Μπ. Ομπάμα: Θα τους σταματήσουμε, αλλά...

22:47 9/8/2014 - Πηγή: Antinews

"Δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν ένα χαλιφάτο στο Ιράκ και τη Συρία, όμως αυτό θα το καταφέρουμε μόνο εάν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί εταίροι που είναι σε θέση να καλύψουν το κενό". Αυτό δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The New York Times, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και την απόφασή του να διατάξει βομβαρδισμούς κατά θέσεων των "τζιχαντιστών" του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη Βαγδάτη και την

πρωτεύουσα των Κούρδων, ενώ έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία στις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί, έτσι, να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που θα διασφαλίζουν σχετική ομαλότητα. Υπενθυμίζεται ότι στη Συρία εξακολουθεί να μαίνεται ο εμφύλιος, ενώ το καθεστώς του Μπασάς αλ-Άσαντ δεν δείχνει διατεθειμένο να καταθέσει τα όπλα και να αποχωρήσει, ενώ στο Ιράκ υπάρχει πλήρης ασυμφωνία του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι με τους Σιΐτες (από τους οποίους προέρχεται), τους Κούρδους και τους Σουνίτες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στις μάχες, κάτι που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πλήττουν θέσεις των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, με μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Παράλληλα, ρίχνουν από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους από τις πόλεις που έχουν καταληφθεί τις τελευταίες μέρες από τους αντάρτες, οι οποίοι πλέον απειλούν ευθέως τις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ.

Σημειώνεται ότι τόσο οι Κούρδοι «πεσμεργκά» όσο και η Βαγδάτη είχαν ζητήσει την αμερικανική βοήθεια, διαπιστώνοντας ότι η προέλαση του IS δεν μπορούσε να ανακοπεί. Μάλιστα, δεν αφορά μόνο το Ιράκ αλλά και τη Συρία, όπου ένα τμήμα της χώρας ελέγχεται ήδη από τους «τζιχαντιστές», μετά από σκληρές μάχες με τον κυβερνητικό στρατό, αλλά και τους αντικαθεστωτικούς του Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με τις αμερικανικές επιδρομές θα δοθεί η δυνατότητα στους Κούρδους να ανασυνταχτούν και να αντεπιτεθούν κατά του IS, που έχει φτάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πρωτεύουσά τους, Ερμπίλ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν πως δεν είναι ώρα για να τεθεί θέμα ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, μιας και κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε πολύ την κατάσταση. Πάντως, εκατομμύρια Κούρδων ζουν σήημερα με αυτό το όνειρο, βλέποντας το Ιράκ και τη Συρία να διαλύονται.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα