Αρρυθμίες στο Πολυτεχνείο λόγω υποχρηματοδότησης

Σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησής του από την πολιτεία, έχει περιέλθει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), ένα από τα αρχαιότερα και πιο διακεκριμένα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, αδυνατώντας πλέον να καλύψει ακόμη και τις βασικές ανάγκες λειτουργίας του. «Το ΕΜΠ σύντομα οδηγείται σε αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του, αλλά και τη θέση που το Ίδρυμα με προσπάθειες δεκαετιών έχει κατακτήσει στη διεθνή επιστημονική

κοινότητα» διεμήνυσε, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, οι πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Γκόλιας, απευθύνοντας έκκληση προς την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρύματος.

Ειδικότερα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της πολυτεχενιακής κοινότητας, η συνεχής μείωση του τακτικού προϋπολογισμού έχει οδηγήσει πολλές από τις λειτουργίες του ιδρύματος σε οριακή κατάσταση. Από τα στοιχεία που παρουσίασαν σχετικά με τις οικονομικές επιχορηγήσεις από την πολιτεία προς το ΕΜΠ από το 2009 έως σήμερα, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού για τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος ανέρχεται σε 3.350.000 ευρώ για το 2017, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 30% εκείνης του 2009 (10.400.000 ευρώ). Σημαντική είναι και η μείωση της επιχορήγησης για έκτακτο διδακτικό προσωπικό: ανέρχεται σε 205.000 ευρώ το 2017 έναντι 500.000 ευρώ το 2009 όταν, μάλιστα, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί στο 80% κατά την ίδια περίοδο.

• Η επιχορήγηση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι 1.175.000 ευρώ για το 2016, αποτελώντας περίπου το 13% εκείνης του 2009 (9.190.000 ευρώ) και, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, δεν επαρκεί πλέον ούτε για τα έξοδα αξιοπρεπούς συντήρησης των εγκαταστάσεων που εκτιμούνται σε τουλάχιστον 2.500.000 ετησίως.

• Τα πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθαρισμός, κ.λπ.) είναι, πλέον, το 130% του προϋπολογισμού παρά την μετά από προσπάθειες μείωσή τους σε απόλυτες τιμές.

• Η επιχορήγηση για σίτιση παραμένει σταθερή κατά την τελευταία πενταετία, όταν ο αριθμός των εισαγομένων φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 35% κατά την περίοδο αυτή.

«Κάνουμε έκκληση προς την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε τουλάχιστον διπλασιασμό του τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος», επισήμανε ο πρύτανης του ΕΜΠ, ζητώντας, επίσης, ο προϋπολογισμός να προστατευθεί από οποιεσδήποτε μελλοντικές περικοπές.

Σημειώνεται ότι το θέμα της υποχρηματοδότησης θα τεθεί και στην έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων που έχει προγραμματισθεί για μεθαύριο Σάββατο. Στην Σύνοδο αναμένεται να παραστεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με τους πρυτάνεις να περιμένουν ο υπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του για σημαντικά ζητήματα όπως είναι το νέο νομικό πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά και η δημιουργία ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα