Αρχίζει η εποχή Τραμπ - Έτοιμος για την ορκωμοσία

Η ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει επίσημα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έφτασε. Χθες ολοκληρώθηκε η τελική πρόβα και σήμερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδος), θα γίνει η επίσημη τελετή. Ο όρκος του θα γίνει μπροστά από το Καπιτώλιο, ενώπιον 1600 ανθρώπων. Ο Τραμπ έχει γράψει μόνος του την ομιλία την οποία θα απευθύνει στη συνέχεια σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, μέσω τηλεόρασης. Ο κόσμος που θα παρακολουθήσει την ορκωμοσία υπολογίζεται στους 800.000, αρκετά λιγότεροι από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια που είχαν παρακολουθήσει τον Ομπάμα το

2009.

Η 16χρονη τηλεστάρ Τζάκι Εβάνκο θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκίζεται, ενώ η Ουάσιγκτον έχει μετατραπεί σε φρούριο, με περίπου 28.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλα μέτρα (κάγκελα και οδοφράγματα) που θα χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια, αποκλείοντας μια περιοχή έκτασης 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συνολικά, το κόστος των εκδηλώσεων της ορκωμοσίας αναμένεται να αγγίξει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα να είναι η πιο ακριβή ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη σε διαδήλωση μπροστά στο ξενοδοχείο "Trump International", ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία προς τον Πύργο Τραμπ όπου ζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολιτικοί, ακτιβιστές, αλλά και διασημότητες -μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν (που πρωταγωνιστεί σε παρωδία για τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεοπτικό σόου "Saturday Night Live"). Στην Ουάσιγκτον μία μεγάλη ομάδα που συγκροτήθηκε από εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκε με την αστυνομία χθες το βράδυ. Διαμαρτυρίες όμως έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην Tower Bridge του Λονδίνου αναρτήθηκε ένα πανό που έγραφε: "Χτίστε γέφυρες και όχι τείχη". Μπροστά στο βρετανικό κοινοβούλιο, διαδηλωτές κρατούσαν πανό υπέρ τη μετανάστευσης. Χιλιάδες γυναίκες αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στην πορεία που οργανώνεται με σκοπό να καταγγελθεί ο σεξισμός και η σεξουαλική βία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα