Μπάχαλο στη Βουλή με διάταξη που αθώωνε τον Σταθάκη

Μια διάταξη που πήγε να «καθαρίσει» μια υπόθεση κατηγοριών κακοδιαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην οποία εμπλεκόταν ο Γιώργος Σταθάκης, έφερε χθες τα πάνω κάτω στη Βουλή. Με «fast track» διαδικασίες το νομοσχέδιο για την Ερευνα μέσα σε ένα 24ωρο κατατέθηκε, αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε στη Βουλή

συνοδευόμενο από πλούσιο παρασκήνιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έγινε λάθος στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε καθώς συμπεριλήφθηκαν διατάξεις, όπως η επίμαχη, οι οποίες είναι υπό συζήτηση, ρίχνοντας το φταίξιμο στη Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη φωτογραφική διάταξη είναι πολλά, κι ενώ το υπουργείο Παιδείας πήγε να καλύψει τα νώτα του αποσύροντας το νομοσχέδιο, μια δεύτερη διάταξη (άρθρο 33 παράγραφος 7) αλλάζει τα δεδομένα για τις μετατάξεις (μόνιμη πρόσληψη) εκπαιδευτικών σε πανεπιστήμια, με τις υποψίες της αντιπολίτευσης αυτή τη φορά να στρέφονται πάλι στο στενό κύκλο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ειδικότερα στη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα.

Στην Ερευνα

Στο επίμαχο άρθρο 33 παράγραφος 7 του νομοσχεδίου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από το 1996 έως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής απόφασης ΚΑ/679/1996 (Β’ 826) για λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κ.λπ.) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν “ανοίκειες πληρωμές” με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4938/30.6.2005 έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, όπως συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 938/10.2.2005 έκθεση, θεωρούνται εφεξής νόμιμες».

Πρόκειται για μια υπόθεση που μετράει πολλά χρονιά και αφορά κακοδιαχείριση κονδυλίων για την Ερευνα (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Ιούνιο του 2014 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης υπήρξε αθωωτική απόφαση για τον υπουργό Οικονομίας και για άλλους 15 καθηγητές, όμως πριν από περίπου ένα χρόνο η υπόθεση ξανάνοιξε με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που άσκησε η αντεισαγγελέας Εφετών Μαγδαληνή Γαλάταλη εις βάρος 228 προσώπων και είχε ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη και η άρση ασυλίας του υπουργού, με την Ολομέλεια να απορρίπτει το αίτημα.

Υπουργείο Παιδείας: Με μετατάξεις θα καλυφθούν τα κενά στα ΑΕΙ

Με πάγιο και όχι με φωτογραφικό τρόπο ρυθμίζονται θέματα μετάταξης μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ΑΕΙ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού Γεώργιου Μαυρωτά, σχετικά με το άρθρο 33 παρ. 7 του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου.

Η διάταξη, σύμφωνα με το υπουργείο, θεραπεύει ένα ακόμη κενό στη νομοθεσία που επέτρεπε φωτογραφικές μετατάξεις στο παρελθόν, αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, και η τυχόν μετάταξή τους στα ΑΕΙ θα τίθεται στην αυστηρή και αντικειμενική κρίση των ακαδημαϊκών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων ευρείας αντιπροσωπευτικής σύνθεσης.

Με τον τρόπο αυτό ομαλοποιείται η λειτουργία των ΑΕΙ, καθώς έτσι θα καλύπτονται πραγματικές και ανελαστικές ανάγκες, αφού τα εργαστηριακά μαθήματα τα οποία θα διδάξουν οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται είναι υποχρεωτικά από το πρόγραμμα σπουδών των ΑΕΙ και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα μέλη ΔΕΠ.

Σε ότι αφορά τα τυπικά προσόντα των υπό μετάταξη εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την τροπολογία, θα πρέπει να:α) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει Τμήμα ΑΕΙ

β) έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά

γ) έχουν μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής.

Πηγή:e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα