FT: Μια ελληνική τραγωδία, πόσα να αντέξει ένα έθνος;

14:20 20/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο μυαλό κάποιων στην Ευρώπη η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εξαλειφθεί, αλλά μέσα στη χώρα η δυστυχία όλο και διογκώνεται, αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times που υπό τον τίτλο «Μια ελληνική τραγωδία, πόσα να αντέξει ένα έθνος» περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο αρθρογράφος των FT ξεκινά με ένα οδοιπορικό στο χωριό

Εφύρα στην Πελοπόννησο, περιοχή που ονόμασε ο Όμηρος, όπως αναφέρει, ως τοποθεσία που επισκέφθηκε κάποτε ο Οδυσσέας, «Για τους κατοίκους δεν είναι μόνο το μυθικό παρελθόν που τους αναγκάζει να αναπολούν και να κοιτούν πίσω. Πολλοί ντόπιοι λένε πως δεν υπάρχει μέλλον» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων, όπως του δημάρχου και φούρναρη, Άγγελου Πετρόπουλου που εκπέμπει σήμα κινδύνου: «Κινδυνεύουμε. Όλα χειροτερεύουν. Τον επόμενο χρόνο θα είναι χειρότερα. Οι γέροι πεθαίνουν. Οι νέοι φεύγουν. Χρειαζόμαστε βοήθεια«.

Αυτή η έκκληση ακούγεται σε ολόκληρη τη χώρα έπειτα από οκτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής, γράφει ο αρθρογράφος των FT, που σημειώνει ότι σήμερα η χώρα έχει γίνει συνώνυμο με τη βάρβαρη οικονομική, πολιτική και κοινωνική καταστροφή που ακολούθησε την κρίση του 2008.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το 1/3 τα επερχόμενα χρόνια και η κυβέρνηση ουσιαστικά χρεοκόπησε χωρίς τον εξωτερικό δανεισμό. Χρωστά περίπου 320 δισ. ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο του ΑΕΠ της 181 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σημειώνει πως η ανεργία αγγίζει το 23% και χωρίς δουλειά παραμένει το 44% στις ηλικίες 15-25, ενώ το 1/5 των Ελλήνων διαβιούν χωρίς θέρμανση ή τηλεφωνική σύνδεση. Επίσης επισημαίνει πως αυξήθηκε το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ αναφέρεται στο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές της.

Κι ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα όπως το Brexit, κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες, στην Ελλάδα η κρίση οργιάζει. Στη συνέχεια στο άρθρο αναφέρεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δημοσκοπική πτώση ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ πανηγυρίζουν για τα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να θολώσει τα μέτρα λιτότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη ανάμεσα στους δανειστές για το αν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Οι πιθανότητες για νέες εκλογές ή κατάρρευση των συνομιλιών για το μέλλον της οικονομικής βοήθειας αυξάνονται, επισημαίνεται στο δημοσίευμα των Financial Times.

Keywords
Τυχαία Θέματα