίσης, ο Κίσινγκερ θα πρέπει να σκέφτεται πιο δύσκολα απ 'ότι συνήθως για το μέλλον, γεγονός που ίσως εξηγεί το πρόσφατο ενδιαφέρον της Μπίλντερμπεργκ για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ρέιντ Χόφμαν, ιδρυτής του LinkedIn, επιστρέφει στο τραπέζι φέτος -κάτι που δείχνει ότι η ερωτική σχέση της Μπίλντερμπεργκ με την Σίλικον Βάλεϊ ανθεί. Και με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης, θα πρέπει να αναφέρουμε και τον Αλεξ Καρπ, διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού της εταιρείας εποπτείας και εξόρυξης δεδομένων Palantir. Ένα ανερχόμενο αστέρι των μεγάλων επιχειρήσεων, ο Καρπ είναι αντικαταστάτης στου τακτικού στη Μπίλντερμπεργκ Πίτερ Τιλ (διευθυντή του Facebook, ιδρυτή της PayPal). Ο Καρπ πρόσφατα έγινε δεκτός στο διοικητικό συμβούλιο του Economist Group -ένα σημάδι που σίγουρα δείχνει ότι έγινε αποδεκτός από το κατεστημένο.

Και αυτό είναι το πώς μοιάζει η φετινή Μπίλντερμπεργκ: το οικονομικό, βιομηχανικό και υψηλής τεχνολογίας διατλαντικό κατεστημένο. Εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή ώστε οι υπουργοί και οι Ευρωπαίοι Επίτροποι να έρχονται τρέχοντας όταν ανοίγει τις πόρτες της, αλλά ίσως με λίγο περισσότερο άγχος από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούν να βρίσκονται στην ατζέντα και τώρα υπάρχει και μια νέα ανησυχία: το Brexit.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη φετινή Μπίλντερμπεργκ έχουν μιλήσει δημοσίως εναντίον της. Και στην ατζέντα του τρέχοντος έτους θα βρείτε το ενδιαφέρον θέμα: "Η Ευρώπη: μετανάστευση, ανάπτυξη, μεταρρύθμιση, όραμα, ενότητα". Από τότε που ξεκίνησε στην δεκαετία του 1950, η Μπίλντερμπεργκ πιέζει για την ενότητα της Ευρώπης, και δεν είναι έτοιμη να σταματήσει τώρα. Ο Τόμας Έντερς, διευθύνων σύμβουλος της Airbus, δήλωσε πρόσφατα: "Η αεροδιαστημική βιομηχανία -νομίζω μεταξύ άλλων - θα ασκήσει πιέσεις... για μια ψήφο υπέρ του 'ναι' των βρετανών ψηφοφόρων στην ΕΕ". Ό,τι και να συμβαίνει πριν από το δημοψήφισμα, η Μπίλντερμπεργκ αναμφισβήτητα θα προωθήσει δυναμικά την παραμονή στην ΕΕ. Εξάλλου, είναι κάτι που ξέρει να κάνει καλά.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα