Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων από τζιχαντιστές

Τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις, προφανώς από τζιχαντιστές, στη Γαλλία, την Τυνησία και το Κουβέιτ είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι.

Γαλλία

Η Γαλλία, μετά την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, ξανάζησε τον τρόμο μετά από επίθεση σε εργοστάσιο κοντά στην Γκρενόμπλ. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και βρέθηκε αποκεφαλισμένος και αρκετοί τραυματίστηκαν. Στο σημείο βρέθηκε

υψωμένη μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Ένας 35χρονος ύποπτος συνελήφθη και διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν συνεργοί.

Την έρευνα για την επίθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα ή περισσότερα άτομα, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, εισέβαλαν στο εργοστάσιο, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκαν εκρήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κεφάλι καλυμμένο με αραβικές επιγραφές βρέθηκε στην περιοχή, κρεμασμένο σε συρματόπλεγμα κοντά στο εργοστάσιο. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο εισέβαλαν στο εργοστάσιο και έπεσαν επάνω σε φιάλες αερίου για να προκαλέσουν έκρηξη. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ένας από τους δράστες εισέβαλε στο εργοστάσιο κρατώντας ισλαμική σημαία και πυροδότησε γκαζάκια.

Το εργοστάσιο ανήκει στην Air Products, εταιρεία παραγωγής βιομηχανικού αερίου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετέβη αμέσως στο εργοστάσιο Air Products στο Σεν-Κουεντέν-Φαλαβιέ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Γκρενόμπλ. H AIR Products - στο εργοστάσιο της οποίας έγινε η επίθεση- είναι εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βιομηχανικών αερίων (οξυγόνου, υδρογόνου) στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επίσπευσε την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι, όπου συγκλήθηκε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ζήτησε άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας και «αυξημένη επαγρύπνηση» σε όλους τους «ευαίσθητους στόχους». Έντονα στην επίθεση αντέδρασε και η Μαρίν Λεπέν, ζητώντας τον επανακαθορισμό των εθνικών συνόρων και τον περιορισμό των φανατικών ισλαμιστών αλλά και την εκδίωξή τους από τη χώρα.

Τυνησία

Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι σε δημοφιλή παραλία κοντά σε τουριστικό ξενοδοχείο στην πόλη Sousse, στα κεντροανατολικά της Τυνησίας. Πάνω από 27 τουρίστες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους πολλοί Βρετανοί και Γερμανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ στους παραθεριστές. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει τον ένα δράστη, είπαν οι αρχές, ενώ ο άλλος καταζητείται.

Σύμφωνα με μάρτυρες, στο σημείο της επίθεσης ακούστηκε θόρυβος και μετά ακολούθησε έκρηξη στο κοντινό ξενοδοχείο. Η Τυνησία βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έπειτα από την πρόσφατη αιματηρή επίθεση ισλαμιστών σε μουσείο της χώρας τον Μάρτιο, στην οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Κουβέιτ

Τουλάχιστον 13 νεκροί είναι ο απολογισμός από έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι σε σιιτικό τέμενος στο Κουβέιτ, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά, σε πολυσύχναστη συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, την ώρα που οι πιστοί προσεύχονταν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη δήλωση αναφέρεται πως ο βομβιστής ονομαζόταν Αμπού Σουλεϊμάν αλ-Μουάχεντ και προστίθεται πως ο στόχος ήταν ένας ναός των σιιτών. Το σιιτικό Ισλάμ είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη από πλευράς πιστών παραλλαγή της μουσουλμανικής πίστης. Συχνά οι πιστοί του στοχοποιούνται από τις τζιχαντιστικές σουνιτικές οργανώσεις, οι οποίες τους θεωρούν «άπιστους».

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11700513/Grenoble-attack-Man-found-beheaded-and-Islamist-flag-raised-above-French-factory-live.html

http://www.politico.eu/article/possible-terrorist-attack-in-eastern-france/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα