Δύο εβδομάδες διορία στην Ελλάδα δίνει η ΕΕ για να προστατεύσει τα σύνορά της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Ελλάδα τελεσίγραφο δύο εβδομάδων για να καταλήξει σε συγκεκριμένα σχέδια για τη βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας την πίεση στην Αθήνα για τη μεταναστευτική κρίση. Εάν η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θεωρήσει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να καταθέσει ένα επαρκές σχέδιο και να το εφαρμόσει ως τις 12 Μαΐου,

θα επεκτείνει τους υφιστάμενους συνοριακούς ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι οι μετανάστες που παγιδεύονται εκεί δεν μπορούν να ταξιδέψουν περαιτέρω στο μπλοκ.

Μια τέτοια κίνηση θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την επιβίωση της συνθήκης Σένγκεν. Η Αυστρία, η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν εισαγάγει ελέγχους στα σύνορα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το προσφυγικό κύμα. Το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής προς την Ευρώπη και η συμφωνία με την Τουρκία να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα έχουν μειώσει σημαντικά τους αριθμούς των προσφύγων που φτάνουν στις χώρες της ΕΕ, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η Αυστρία και μερικοί από τους γείτονές της δύσκολα θα άρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους, τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι έλεγχοι διαβατηρίων εντός της ζώνης Σένγκεν δεν μπορεί να παραταθούν πέραν της 12ης Μαΐου, εκτός εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι μία χώρα αδυνατεί να προφυλάξει τα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ. Οι έλεγχοι εισήχθησαν σε ταξιδιώτες από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. "Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι θα είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αυτό και θα ενεργήσει χωρίς καθυστέρηση", ανέφερε σε σχετική έκθεση, σήμερα. Στο έγγραφο των 10 σελίδων, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ενώ η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο μετά την πρώτη προειδοποίηση το Νοέμβριο, δεν έχει ακόμη καταφέρει να υποβάλει συγκεκριμένες προθεσμίες, να εκτιμήσει το κόστος και να ορίσει τις αρχές που θα είναι αρμόδιες για τις διάφορες απαιτήσεις.

Τον Δεκέμβριο, οι υπουργοί Εσωτερικών από διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδιωχθεί από τη ζώνη Σένγκεν, αν δεν βελτιωθούν οι έλεγχοι της. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιστροφή των προσφύγων και να σταματήσει την έκδοση προσωρινών αδειών παραμονής σε μετανάστες που φτάνουν σε ελληνικά νησιά, επιτρέποντάς τους έτσι να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα και στη συνέχεια βορειότερα, αναφέρει η Επιτροπή.

Η έκθεση επισημαίνει τις κακές συνθήκες στέγασης για τους μετανάστες, ιδιαίτερα τις οικογένειες με παιδιά και τους ασυνόδευτους ανήλικους, ως σημαντικό τομέα ανησυχίας. Αναφέρει, επίσης, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών μέσω των βάσεων δεδομένων ασφαλείας της ΕΕ και στον έλεγχο της εγκυρότητας των διαβατηρίων τους.

Η έκθεση αναφέρει ότι παραμένει επίσης ασαφές το τι σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα για να βελτιωθεί η επιτήρηση των ακτών στο προσεχές διάστημα, πότε σκοπεύει να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά και πόσο θα κοστίσουν. Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης επείγουσα δράση από την Ελλάδα στη δημιουργία κοινών περιπολιών με την Frontex στα βόρεια σύνορά της με την ΠΓΔΜ, όπου τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνονται βίαια επεισόδια, καθώς χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει. Στην έκθεσή της πάντως, η Επιτροπή σημειώνει ότι ο έλεγχος της Ελλάδας δεν αποσκοπεί στην αποπομπή της χώρας από τη Σένγκεν. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι ελπίζει να αρθούν οι έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα στα μέσα Μαΐου, αν και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ο χρόνος "σε καμία περίπτωση δεν έχει οριστεί". Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει οπωσδήποτε να διατηρήσει τους συνοριακούς ελέγχους της μέχρι να λυθούν τα προβλήματα στα σύνορα της ΕΕ.

"Ακριβώς εφ 'όσον η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ δεν λειτουργεί, πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα εντός της ζώνης Σένγκεν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η αυστριακή αστυνομία είπε ότι ετοιμαζόταν να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στα ιταλικά σύνορα, επειδή αναμένει μια νέα εισροή μετά τη διακοπή της βαλκανική οδού. Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι "υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία" για τα σχέδια της Αυστρίας, επειδή η διέλευση "είναι απαραίτητη για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα