Ας σοβαρευτούν εκεί στην Κεντροαριστερά

Αρκετές φορές έχουμε γράψει για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά. Για τη σημασία που μπορεί να έχουν στο πολιτικό σύστημα, για τις εξελίξεις που μπορεί να διαμορφώσουν τα επόμενα χρόνια, ειδικά αν οι εθνικές κάλπες αρχίσουν να γίνονται με απλή αναλογική.

Και στο κάτω – κάτω μια ισχυρή Κεντροαριστερά, ένα κόμμα που θα μπορεί να πιάσει 10% ή 15% στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κακό και όχι στη Νέα Δημοκρατία.

Είναι ίσως μια μεγάλη ευκαιρία να τελειώσουμε με τον Τσίπρα άπαξ και δια παντός.

Όμως, οι περισσότεροι από αυτούς που επιδιώκουν να αναλάβουν την ηγεσία της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης, δεν έχουν πάρει στα σοβαρά ούτε το εγχείρημα, ούτε το διακύβευμα. Και μιλάμε κατά κύριο λόγο για την Φώφη Γεννηματά η οποία εκπροσωπεί όσο κανείς τον παλαιοκομματισμό στην Ελλάδα.

Η ίδια που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ και τον μηχανισμό του για να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Η ίδια που έχει προσλάβει στον πρωϊνό καφέ ως… επικοινωνιολόγο της συμφοράς, έναν μεγαλοδημοσιογράφο πρώην… δεξιό ή αυτό που λέμε… όπου φυσάει ο άνεμος πάω.

Είναι η ίδια που ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την εκστρατεία της, που έχει βρομίσει όλες τις πόλεις που επισκέπτεται με αφίσες της. Που βάζει εμπόδια σε μια ανοικτή διαδικασία στην οποία θα ψηφίσουν περισσότεροι, μέσω της ηλεκτρονικής ψήφου, και από το εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Η κ. Γεννηματά επιλέγει να είναι ηγέτης (αν είναι δυνατόν, στο κόμμα του Ανδρέα να λέμε ηγέτη τη Φώφη) ενός μικρού κόμματος που στηρίζεται στο παλιό, βρόμικο ΠΑΣΟΚ της καμαρίλας, των ρουσφετιών και της θεσιθηρίας.

Μα καλά. Δεν βλέπει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι με αρχηγό την ίδια η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το ζόρι πιάνει 6%; Σε λίγο θα την περάσει και ο… Λεβέντης και θα γελάει το πανελλήνιο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, αν και απέτυχε να φέρει τον κόσμο στην παράταξη, τώρα διεκδικεί την ψήφο των πολιτών σε μια διαδικασία όπου γίνεται κάθε προσπάθεια να είναι «κλειστή». Να ψηφίσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, ελεγχόμενοι. Να αποκλειστούν οι νέοι που θα ήθελαν να ψηφίσουν από τον υπολογιστή τους, αλλά και όσοι έφυγαν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούσαν να βλέπουν στην εξουσία τους γόνους.

Τώρα το ΠΑΣΟΚ τσακώνεται για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Η Φώφη που ελέγχει το κόμμα θέλει να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα, χωρίςdebates, χωρίς να είναι αναγκασμένη να συγκριθεί με άλλους υποψήφιους. Γιατί ακόμη και ο… Πόντας θα μπορούσε να είναι καλύτερος αρχηγός.

Εν πάση περιπτώσει, στην Κεντροαριστερά θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν θέλουν να πείσουν τον κόσμο πως γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου, θα πρέπει και να πολιτικοποιήσουν τη διαδικασία.

Να μιλήσουν για τι παράταξη θέλουν, για τι είδους χώρα πρέπει να δουλέψουν, να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος αλλά και για τη συνεισφορά τους στο κοινό καλό.

Όμως, η κ. Γεννηματά για ποια προσφορά μπορεί να μιλήσει; Ο Ραγκούσης και ο Μανιάτης, πρώην υπουργοί, για ποια προσφορά να μιλήσουν; Ο δε Καμίνης, ο αποτυχημένος δήμαρχος της Αθήνας τι να πει ότι προσφέρει στην πατρίδα; Εκτός αν η βρόμικη και γεμάτη πρόσφυγες και μετανάστες πρωτεύουσα είναι προσφορά.

Ας σοβαρευτούν εκεί στην Κεντροαριστερά. ΤοbrandΠΑΣΟΚ και όλη η παλιά φουρνιά των γεροντοπασόκων έχει πεθάνει. Χρειάζεται μια νέα γενιά καθαρών πολιτών και πολιτικών που θα τραβήξουν το κάρο της Ελλάδας τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα